302 forint az euró! Irány a váltó?!?

302 forint az euró! Irány a váltó?!?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-27
 

Ma reggel egy euró 302,8 forintot ér. Régen nem volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz. Sokan úgy gondolják, hogy épp itt az ideje a jól bevált forintot euróra cserélni. De valóban megéri euróra váltani a pénzünket? Valószínűleg nem, hacsak nem a nyaralásunkhoz van rá szükség. Tanulságok, hogyan kerüljük el a devizaspekuláción a veszteséget.

Ahhoz hogy megérje

Korábban kiszámoltuk, hogy mennyit lehetett nyerni (pontosabban veszíteni) egy 13,36 forintos forint gyengülés esetén, ha pénzünket euróra váltottuk a gyengülést megelőzően (
Ennyit lehetett keresni a gyengülő forinttal). Ahhoz, hogy megérje a forintot euróra cserélni a forint gyengülésének kompenzálnia kell a következő költségeket:

  • a vételi és eladási árfolyam közötti különbség (kb. 1-1,5% az átlagos különbség),
  • valutaváltásnál is kell tranzakciós illetéket fizetni (0,6%),
  • euróban általában 1-1,5%ponttal kevesebb kamatot kapunk, mint forintban,
  • a devizaszámlának is lehet számlavezetési díja.

Ezek alapján legalább 3-3,5%-ot kellene gyengülni a forintnak, hogy egyáltalán a pénzünknél legyünk. Azaz 313,22-ig nem termelt nyereséget az ügylet. Az elmúlt egy évben 4 ilyen nap volt, amikor felette volt az árfolyam a kérdéses szintnek…

abra_140527

Ahhoz, hogy legalább 1%pont extra nyereséget érjünk el, legalább 316-ig kell menetelnie az árfolyamnak. Jól sejthető, hogy az elmúlt egy évben nem volt egyetlen ilyen alkalom sem.

És mi van, ha nem gyengül a forint

Amennyiben 313,22-ig sem megy el az árfolyam, veszteségünk keletkezik az ügyleten. Kérdés az, hogy mekkora. Ha nem változott a árfolyam, akkor 3-3,5%-ot vesztettünk. Amennyiben viszont erősödött a forint, akkor az erősödés mértékével együtt a veszteségünk is nő. 

Miért nem gyengülhet jelentősen a forint?

Az államadósságunk mintegy 40%-a devizában van nyilvántartva. Ezért egy 10%-os forintgyengülés 4%pontal növeli az államadósságot, amit nem valószínű, hogy hosszabb távon tolerálna a kormányzat. Nem is szólva arról, hogy további 20% a forint államadósságból külföldiek kezén van, melyet a forintgyengülés negatívan érint.
Korábban részletesebben foglalkoztunk a 330-as euró kérdéskörével.

Mit tegyünk?

300 alá nem várjuk a forint árfolyamát, így ha nyaralni készülünk, akkor elég jó pillanatnak tűnik a költőpénz megvásárlására a jelenlegi árfolyam. De, hogy mit hoz a jövő, mi sem tudjuk. Aki pedig ki szeretné használni a devizamozgásokból adódó változásokat, de sem szaktudása, sem ideje nincs arra, hogy mélyebben foglalkozzon ezzel, az vásároljon abszolút hozamú alapot. Ezek a befektetési alapok, befektetési politikájuknak köszönhetően a devizaárfolyamokból adódó lehetőségeket is ki tudják használni.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés