4 év alatt felére csökkent a lakáshitelek törlesztőrészlete! Megéri felvenni?

4 év alatt felére csökkent a lakáshitelek törlesztőrészlete! Megéri felvenni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-17 Frissítve: 2021-08-06
 

Hatalmasat fordult a világ a kamatcsökkenés következtében a lakáshitelekkel is. 4 év leforgása alatt szinte pontosan a felére esett az (újonnan felvett) lakáshitelek havi törlesztőrészlete. 2012. elején egy átlagosnak számító 7,3 millió Ft-os, 20 éves futamidőjű hitel felvétele után 81 ezer Ft-ot kellett fizetni havonta, ma ugyanez az érték 44 ezer Ft. Ennek ellenére a magyar lakosság hitel elutasítása nagy. Még mindig a devizahitelek drámája határozza meg a gondolkodást és egészséges mértékben sem merünk hitelt felvenni. Mit mutatnak a környező országok? Meg fogsz lepődni…

Alacsonyabb kamat = alacsonyabb törlesztés

Ma átlagos jellemzőkkel, nem kiugró fizetéssel is fel tudunk venni 4%-os kamatszint környékén lakáshitelt. Ugyanez a kamatszint alig több, mint 4 éve, 2012 elején a 12%-ot súrolta… Hatalmas változás. Mára a forint alapú hitel (a deviza gyakorlatilag meg is szűnt) számottevően olcsóbbá vált, mint a válságot megelőzően kínált, mára méltán megutált svájci frank alapú hitel kamata.

lakáshitel

Ahogy a fenti ábrán látható, 2012 elején egy 7,3 millió Ft-os, 20 évre felvett hitel havi törlesztőrészlete 81.500 Ft volt. Ha ma veszünk fel hitelt, akkor ugyanez 44.000 Ft havi törlesztővel elérhető.

Hirdetés

Hirdetés

Kockázatok és mellékhatások?

Ma a lakáshitel elsődleges kockázata a jövőbeli kamatemelkedés, hiszen ez magával vonja a havi törlesztő részletek emelkedését is. 1%pontos kamatemelkedés átlagosan 8%-kal növelheti meg a bank számára fizethető összeget. Ma a gazdasági szakemberek döntő része nem számít arra, hogy érdemi kamatemelkedés következzen be 2017. végéig, ennek ellenére egy 15-20 éves hitel esetén irreális lenne azt feltételezni, hogy ne szembesüljünk kamatemelkedéssel.

A kamatemelkedés elleni legjobb védekezés a hosszabb kamatperiódusú hitel felvétele. A kamatperiódus azt az időszakot jelenti, amíg a hitel kamat (és így a törlesztő részlet nem változhat). Akár 5,10,15, vagy 20 évre is választhatunk fix törlesztővel rendelkező hitelt. A 20 évig fix törlesztés ma 55-57 ezer Ft-os havi törlesztővel érhető el a fentebb említett 7,3 millió Ft hitelösszeg esetén, mely 30-32%-kal alacsonyabb havi törlesztőt jelent a 2012. elején jellemző 80 ezer Ft-nál. Pedig az a 80 ezer Ft-os törlesztő abban az időben nem jelentett semmiféle védelmet a kamatváltozással szemben…

Számold ki, milyen feltételekkel juthatsz lakáshitelhez, nézd meg a bankok mai kínálatát kalkulátorunkkal:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Egyelőre elutasítóak vagyunk

A hitellel szemben a válság kitörését követően is elutasító a magyar lakosság. A devizahitelek emléke még mindig meghatározza a gondolkozást (vélelmezhetően nem függetlenül attól, hogy kb. 100 ezer magyar család helyzete még mindig bizonytalan a korábbi hitelfelvétel miatt).

Ha kitekintünk a nemzetközi porondra, akkor azt látjuk, hogy a közép-európai országok közül mindenhol emelkedett a válság kitörését követően a lakosság hitelállománya, egyedül Magyarországon nem. Az ellentétes trend több, mint feltűnő: a régió átlagában 45%-os növekedés mutatható ki, míg Magyarországon 21%-os csökkenés. Ez hatalmas differencia, melynek kedvezőtlen hatása a GDP növekedésben is érezteti hatását, nem véletlen, hogy a magyar kormány az elmúlt egy évben számtalan lakásvásárlást, építést ösztönző intézkedést hozott, melynek legmeghatározóbb eleme a CSOK megjelenése (akár 10+10 millió Ft értékben).

lakáshitel2

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés