306 Ft az euró – rohanjunk váltani?

306 Ft az euró – rohanjunk váltani?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-24
 

A forint árfolyama egy éve nem látott szintre gyengült. Van ilyenkor égetőbb kérdés annál, hogy „rohanjak átváltani a forintomat?” Megvizsgáltuk a kérdést és megpróbálunk használható tanácsokkal szolgálni.

Forint helyett euróban tartani és kamatoztatni a pénzünket csak akkor éri meg, ha 

  • az átváltási költségeket (kb 1-1,5% a deviza vételi és eladási árfolyam közötti átlagos eltérés) 
  • az alacsonyabb kamatot (euró kamat 2%, forint kamat 3,5% egy éves lekötésre) és
  • az esetlegesen újonnan nyitott devizaszámla költségét is 

kompenzálja az árfolyam elmozdulása. Összességében tehát kb 3-3,5%-ot kell gyengülnie tovább a forintnak ahhoz, hogy a jelenlegi szintről nyereséges lépés legyen a váltás. Ez 316 forintos euró árfolyamot jelöl. 

Mit mutat a múlt és mit hozhat a jövő? 

Az elmúlt években csupán egy-két napig tartózkodott a jelzett árfolyamszint felett a forint. 

EUR_HUF_5_ev_alakulasKérdés, hogy reális-e arra számítanunk, hogy most stabilan 316-os szint fölé gyengül a nemzeti fizető eszközünk? A magyar államadósság 40%-a devizában van kimutatva. Ezen adósság kamatkiadása és törlesztése egyenes arányban nő a forint gyengülésével és súlyos plusz terheket ró a költségvetésre.

A fennmaradó, forintban kibocsátott állomány jelenetős részét is külföldiek birtokolják. Ez utóbbi azért fontos, mert egy külföldi számára a forint gyengülés a saját nyereségének csökkenését okozza. Így közvetve a forint gyengülése azt fogja eredményezni, hogy a kamatszint emelkedik, mivel több kamatot fognak elvárni a devizaárfolyam kockázat növekedése miatt a külföldiek. 

A forint gyengülése nem utolsó sorban azonnal növeli az államadósság GDP-hez viszonyítva kimutatott értékét. 

Fentiekből az következik, hogy Magyarország nem engedheti meg magának azokat a súlyos következményeket, amiket a tartósan 316 forint feletti euró árfolyam okozna. Korábban is azt láttuk, hogy ezeken a szinteken mind az MNB, mind a kormány jelentős erőket mozgósít, hogy erősödjön a forint. Egyenes következtetésünk tehát, hogy most nem éri meg euróra váltani. Más a helyzet a 290 forintos szint alatt, de arra még egy kicsit várni kell…

Egy megfontolandó javaslatunk van: érdemes lehet a befektetési alapok között szétnézni, ahol több is befektet deviza alapú eszközökbe: 

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés