22,5% a novemberi infláció, a hitelkamatok a kanyarban sincsenek

22,5% a novemberi infláció, a hitelkamatok a kanyarban sincsenek

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-08 Frissítve: 2022-12-09
 

Az ősz utolsó hónapjában az éves áremelkedés mértéke 22,5 százalék volt. Ennek fényében a drága lakáshitelek és személyi kölcsönök kamata teljesen más színben tűnik fel. 

A KSH adatai alapján 2022. novemberében az éves áremelkedés mértéke 22,5 százalék volt. Ezen belül az élelmiszerek 43,8 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 14,4 százalékkal, a háztartási energia 65,9 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk 13,8 százalékkal, a szolgáltatások pedig 9,0 százalékkal drágultak egy év alatt.

Az élelmiszereken belül az alábbi termékek ára nőtt a leggyorsabban:

 • A tojás ára 102,9 százalékkal emelkedett. (Nem tévedés, a duplájára.)
 • A kenyér 81,8 százalékkal kerül többe, mint egy éve.
 • A tejtermékek ára 79,0 százalékkal nőtt.
 • A sajtért 78,8 százalékkal kell többet fizetnünk.
 • A vaj és vajkrém ára 77,3 százalékkal kerül többe, mint egy éve.
 • A száraztészta árát 70,8 százalékkal emelték.
Jó tudni
November végéig az átlagos áremelkedés mértéke – az egyes hónapokban mért éves infláció számtani átlaga – 13,6 százalék. Hasonló decemberi inflációt feltételezve – ez a jelen helyzetben még mértéktartó becslésnek is tekinthető – a 2022-es évre érvényes átlagos áremelkedés 14,3 százalék lenne.

Hirdetés

Hirdetés

A hitelkamatok kanyarban sincsenek az áremelkedéshez képest

A bankok – reagálva a megváltozott piaci környezetre – érdemben megemelték a hitelkamatokat. Ugyanakkor még a jelenlegi „drága” kölcsönök kamata is messze elmarad az infláció mértékétől. Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek értéke, vásárlóereje folyamatosan csökken. Vagyis a jelenlegi környezet még a magasabb hitelkamatok ellenére is elsőre kedvezőnek tűnik a hiteligénylők számára.

De mit is jelent ez a konkrét hiteltípusok esetén?

 • 20 millió forint lakáshitelt 20 éves futamidőre, fix kamattal, 500 ezer forint jövedelem mellett már 8,70 százalékos THM értéken is igényelhetünk. A banki ajánlatok átlag THM értéke 9,94 százalék, de még a legdrágább banknál is megkaphatjuk a kölcsönt 12,04 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett.
 • Sőt, még a személyi kölcsönöknél is hasonló a helyzet. A legolcsóbb 3 millió forintos személyi hitel THM értéke 14,29 százalék. ( 7 éves futamidő, fix kamatozás és 500 ezer forintos fizetés mellett.) Az összes bank ajánlatának átlagos THM értéke 16,08 százalék. De a legdrágább ajánlat teljes hiteldíj mutatója is 20,72 százalék, ami elmarad az éves inflációtól.
 • A folyószámlahitelek, hitelkártyák között kell keresgélnünk ahhoz, hogy a novemberi inflációs értéket meghaladó hitelkamatokkal találkozhassunk.
Fontos
Fontos kihangsúlyozni, hogy a hitelkamatok az elkövetkező évre, évekre, míg az ismert infláció az elmúlt évre érvényes, emiatt az összehasonlítás nem szerencsés. Azonban az MNB várakozási alapján a 2023-as évben is kétszámjegyű áremelkedéssel kell kalkulálnunk.

Mindig konkrét áru áremelkedését érdemes nézni

Természetesen az általános áremelkedés nem sokat árul el konkrét termékek, szolgáltatások megvásárlásakor. Ebben a helyzetben mindig az adott termék árváltozását érdemes nyomon követni. Például az infláció a 2017-2018-as évben 2,4, illetve 2,8 százalék volt. Az ingatlanárak ugyanakkor 12,2 illetve 14,4 százalékkal emelkedtek. A lakásvásárlást tervezők számára pedig ez utóbbi árváltozás volt a lényeges.

Mit tegyen, aki új autót vásárolna?

A jelenlegi inflációs helyzetet vizsgáljuk meg egy vadonatúj autó vásárlását tervező szemszögéből. Tételezzük fel, hogy a vételár 10 millió forint, a vevőnek viszont csak 5 millió forint megtakarítása van. Érdemes kivárni, vagy inkább igényeljen személyi kölcsönt az illető?

Nézzük meg a hitelfelvétel esetét; egy 5 millió forintos, 2 éves futamidejű személyi kölcsön törlesztőrészlete 231 161 forint. Összességében a két év alatt 5 547 864 forintot kell visszafizetni a hitelre, vagyis az autóért kicsivel több, mint 10,5 millió forintot kellene kifizetni két év alatt.

A kivárás esetén szembesülni kell az autó árának emelkedésével. Az elmúlt évben 24 százalékot drágultak az új autók: egy hasonló áremelkedés azt jelentené, hogy egy év után 12,4 millió forintot kellene fizetni a kérdéses járműért. Még akkor is 13,8 millió forintba kerülne a kocsi a második év végére, ha az áremelkedés megfeleződne, azaz 12 százalékra mérséklődne. Ez a vételár 3,3 millió forinttal haladja meg az kölcsönfelvétellel járó kiadásokat. Ekkora hozamot még a megemelkedő kamatkörnyezetben sem lehet reálisan elvárni a vásárló kezdetben meglévő 5 millió forintjától két év alatt.

Vagyis a hitelfelvétel reális döntés lehet pénzügyileg, hiszen a hitelkamatok nem érik el az infláció mértékét.

Minden kiadást kétszer meg kell gondolni

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy holnaptól mindenkinek több millió forint kölcsönt kellene felvennie és abból finanszíroznia a kiadásait. Sőt, a jelenlegi bizonytalan kamat-, és gazdasági környezetben a megfontoltság és óvatosság a két legfontosabb szempont, amit a döntések során figyelembe kell venni.

Nagyobb értékű, felesleges árut nem szabad megvásárolni hitelből, adott esetben még saját megtakarításból sem. Ugyanakkor a fontos kiadásokat még hitelből is érdemes lehet megfinanszírozni.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés