30%-ot hozott fél év alatt és nem átverés – Mi az?

30%-ot hozott fél év alatt és nem átverés – Mi az?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-10 Frissítve: 2021-09-14
 

Eseménydús féléven vannak túl a magyar lakosság körében is nagy becsben tartott befektetési alapok. Bár az első hat hónapban az egyik legnépszerűbb típust alkotó kötvényalapok gyengélkedtek, természetesen még így is bőven kifoghattunk kétszámjegyű hozamokat. Tekintsük most át, milyen félévet zártak ezek a népszerű megtakarítási eszközök, és nézzük meg azt is milyen tényezők álltak egyes alapok sikere, vagy éppen sikertelensége mögött!

Eltelt 2015 első fele, megéri hát visszatekinteni, hogyan is teljesítettek a magyar lakosság egyik legkedveltebb eszközei, a befektetési alapok. Már az első hat hónap során számos olyan folyamatnak lehettünk szemtanúi, amelyek ezeket az eszközöket is (jó vagy rossz irányba) mélyen érintették. Vegyük is sorra, melyek voltak a legfontosabb történések, és nézzük meg, hogyan befolyásolták ezek befektetéseink értékét! (Vizsgálatunkban csak a forintos befektetési alapokat vizsgáljuk.)

A kötvénypiacon problémák lehetnek

A kötvényalapok teljesítménye hűen tükrözi a globális és hazai kötvénypiac körül kialakult bizonytalanságot. Mind a nyugat-európai kötvényhozamok korrekciója, mind az egyre optimistább inflációs várakozások észrevehetőek ezekben a számokban. De jól látszanak már a görög események hatásai is. Mindezek következtében a (főként hosszú) kötvényalapok nem tudták már tartani az elmúlt évek kimagasló teljesítményét.

Míg az elmúlt 1 év alatt a legjobb kötvényalapok átlagosan 10% körüli teljesítményre voltak képesek, teljesítményük az elmúlt félévben a 4%-ot sem érte el. Természetesen voltak olyan kötvényalapok, amelyek még a jelenlegi bizonytalan időkben is bőven átlag fölötti teljesítményt tudtak felmutatni. Ilyen például az ESPA Bond International HUF, ami év eleje elért 8% fölötti hozamával az első félév legsikeresebb kötvényalapja lett.

A részvényalapok töretlenül száguldanak

A legjobb részvényalapok az első félévben 29% körüli teljesítményre voltak képesek, és ezek közül is kiemelkedtek az Oroszországra specializálódott alapok. Ezek szép teljesítménye azonban mindössze a geopolitikai feszültségek (orosz-ukrán háború) miatt bekövetkezett tavalyi árfolyamzuhanás korrekciójának köszönhető. Ezt láthatjuk például az első félév legmagasabb hozamát felmutató OTP Orosz Részvény Alap A HUF esetén is, ami hiába hozott január óta közel 34%-ot, árfolyama még így is 13%-kal alacsonyabb, mint 1 évvel ezelőtt.

Az orosz részvénypiaci befektetési alapokat a BUX indexre épülő alapok követik a rangsorban, hála a magyar részvénypiac idei ralijának. Ezek közül a K&H Navigátor Indexkövető Nyíltvégű Befektetési Alap teljesített a legsikeresebben, és közel 30%-os hozamot ért el.

1

Ha viszont nagyobb időtávra nézünk vissza, egy másik ország, Kína emelkedik ki. A kínai részvénypiac jelenlegi gyengélkedése viszont az ázsiai országra épülő részvényalapokra súlyosan rányomta a bélyegét, és nem kizárt, hogy ez még csak egy óriási zuhanás kezdete. Erre utal, hogy 1 éves visszatekintésben az NN (L) Greater China Equity X Cap HUF több mint 42%-os hozamra volt képes, de az elmúlt hetekben a legtöbb kínai részvény alap meredek esésbe kezdett.

A vegyes alapok remekelnek, az abszolút hozamú alapok is szépen teljesítenek

A kötvényalapok gyengébb teljesítménye és a részvény alapok szép eredményei alapján nagy kérdés volt, mire is képesek a mindkét eszközosztálynak kitett vegyes és abszolút hozamú alapok.

A vegyes alapok közül – érthető módon – a kötvénytúlsúlyos alapok inkább szenvedtek, a részvénytúlsúlyos és a kiegyensúlyozott alapok viszont nagyon szép eredményeket értek el. Talán mindennél többet elmond, hogy a legmagasabb féléves teljesítményt elérő kiegyensúlyozott vegyes alapok áltagos (nem évesített) hozama már most megközelíti az elmúlt 1 év legsikeresebb alapjainak éves teljesítményét.

A kiegyensúlyozott vegyes alapok között kiemelkedő teljesítményt mutattak az OTP alapjai, az öt legsikeresebb vegyes alap közül három is az OTP Alapkezelőhöz tartozott. Ezek egyike, a legeredményesebb OTP Planéta Feltörekvő Piaci Részvény Alapok Alapja is, nem mellesleg 1 éves távlatban is ez büszkélkedhetett a legmagasabb hozammal.

Az abszolút hozamú alapok teljesítménye nem volt ennyire kiugró, de itt fontos megemlíteni a hozamkörnyezet süllyedésének szerepét is. Tavaly az abszolút hozamú alapok (és a vegyes alapok is) még magasabb hozam mellett tudták befektetni szabad készpénzüket, a hozamok csökkenése viszont ugyancsak a befektetési alapok teljesítményének visszaeséséhez vezetett.

Ennek ellenére itt is voltak kiemelkedő alapok. Míg a vegyes alapoknál az OTP, az abszolút hozamúaknál a Concorde Alapkezelő tűnik verhetetlennek. Az első öt helyezettből három a Concorde alapja, a legsikeresebb pedig a Concorde Citadella Származtatott Alap, ami az első félévben a legjobb alapok átlagos hozamának közel duplájára volt képes.

Hirdetés
Hirdetés