29%-ot hozott ez a kockázatos befektetés – Még mindig beszállhatsz!

29%-ot hozott ez a kockázatos befektetés – Még mindig beszállhatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-28 Frissítve: 2020-04-06
 

A nyersanyagok piacát bő egy éve már a folyamatos áresés jellemzi. A kockázatot kedvelő megtakarítók azonban még ilyen környezetben is akár 29%-os hozamot érhettek el árupiaci befektetésekkel. De mit is kellett venni ehhez? Mi a legkényelmesebb módja annak, hogy Te is részesülhess a nyersanyagpiac esetleges fordulásából?

Az elmúlt bő egy év a nyersanyagok árfolyamának zuhanásáról szólt. Ebben a helyzetben sem volt azonban szükségszerű, hogy mindenképpen veszíts árupiaci befektetéseiden. A zuhanó árak mellett akár 29%-os nyereségre tehettél szert az elmúlt év folyamán a nyersanyagok piacán.

Azoknak a megtakarítóknak, akik hajlandóak jelentős kockázatot vállalni, a jelenlegi helyzetben is ajánlott lehet a nyersanyagpiac által nyújtott lehetőségek között keresgélni. A nyersanyagok mindig is a nagy veszélyeket rejtő befektetések közé tartoztak, és ez mostanában hatványozottan igaz.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a befektetések egyik legfontosabb alapszabályáról: „vedd meg olcsón és add el drágán”. És mikor is lehet valamit olcsón megvenni, ha nem több mint egy évnyi mélyrepülés után? Márpedig a nyersanyagok piacán azóta tart a lejtmenet.

Abba nem megyünk bele, hogy mi is indokolhatja az árak esetleges emelkedését (vagy tovább esését), azt viszont megtudhatod, hogyan tudsz részesülni a legkényelmesebben a nyersanyagok piacának mozgásából.

Hirdetés

Hirdetés

Nyersanyag alapok között válogass!

Mint sok más esetben, most is a befektetési alapok kínálják a legkézenfekvőbb lehetőségeket. A nyersanyag (más néven árupiaci) alapok megvásárlásával komplett portfóliókhoz jutsz, amelyek minden mögöttes eleme a nyersanyagokhoz kapcsolódik.

Ezek lehetnek például aranybányák részvényei, de leggyakrabban az alapok maguk is befektetési alapokat vagy ún. ETF-eket (ezek nagyon hasonlók a befektetési alapokhoz) tartanak. Emellett ezeknek az alapoknak egyik nagyon fontos jellemzője, hogy a nyersanyagok árfolyameséséből is profitálni tudnak.

Nézzük, melyek a legnagyobb forintban elérhető nyersanyag alapok!

nyersanyag alapok

Hazánkban összesen hat ilyen alapot találunk, amelyek sorából némileg kilóg a Budapest Arany Alapok Alapja, mivel ez kizárólag az aranyra koncentrál. A fenti táblázatból azonban kezelt vagyona és visszatekintő hozamai alapján egy másik alap emelkedik ki: az OTP Föld Kincsei Árupiaci Alapok Alapja.

Épp befektetési alapot keresel? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legjobbakat.

1

Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy ez utóbbi értékek semmiféle garanciát nem jelentenek a jövőre nézve. Mégis jelzésértékű lehet, hogy egy olyan évben, amikor a nyersanyagok árfolyama mélyrepülésben volt, ez az alap 29%-os hozamot tudott elérni. Az alap befektetéseinek utánajárva hamar kiderült, hogy a kiváló teljesítmény mögött a fent említett, árfolyamesésre játszó ún. short pozíciók álltak.

Ne feledkezz meg a költségekről!

Mint minden befektetési alap esetén, mielőtt vásárolnál, mindenképpen vess egy pillantást az alapot terhelő költségekre is! A nyersanyag alapok folyó költségei viszonylag magasak, de ezt indokolja is a kezelésükhöz szükséges különleges szakértelem, illetve az ezen keresztül megteremtett magas hozzáadott érték.

Ha viszont a költségek magasak, az alapnak befektetései sikerével kell ezt ellensúlyoznia. Hiszen egy 2-3%-os kezelési költség azt jelenti, hogy ekkora hozam éppen csak arra elég, hogy a befektetők ne veszítsenek pénzt. (Ez a költség tehát a realizált hozamot csökkenti, nem kell külön megfizetni.)

A legnagyobb nyersanyag alapok folyó költségeit az alábbi ábrán gyűjtöttük össze.

nyersanyag alapok költségei hozamai

Jól látszik, hogy a költségek tekintetében sem mindegy, melyik alapot választod. A legdrágább (Budapest Nyersanyag Alapok Alapja: 3,35%) és a legolcsóbb (MKB Nyersanyag Alapok Alapja: 2,34%) alapok költségei között több, mint 1 százalékpont a különbség. (Mellékesen megjegyezzük, hogy a legmagasabb hozamot produkáló OTP alap az egyik legalacsonyabb folyó költséget számolja fel.)

Mint láthatod, szép eredményeket lehetett elérni nyersanyag alapokkal eddig is. A befektetés kockázatosságát viszont jól mutatja, hogy a fenti hat alapból négy 20%-nál is nagyobb veszteséget szenvedett el az elmúlt egy év során.

Azok tehát, akik azt várják, hogy lassan véget érnek a nagy zuhanások, próbát tehetnek az árupiaci alapokkal. Mindenképpen érdemes hosszútávra berendezkedni és semmiképpen nem ajánlott a megtakarított pénz túl nagy hányadát ennyire kockázatos eszközökbe fektetni. Főleg nem ilyen veszélyes időkben.

Hirdetés
Hirdetés