30%-os hozam idén, és nem átverés: hogyan lehetséges?

30%-os hozam idén, és nem átverés: hogyan lehetséges?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-20 Frissítve: 2020-04-06
 

Nem hiszed el, milyen régióba fektető részvényalapba volt érdemes tenned a pénzed az év elején! A hazai kitettséggel rendelkező alapok átlagos 31%-os teljesítménye messze felülmúlja Amerikáét, Nyugat-Európáért, de akár Ázsiáét is. Az igazi világégés pedig Latin-Amerikában történt. Nézzük a részleteket!

Külföld vs. hazai

Kevesen tudják, de a magyar emberek gond nélkül tudnak befektetni a világ különböző térségeiben (Ázsia, Afrika, Ausztrália, USA, stb), hisz gyakorlatilag az összes hazai bank kínál olyan befektetési alapokat megvásárlásra, amelyek erre szakosodtak.

Befektetési alapokkal sokkal könnyebb és költséghatékonyabb elérni külföldi piacokat, mint közvetlenül külföldön befektetni. Ezért a befektetési alapok között néztünk most körbe, melyik régióba fektetve érhettük el a legnagyobb profitot az idei év eleje óta.

Ha nem szorosan követed a pénzügyi világ híreit, akkor téged is meg fog lepni az eredmény: hazai vállalatokba (MOL, OTP, Richter, Magyar Telekom, stb) fektető befektetési alapok teljesítménye messze túlszárnyalta a világ más régióit!

befektetési alapok hozamai régiónként

Az egyes alapok teljesítménye jelentősen eltérhet az átlagtól. Hogy megtaláld a legmegfelelőbb alapot, használd keresőnket!

1

Különböző régiók

Hazai

Magyar részvényekbe fektető alapok teljesítménye igencsak kiugrik a többi terület hozamai közül. Viszont, ha jobban megvizsgáljuk a hosszabb távú teljesítményét, akkor már árnyaltabb a kép: az év eddigi része vitathatatlanul a miénk volt, de hosszú távú teljesítményünk még így is lemaradásban van az élmezőnyhöz képest. De ez nem jelenti azt, hogy a jövőben is ilyen ütemben gyarapodhatnak a hazai részvényekbe befektetetési alapok tulajdonosai. A hazai befektetések (ahogy az egész befektetési világ) változások előtt állnak: lassan vége az alacsony kamatok világának, ami negatívan hathat a részvények árfolyamára is. Ráadásul hazánkban ez akár nagyobb elmozdulást is okozhat, mint a fejlett tőkepiacokon.

A hazai részvénypiacot követő befektetési alapok közül egyik az OTP Tőzsdén Kereskedett BUX Indexkövető Alap.

Fejlett Európa

Forintban körülbelül éves 10%-os hosszú távú hozamot lehet elvárni a kockázatos eszközöktől. Ezt felül is telesítették a nyugat-európai részvényekbe fektetető alapok a magunk 12% feletti év eleje óta mért teljesítményükkel. Ráadásul a hosszú távú teljesítmények is kétszámjegyűek. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek átlag értékek. Egyes befektetési alapok ennél jelentősen jobban, míg mások kevésbé kiemelkedően teljesítettek, és a jövő (a korábban vázolt változások miatt) sok bizonytalanságot hordoz.

Ha Fejlett Európába fektetnél, akkor érdemes lehet a figyelmedre az ERSTE Európai Részvény Alapok Alapja.

Észak Amerika

Jelenleg befektetési szempontból talán a legérdekesebb térség. Sokan várják, hogy az amerikai jegybanki szerepet betöltő FED mikor kezdi meg a kamatemelést, átrendezve ezzel az egész befektetési piacot. Viszont az ottani piac olyan nagy, hogy ügyes alapkezelő az átrendeződés alatt is találhat olyan befektetéseket, amikkel felül tudja teljesíteni az év eleje óta átlagosan elért 5,15%-ot.

Észak-amerikai emelkedést többek között az MKB Észak-Amerikai Részvény Befektetési Alapjával is ki lehetett használni.

Közép-Kelet-Európa

Tágabb régiónk már nem büszkélkedhet a teljesítményével: egy százalékot sem érte el az átlagos részvényalap hozama. Ráadásul igen könnyen található közöttük negatív teljesítményt nyújtó alap is. Ám az élmezőnnyel így is elérhetjük az átalagos észak-amerikai kitettségű részvényalapot: 5-6%-ot lehetett velük keresni az év eleje óta.

Ha bízol a Közép-Kelet-Európa jövőbeni jó teljesítményében, akkor érdemes megnézned a Raiffeisen Részvény Alapját.

Ázsia

Ettől a régiótól azt várná az egyszeri befektető, hogy vagy nagyon megy, vagy épp ellenkezőleg (óriásit bukik). Ez egyedi részvények tekintetében sokszor hasonlóan is működik. Ha már többet veszünk belőlük, akkor már kevésbé hektikus a mozgás. A befektetési alapok is pont ugyanezt csinálják: több vállalatba fektetnek, csökkentve a kockázatokat.

Ráadásul az utóbbi időben sokat tettek (főként kínai vezetők) a tőkepiacok stabilitásáért. Óriásit fejlődött az elmúlt időszakban ez a régió. Ám a bizonytalanság itt is meglátszik: fél százalékot sem ért el az átlagos Ázsiába (nem csak Kínába!) fektető részvényalap. Ám ennek egyik oka, hogy volt olyan alap, ami több, mint 14%-kal ér kevesebbet, mint az év elején. Ráadásul a jövőbeli kilátások körül itt a legtöbb kérdőjel: nyersanyag árak, átalakuló fogyasztás és ezernyi más egyelőre bizonytalan tényező befolyásolja a jövőt.

Ez a térség még mindig nagy fejlődés előtt áll, tehát ha hosszú távon tervezel, akkor már most is vásárolhatsz oda fektető befektetési alapot. Ezt megteheted például Pioneer Aranysárkány Ázsiai Alapok Alapjával.  

Latin-Amerika

A befektetési világ egyik szégyenfoltja most a dél-amerikai régió. Több ország a csőd szélén táncol, a korrupció tradicionális vonás, ráadásul a gazdaság lassulása (ezáltal például az alacsony olajárak) is erőteljes kihatással voltak a régió teljesítményére. Bár ebben a szegmensben tartunk nyilván a legkevesebb alapot (szám szerint csak három forintban elérhető alapot találtunk) azok mind 15% feletti veszteséget mutattak. Ez nem a latin-amierika régió éve lesz, az már az év vége előtt látszik.

Bár mivel a kilátások is borúsak, és a múltbeli teljesítmények sem meggyőzőek, ettől függetlenül lehet, hogy te pont ebbe a térségbe szeretnél fektetni. Erre lehetőséged van a Generali Amazonas Latin-Amerikai Részvény V/E Befektetési Alapjával.

Forint vs. deviza

Jelenlegi régió-összehasonlításunkhoz a forintban vásárolható alapok hozamaira támaszkodtunk. Egy-egy régióra azonban sokkal jellemzőbb az euróban, vagy még inkább a dollárban vásárolható alapok jelenléte. Tehát, ha már rendelkezel akkora összeggel, ami indokolja, hogy több devizában tartsd a pénzed, érdemes devizában vehető alapok között is szétnézned. Egy-egy régióban sokszor több ilyen alapot találsz, mint forintosat.

Hirdetés
Hirdetés