2,9 millió forint alatt van a korszerűsítés költségvetése? Nem kaphatjuk meg az új támogatást

2,9 millió forint alatt van a korszerűsítés költségvetése? Nem kaphatjuk meg az új támogatást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-02 Frissítve: 2024-05-03
 

Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási támogatás pályázati kiírását. A legfeljebb 6 millió forint összegű kedvezményből az 1990. december 31. előtt épült családi házak korszerűsítése finanszírozható meg. Azonban nem csak a maximális, hanem a minimális összeg is komoly korlátot jelenthet.

Az új otthonfelújítási program keretében nagyságrendileg 20 ezer ház korszerűsítése valósulhat meg. A június 3-án induló pályázat 108,24 milliárd forintos keretösszegéből az 1990. december 31. előtt épült családi házak korszerűsítésére nyílik lehetőség.

Legfeljebb 7 millió forint összegű költségvetés nyújtható be, a munkálatok költségének legalább 14,3 százalékát önerőből kell megfizetni, azaz a támogatás maximális összege 6 millió forint. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy minimális limitet is meghúztak: a támogatás összege legalább 2,5 millió forint kell legyen.

Ha a minimális támogatási összeghez hozzászámoljuk az önerő elvárást, akkor már láthatjuk, hogy a kedvezmény kihasználásához legalább 2,9 millió forintos költségvetésre lenne szükség. Vagyis az ennél olcsóbb, kisebb munkálatok megfinanszírozására nem lehet kihasználni a kedvezményt.

Jó tudni
Érdekesség, hogy a 2021-2022-es otthonfelújítási támogatás átlagos összege valahol 2 millió forint körül alakult, vagyis a mostani minimális összeg alatt volt. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az csak vissza nem térítendő összeg volt, és ahhoz 4 millió forintos költségvetésre volt szükség. Mindettől függetlenül ez egy igencsak érdekes adat.

Hirdetés

Hirdetés

A minimális energiamegtakarítás mellett a költségvetés is szigorú korlát lehet

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a korszerűsítéssel kapcsolatban elvárás, hogy az legalább 30 százalékkal csökkentse az épület energiafelhasználását. Ha nem érünk el ekkora megtakarítást, akkor nem leszünk jogosultak a kedvezményre.

Ugyanakkor a minimális támogatási összeg és az ahhoz kapcsolódó minimum 2,9 millió forintos költségvetés is korlátot jelenthet. Egyes nagyon rossz állapotban lévő ingatlanok esetében elképzelhető, hogy a kellő energiaspórolást ennél olcsóbban is megúszhatnánk, de erre a minimális támogatási összeg jelent problémát.

Alapvetően négy fő csoportra lehet bontani a támogatható munkálatokat:

  • Épület külső szigetelése
  • Külső nyílászárók cseréje
  • Melegvízrendszer korszerűsítése
  • Fűtési rendszer korszerűsítése, cseréje.

Az egyes munkálatok esetében meghatároztak fajlagos maximális munkadíjat és anyagköltséget is. Ez például a padlásfödém 30 cm vastagságú hőszigetelése esetén legfeljebb 14 173 Ft/m2 munkadíjat és 10 636 Ft/m2 anyagköltséget jelent. Száz négyzetméter szigetelése tehát bele kell férjen 2,48 millió forintba. Az is kétséges, hogy ez a munkálat eredményezne-e 30% energiamegtakarítást, az azonban biztos, hogy önmagában ez a munkálat túl „kicsi”, hiszen a támogatás minimális összege 2,5 millió forint.

Mit tehetünk, ha túl kicsi a költségvetés?

Ha a tervezett munkálatok költsége nem éri el a 2,9 millió forintot, akkor nem kaphatjuk meg a támogatást. Ebben a helyzetben adja magát, hogy tegyünk hozzá egy újabb munkálatot és törjük át az alsó küszöböt. Ez teljesen logikus lépés, de arról ne feledkezzünk meg, hogy a támogatott munkálatok között nincs igazán „kicsi” munka. A költségvetés akár több millió forintos bővítése pedig maga után vonja az elvárt önerő növekedését is. Egy 2,9 millió forintos munkálathoz legalább 414 700 forint saját megtakarításra lenne szükség. Egy 4 milliós munkálathoz viszont már legalább 572 ezer forint önerő kell. Ez a plusz 130 ezer forint nem tűnik soknak, de egyes családoknál bizony komoly fejtörést jelenthet.

Természetesen az is felmerülhet, hogy az önerőt nem saját megtakarításból, hanem valamilyen hitelből pótoljuk ki. Ilyen pár százezer forintos kölcsönnél a személyi kölcsön jöhet szóba, amire azért érdemi, 10% feletti kamatot kell fizetni. Érdemes azonban inkább globálisan nézni a hitelfelvétel hatását és költségét, ezt a Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják be:

Induljunk ki abból, hogy 500 ezer forint önerőnk van, ez egy 3,5 millió forintos költségvetésű felújítás finanszírozására elegendő, vagyis 3 millió forint támogatást kaphatunk. Ha egy átlagos járásban élünk, a jövedelmünk átlagos, a munkálatok miatt pedig az energiamegtakarítás 30-40% közé esik, akkor a támogatás fele kamatmentes kölcsön, a másik fele pedig vissza nem térítendő támogatás. A 1,5 millió forint támogatott hitelt kell visszafizetnünk teljes egészében legfeljebb 10 év alatt.

Ha felveszünk még 500 ezer forint személyi hitelt 8 éves futamidőre 12,29 százalékos kamat mellett, akkor 1 millió forint önerőnk lesz. Így viszont már 6 millió támogatást is kaphatunk, aminek a fele támogatott hitel, míg a másik fele vissza nem térítendő támogatás lenne. Az 500 ezer forintra 8 év alatt összesen 788 ezer forintot kell visszafizetni, vagyis 288 ezer forintot lenne a hitel teljes költsége. Ezzel a költséggel azonban nem csak a fél millió forinthoz jutnánk hozzá, hiszen elérhetővé válna még 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 1,5 millió forint kamatmentes kölcsön is. A 3,5 millió forintra vetítve pedig már egészen vállalhatónak tűnik ez a 288 ezer forint költség 8 évre.

Az 500 ezer forint hitel törlesztőrészlete 8206 forint (12,29% kamat és 8 éves futamidő mellett), a teljes visszafizetendő összeg pedig 788 ezer forint. Viszont ha a teljes elnyert kiegészítést 3,5 millió forintot nézzük – 500 ezer  forint hitel mellé 1,5 millió vissza nem térítendő támogatás és 1,5 millió forint kamatmentes kölcsön -, akkor a havi törlesztő

Egy 500 ezer forint összegű, 8 éves futamidejű, 12,29 százalékos kamatozású személyi hitel törlesztőrészlete 8206 forint. A 1,5 millió forint kamatmentes hitel havi részlete – szintén 8 évre – 15 625 forint. A 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásra semmit sem kell visszafizetni. Vagyis a 3,5 millió forintra összesen havi 23 831 forintot kell fizetni. Ha ezt az összeget teljes egészében hitelből kellene rendezni, akkor a havi részlet 57 444 forint lenne. (12,29% kamat, 8 éves futamidő esetén.) Vagyis a támogatásnál az önerő hitelből növelése a kapcsolódó kedvezmények miatt valóban komoly pénzügyi előnyt eredményezhet.

Mi a helyzet, ha mást újítanánk fel otthonunkon?

A támogatással finanszírozható munkálatok köre elég szűk, könnyen elképzelhető, hogy teljesen mást szeretnénk megcsinálni otthonunkon: lecserélnénk a konyhabútort, felújítanánk a fürdőt, kerítést építenénk… Ezekre a munkálatokra nem megfelelő az új támogatás. Az is elképzelhető, hogy a munkálat megfelelő lenne, de nem vagyunk jogosultak a támogatásra: például a házunk 1990. december 31. után épült.

Ha mindenképpen meg szeretnénk csinálni ezeket, de nincs elegendő saját tőkénk, akkor itt is felmerülhet a hitelfelvétel. Egy személyi kölcsön, vagy felújítási célú jelzáloghitel jó megoldás lehet a problémára. Itt azonban már nagyon is lényeges a kamat, a hitel ára. A Bankmonitor kalkulátorával érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, így könnyebben kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb megoldást.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés