A 25,2 százalékos infláció értéktelenné teszi a törlesztőrészletet is

A 25,2 százalékos infláció értéktelenné teszi a törlesztőrészletet is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-12 Frissítve: 2023-04-13
 

2023. márciusában 25,2 százalék volt az éves áremelkedés mértéke. Vagyis ennyit romlott a pénzünk vásárlóértéke. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kölcsönünk törlesztőrészletének értéke is rohamosan csökken.

A KSH adatai alapján 25,2 százalék volt márciusban az éves infláció, vagyis több mint negyedével drágult átlagosan az élet hazánkban. Az átlagos áremelkedés azonban csupán számadat, érdemes mélyebben megvizsgálni a részleteket.

Az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal, a háztartási energia 43,1 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 11,2 százalékkal, a szeszes italok és dohányáruk 19,7 százalékkal, míg a szolgáltatások 13 százalékkal drágultak egyetlen év alatt.

Mennyit ér egy kölcsön törlesztőrészlete?

Ez az áremelkedés rossz hír mindenkinek, hiszen egyre többet kell fizetnünk a boltban, tankoláskor, vagy épp a fodrásznál. Apró örömöt okozhat ebben a helyzetben, hogy a meglévő kölcsönünk törlesztőrészlete ideális esetben nem emelkedik. Az elmúlt években igényelt kölcsönök döntő többsége ugyanis legalább 5 évig fix kamatozású, ami azt jelenti, hogy legalább ezen időszakon belül nem emelkedhet a kamat, ezáltal a törlesztőrészlet sem.

Tételezzük fel, hogy egy éve felvett a család egy lakáscélú jelzáloghitelt, aminek a törlesztőrészlete 150 ezer forint volt. Ez 22,6 millió forint 20 éves futamidejű, fix kamatozású lakáshitelre volt elegendő, amennyiben a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb konstrukciót választotta a család. De mégis mennyit ért ez a pénz tavaly és mennyit ért idén márciusban?

Mire elég 150 ezer Ft hiteltörlesztő?

A vásárlóerőt lemérhetjük általánosságban is, de talán még szemléletesebb, ha egyes termékek árváltozásán keresztül vizsgáljuk meg. A fenti ábra önmagáért beszél, a kérdéses összeg jóval kevesebb mennyiségek megvásárlására volt elég idén márciusban, mint egy évvel korábban.

Fehér kenyérből például tavaly tavasz elején még 289 kilogrammot lehetett venni a kérdéses törlesztőből, idén márciusban már csak 150 kilogrammot lehetne megvásárolni ebből a termékből. 2935 darab tojás lehetett venni 150 ezer forintból 2022. márciusában, egy évvel később már csupán 1650 darabra futotta a kérdéses összegből. A kölcsönre fizetendő havi részletből már csak 112 kiló csirkecombot lehet megvenni, egy évvel korábban még 169 kilóra futotta volna.

Jó tudni
A törlesztő elértéktelenedése tehát nagyon is kézzelfogható. Ha a közeljövőben az áremelkedés nem csökken drasztikusan, akkor ezek a számok még szélsőségesebbek lehetnek.

Hirdetés

Hirdetés

A hitelek is megdrágultak

Sajnos a piaci helyzet miatt – ami nagy részt a magas inflációnak köszönhető – az új hitelek is megdrágultak. A korábbi példában szereplő, 22,6 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, fix kamatozású lakáshitel törlesztőrészlete jelenleg 172 134 forinttól indulna.

Apró érdekesség, hogy az új törlesztőrészletnek megfelelő összegből a korábbi táblázatban szereplő termékek jelentős részénél még mindig kevesebb mennyiség vásárolható, mint egy évvel ezelőtt. (Az egyetlen kivétel a porszívó, melyből 5 darabra is elég az új törlesztőrészlet.)

Például a 172 134 forint csupán 172,13 kg fehér kenyérre elegendő, egy évvel ezelőtt az alacsonyabb, 150 ezer forintos törlesztőből még 289,58 kiló kenyérre futotta. Vagyis a kölcsönök havi részletének vásárlóereje sok eseten még csökkent is az emelkedő kamatok ellenére.

Mit jelent mindez?

Sovány vigasz a hiteligénylők számára, hogy a törlesztőrészletek vásárlóereje – mondhatni reálértéke – sok szempontból csökkent az elmúlt időszakban. (Ez még a kamatemelkedés miatt megnőtt induló nominális törlesztők mellett is igaz.)

Ugyanis az adósoknak nagyobb terheket kell kigazdálkodniuk a fizetésükből, ráadásul mindezt úgy, hogy a törlesztőrészleten felüli szabadon elkölthető jövedelemrész vásárlóértéke is csökken.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy magas inflációs környezetben a kiszemelt áru, szolgáltatás értéke is extrém módon drágulhat. Elképzelhető, hogy a hitelköltségeket is meghaladja a termék várható áremelkedése, ami miatt a kölcsönből való vásárlás még jó döntés is lehet. (Ez inkább személyi kölcsönből vásárolt tartós fogyasztási cikkeknél – autó, bútor… -lehet izgalmas kérdés.)

Ettől függetlenül mindenkinek alaposan át kell gondolnia, hogy milyen nagyobb kiadásokat tervez be. Ez a tervezés még fontosabbá válik akkor, ha a vásárláshoz valamilyen kölcsön felvételére is szükség lenne.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés