A 25,2 százalékos infláció értéktelenné teszi a törlesztőrészletet is

A 25,2 százalékos infláció értéktelenné teszi a törlesztőrészletet is

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-12 Frissítve: 2023-04-13
 

2023. márciusában 25,2 százalék volt az éves áremelkedés mértéke. Vagyis ennyit romlott a pénzünk vásárlóértéke. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kölcsönünk törlesztőrészletének értéke is rohamosan csökken.

A KSH adatai alapján 25,2 százalék volt márciusban az éves infláció, vagyis több mint negyedével drágult átlagosan az élet hazánkban. Az átlagos áremelkedés azonban csupán számadat, érdemes mélyebben megvizsgálni a részleteket.

Az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal, a háztartási energia 43,1 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 11,2 százalékkal, a szeszes italok és dohányáruk 19,7 százalékkal, míg a szolgáltatások 13 százalékkal drágultak egyetlen év alatt.

Mennyit ér egy kölcsön törlesztőrészlete?

Ez az áremelkedés rossz hír mindenkinek, hiszen egyre többet kell fizetnünk a boltban, tankoláskor, vagy épp a fodrásznál. Apró örömöt okozhat ebben a helyzetben, hogy a meglévő kölcsönünk törlesztőrészlete ideális esetben nem emelkedik. Az elmúlt években igényelt kölcsönök döntő többsége ugyanis legalább 5 évig fix kamatozású, ami azt jelenti, hogy legalább ezen időszakon belül nem emelkedhet a kamat, ezáltal a törlesztőrészlet sem.

Tételezzük fel, hogy egy éve felvett a család egy lakáscélú jelzáloghitelt, aminek a törlesztőrészlete 150 ezer forint volt. Ez 22,6 millió forint 20 éves futamidejű, fix kamatozású lakáshitelre volt elegendő, amennyiben a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb konstrukciót választotta a család. De mégis mennyit ért ez a pénz tavaly és mennyit ért idén márciusban?

Mire elég 150 ezer Ft hiteltörlesztő?

A vásárlóerőt lemérhetjük általánosságban is, de talán még szemléletesebb, ha egyes termékek árváltozásán keresztül vizsgáljuk meg. A fenti ábra önmagáért beszél, a kérdéses összeg jóval kevesebb mennyiségek megvásárlására volt elég idén márciusban, mint egy évvel korábban.

Fehér kenyérből például tavaly tavasz elején még 289 kilogrammot lehetett venni a kérdéses törlesztőből, idén márciusban már csak 150 kilogrammot lehetne megvásárolni ebből a termékből. 2935 darab tojás lehetett venni 150 ezer forintból 2022. márciusában, egy évvel később már csupán 1650 darabra futotta a kérdéses összegből. A kölcsönre fizetendő havi részletből már csak 112 kiló csirkecombot lehet megvenni, egy évvel korábban még 169 kilóra futotta volna.

Jó tudni
A törlesztő elértéktelenedése tehát nagyon is kézzelfogható. Ha a közeljövőben az áremelkedés nem csökken drasztikusan, akkor ezek a számok még szélsőségesebbek lehetnek.

Hirdetés

Hirdetés

A hitelek is megdrágultak

Sajnos a piaci helyzet miatt – ami nagy részt a magas inflációnak köszönhető – az új hitelek is megdrágultak. A korábbi példában szereplő, 22,6 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, fix kamatozású lakáshitel törlesztőrészlete jelenleg 172 134 forinttól indulna.

Apró érdekesség, hogy az új törlesztőrészletnek megfelelő összegből a korábbi táblázatban szereplő termékek jelentős részénél még mindig kevesebb mennyiség vásárolható, mint egy évvel ezelőtt. (Az egyetlen kivétel a porszívó, melyből 5 darabra is elég az új törlesztőrészlet.)

Például a 172 134 forint csupán 172,13 kg fehér kenyérre elegendő, egy évvel ezelőtt az alacsonyabb, 150 ezer forintos törlesztőből még 289,58 kiló kenyérre futotta. Vagyis a kölcsönök havi részletének vásárlóereje sok eseten még csökkent is az emelkedő kamatok ellenére.

Mit jelent mindez?

Sovány vigasz a hiteligénylők számára, hogy a törlesztőrészletek vásárlóereje – mondhatni reálértéke – sok szempontból csökkent az elmúlt időszakban. (Ez még a kamatemelkedés miatt megnőtt induló nominális törlesztők mellett is igaz.)

Ugyanis az adósoknak nagyobb terheket kell kigazdálkodniuk a fizetésükből, ráadásul mindezt úgy, hogy a törlesztőrészleten felüli szabadon elkölthető jövedelemrész vásárlóértéke is csökken.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy magas inflációs környezetben a kiszemelt áru, szolgáltatás értéke is extrém módon drágulhat. Elképzelhető, hogy a hitelköltségeket is meghaladja a termék várható áremelkedése, ami miatt a kölcsönből való vásárlás még jó döntés is lehet. (Ez inkább személyi kölcsönből vásárolt tartós fogyasztási cikkeknél – autó, bútor… -lehet izgalmas kérdés.)

Ettől függetlenül mindenkinek alaposan át kell gondolnia, hogy milyen nagyobb kiadásokat tervez be. Ez a tervezés még fontosabbá válik akkor, ha a vásárláshoz valamilyen kölcsön felvételére is szükség lenne.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés