21,2 millió forint lakáshitelre volt elég a márciusi átlagbér

21,2 millió forint lakáshitelre volt elég a márciusi átlagbér
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-26
 

A KSH adatai alapján a kedvezmények nélküli átlagbér 384 300 forint volt 2023. márciusában. Ez 16,6 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi érték. Önmagában ez szép növekedés, de a márciusi 25,2 százalékos inflációhoz képest már elmaradás, vagyis a bérek vásárlóereje csökkent. De vajon kevesebb hitelt is kapunk a fizetésünkre, mint korábban?

Bruttó 577 900 forint volt az átlagbér 2023. márciusában. Ez kedvezmények nélkül nettó 384 300 forintnak, míg a kedvezmények figyelembevételével 398 000 forintnak felel meg. A KSH adatai alapján a kedvezmény nélküli nettó átlagfizetés 16,6 százalékkal, míg a kedvezményekkel kalkulált 16,5 százalékkal növekedett.

A kétszámjegyű emelkedés a magas, 25,2 százalékos márciusi infláció miatt a reálkereset 6,9 százalékkal csökkent, vagyis ennyivel mérséklődött a vásárlóereje. Az viszont egy másik kérdés, hogy egy átlagos fizetéssel rendelkező hiteligénylő mennyi hitelre lenne jogosult és ez az érték hogyan alakult az elmúlt időszakban.

Rövid távon már emelkedik az igényelhető lakáshitel összege

A kérdés szempontjából az átlagjövedelem és a kamatok változása lehet fontos. Sajnos a jövedelmek emelkedése mellett a hitelkamatok is érdemben növekedtek az elmúlt évben. 2022. márciusában a nettó átlagkereset kicsivel 330 ezer forint alatt volt, a legolcsóbb fix kamatozású lakáshitel éves költsége viszont csupán 5,73% volt. Idén a tavasz első hónapjában a 384 300 forintos nettó átlagkereset mellett a legolcsóbb lakáshitel éves költsége már 9,09 százalékra emelkedett.

A kamat emelkedése sajnos egy év alatt elbillentette a mérleget: 20 éves futamidőre márciusban 21,2 millió forint jelzáloghitelt lehetne maximum igényelni az átlagbérrel. Egy évvel korábban még 23,5 millió forintra volt elég az átlagfizetés.

Éves összevetésben tehát még mindig rossz a helyzet, de az elmúlt időszakban már javulás tapasztalható. Februárhoz képest 1,7 millió forinttal nőtt az átlagbérrel elérhető lakáshitel. A hitelköltségek ugyanis nem emelkedtek, az átlagos jövedelem viszont nettó 353 200 forintról 384 300 forintra emelkedett.

Jó tudni
Azt ki kell hangsúlyozni, hogy a számítás során a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a bank a jövedelem felét terhelheti meg – ez a jogszabályi korlát -, ettől azonban a pénzintézetek szigorúbb irányba eltérhetnek. Illetve egy lakáshitel esetében lényeges szempont azon ingatlan értéke is, amely a hitel fedezetéül szolgálna.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés