231 ezer forint az átlagnyugdíj, 204 ezer forint a medián januárban

231 ezer forint az átlagnyugdíj, 204 ezer forint a medián januárban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-01
 

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette, hogy mekkora volt az átlagnyugdíj és a mediánnyugdíj 2023. decemberben. A 2024-es nyugdíjemelés alapján pedig azt is tudjuk, mekkora lehetett az átlag- és a mediánnyugdíj idén januárban.

A napokban megjelentek a 2023. decemberi átlagnyugdíj- és mediánnyugdíj adatok, továbbá azt is megtudtuk, hogy hány fő részesült saját jogú nyugdíjban és egyéb nyugdíjszerű ellátásokban. Az idén januári 6%-os nyugdíjemelés alapján pedig arra is igen pontos becslést készíthetünk, hogy 2024-ben mekkorára nőttek az ellátások.

Tavaly kétszer is emelni kellett a nyugdíjakat

A rendkívül magas várható infláció okán a kormány 2023. januárban 15%-os nyugdíjemelést alkalmazott. Ennek hatására az átlagnyugdíj minden korábbinál magasabbra, 208 ezer forintra emelkedett, a mediánnyugdíj pedig megközelítette a 185 ezer forintot.

Jó tudni
A mediánnyugdíj a helyzeti középértéket jelöli: ha „tornasorba” állítjuk a nyugdíjakat, akkor a középen álló összeg a mediánérték. Azaz a nyugdíjasok egyik fele ennél többet, másik fele ennél kevesebbet kap. Olyankor érdemes mediánt feltüntetni, amikor kiugró értékek is vannak, amelyek jelentősen eltorzíthatják az átlagadatot.

Az infláció azonban magasabb lett a vártnál: az 1-8. havi tényadatok szerint az általános infláció 22,0% volt, a nyugdíjas infláció pedig még magasabb értéket, 23,3%-ot mutatott. Emiatt a kormánynak a törvény értelmében évközi nyugdíjemelést („nyugdíjkorrekciót”) kellett végrehajtania, melyet novemberben egész évre visszamenőleg ki is fizettek a nyugdíjasoknak.

A 3,1%-os mértékű korrekció következtében év végére az öregségi nyugdíjak átlaga megközelítette a 218 ezer forintot, míg a medián csaknem 193 ezer forintra nőtt.

Nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásokban részesülők száma, átlagos ellátása és medián ellátása (2023. dec.)

Az átlagnyugdíj tavalyi emelkedését egyébként nem teljes egészében magyarázzák a nyugdíjemelések. Egy másik tényező, a „cserélődési hatás” is szerepet játszott abban, hogy már januártól októberig 208 ezer forintról 210 ezer forintra nőtt az öregségi nyugdíj átlagos összege. Ennek magyarázata, hogy évközben újdonsült nyugdíjakat is megállapítottak, amelyek – elsősorban a valorizációs szorzók felettébb gyors növekedése miatt – rendre magasabbak, mint a meglévő nyugdíjak; továbbá a nyugdíjasok kis része elhalálozott, akik jellemzően már régebb óta nyugdíjasok voltak, és a nyugdíjaik a pusztán inflációkövető emelés miatt nem teljesen tartottak lépést a nyugdíjak emelkedésével, hanem a kisebb összegű ellátások közé tartoztak.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi lett az átlagnyugdíj 2024 januárjában?

A nyugdíjtörvény rendelkezése szerint a nyugdíjakat minden év januárjában az adott évre tervezett inflációval megegyező mértékben kell emelni, így biztosítandó az ellátások értékének megőrzését. Idén sem történt másként, januártól 6%-kal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. Ha a cserélődési hatástól eltekintünk, akkor 2024. januárban az alábbiak szerint alakulhattak a különféle ellátások átlagai:

  • öregségi nyugdíj: 230 700 forint (medián: 204 300 forint),
  • életkoron alapuló ellátások: 338 900 forint (medián: 316 900 forint),
  • megváltozott munkaképességűek ellátása: 123 700 forint (medián: 110 700 forint),
  • özvegyi és szülői nyugdíjak: 108 200 forint (medián: 112 000 forint),
  • árvaellátás: 73 900 forint (medián: 68 200 forint).

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj

Tovább javítja az idősek anyagi helyzetét, hogy a februári ellátásukkal egyszerre a 13. havi nyugdíjat is kézhez kapják. Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a jogosultak dupla ellátást kapnak, akár a bankszámlájukra, akár postai úton érkezik hozzájuk a pénz. A pénzügyminiszter közzététele szerint ezáltal februárban átlagosan 460 ezer forintot kapnak a nyugdíjasok, és a kormány összesen 520,5 milliárd forintot fordít erre a célra.

Kalkulálj
Ha szeretnél kiegészítő jövedelemforrást felépíteni az állami nyugdíjon felül, akkor indíts el egy nyugdíjcélú megtakarítást!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés