40 évesen már ciki a szüleiddel élni? Van rá megoldás!

40 évesen már ciki a szüleiddel élni? Van rá megoldás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-12 Frissítve: 2021-10-11
 

Egyre nehezebben válunk el a szülői háztól. Egészen megdöbbentő, hogy ma a 20-39 éves korosztály több mint 35%-a még mindig a szüleivel él. És a tendencia romlik. Ez nagymértékben azzal magyarázható, hogy a rendszerváltást követően a jövedelmek biztonsága érzékelhetően csökkent. Megjelent egy olyan állami támogatás is, mely hathatós segítség az otthonteremtésben, de ennek ellenére kevesen élnek vele. Mit tehetsz azért, hogy saját otthonod legyen?

Miért is hezitálunk?

Önállóan nekivágni a nagybetűs életnek, valóban nem egyszerű feladat. Először is nem árt, ha rendszeres jövedelemmel, viszonylag biztosnak mondható munkahellyel rendelkezünk. Ilyet valóban nem könnyű találni manapság. Már pedig elengedhetetlen, hogy a létfenntartáshoz szükséges bevétellel rendelkezzünk, na meg nem ártana némi megtakarítás a saját vagy bérelt ingatlanhoz. Ezt a bizonytalanságot tükrözi a 1990 és 2011 között bekövetkezett változás is. A 20-39 évesek körében ezalatt az idő alatt több, mint 15%-kal emelkedett azoknak az aránya, akik még mindig a szülővel élnek.

Ha csak a 30 – 34 éves korosztályt vizsgáljuk, még drasztikusabb eredményt kapunk: esetükben közel duplájára nőtt ez az arány 2011-re.

szülővel együtt élők aránya a 20-39 éves korosztályban

Nincs hová költözni

Valószínűleg többeknek problémát okoz, hogy megfelelő megtakarítás hiányában nem tudnak lépni. A saját ingatlanhoz önerő szükséges, minimum a vételár 20%-a, de többnyire inkább 30-40% ahhoz, hogy lakáshitelhez jussunk. Jelenleg mind az ingatlanárak, mind pedig a legjobb lakáshitel kondíciók támogatják, hogy végre elszakadjunk a családtól. Az önerőt tekintve szintén adódik kézenfekvő megoldás, amellyel az állam a befizetéseink 30%-ával (maximum évi 72 000 Ft-tal) járul hozzá lakáscélunk megvalósításához.

lakástakarék szerződéssel elérhető megtakarítás

Mikor kezdjünk megtakarítani?

Minél előbb, annál jobb! A legjobb hozamot a 4 éves megtakarítási idővel rendelkező, havi 20 000 forintos szerződésekkel érhetjük el. Azonban akár 10 éves módozatot is köthetünk, amellyel átlagosan több, mint 3,5 millió forintot halmozhatunk fel a lakástakarék által jóváírt betéti kamattal, és a 30%-os állami támogatással együtt. Ez már egy értelmezhető összeg a saját ingatlan megszerzéséhez, de természetesen a család pénztárcájához igazítva 20 ezer forintnál kevesebb, akár már pár ezer forint havi befizetéssel is indítható ilyen szerződés. Ha pedig nem egyedülállók vagyunk, akkor élettársunk azonos megtakarításával duplázható az elérhető összeg.

Felhasználhatósága a lakáscélon belül igen széleskörű, így ha mégsem tudunk elszakadni a biztonságot adó családi fészektől, nem vész kárba a megtakarított pénzünk. Ugyanis fordíthatjuk közeli hozzátartozó ingatlanára is, amelynek során a felújításhoz elhasznált ecsettől kezdve, a szúnyoghálón át, a szalag függönyig sok minden elszámolható. Ha pedig a szülői ház cipeli egy lakáshitel terheit, a hitel visszafizetésére szintén fordítható az összegyűjtött és állami támogatással, betéti kamattal kiegészített pénzünk.

Ha úgy érzed, elszántad magad, hogy tegyél a jövőd, vagy gyermeked jövője érdekében és lakástakarék szerződést szeretnél, segítünk! Az alábbi adatlap kitöltésével leadhatod érdeklődésedet és minden kérdésedre válaszolunk!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés