5 év alatt megduplázódott a felújítások ára

5 év alatt megduplázódott a felújítások ára
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-08 Frissítve: 2023-06-09
 

A KSH adatai alapján 21,5 százalékra mérséklődött májusban az éves infláció. Sőt áprilishoz képest már 0,4 százalékos árcsökkenést mért a statisztikai hivatal. De hogyan hatott ránk az árváltozás, ha otthonunk felújítását, modernizálását terveztük?

A statisztikai hivatal adatai alapján 2023. májusában 21,5 százalékos volt az éves áremelkedés mértéke. Ugyan ez még mindig egy nagyon magas szám, de legalább már érdemben fékeződött a drágulás. (Az éves áremelkedés áprilisban még 24,5% volt, a csúcsérték pedig 25,7% volt januárban.)

Az éves áremelkedés az egyes termékcsoportoknál természetesen nem volt azonos mértékű:

  • Az élelmiszerek ára 33,5 százalékkal emelkedett.
  • A háztartási energiáért 37,2 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A tartós fogyasztási cikkek 8,1 százalékkal drágultak.
  • A szolgáltatások ára pedig 14,3 százalékkal emelkedett.

Ennél még meglepőbb lehet, hogy az adatok alapján áprilishoz képest még valamelyest – 0,4 százalékkal – csökkentek is az árak. Ezen belül egy hónap alatt a háztartási energia ára 3,0 százalékkal, míg a járműüzemanyagok ára 6,6 százalékkal mérséklődött.

Ezek alapján az irány már nagyon is jónak tűnik, de a trend nem sokat árul el egy konkrét pénzügyi döntés – vásárlás, szolgáltatás megrendelés – meghozatalakor. Emiatt érdemes lehet belemenni a részletekbe.

Hirdetés

Hirdetés

Megérni várni a felújítással, korszerűsítéssel?

A felújítási támogatás kifutásával a korszerűsítési munkálatok száma érdemben csökkent. Ez érthető is, hiszen a költségek felezése – gyakorlatilag a munkálatokhoz kapcsolódó kiadások felét, legfeljebb 3 millió forintot kaphattunk meg támogatásként –  egy igen komoly lehetőség volt 2022. év végéig.

Ettől függetlenül a felújítás még mindig egy nagyon jó döntés lehet. Ez különösen a rezsiszabályok átalakítása miatt fontos szempont. A korszerűsítési munkálattal megspórolt villany-, illetve gázfogyasztás ára ugyanis jelentős lehet. Ha az átlag felett fogyasztunk, akkor az áramért kétszeres, míg a gázért hétszeres árat kell fizetnünk. Ez a tény komoly érv lehet a szigetelés, a nyílászárók cseréje, vagy épp a fűtéskorszerűsítés elvégzése mellett.

Arról se feledkezzünk meg, hogy ezen munkálatokat érdemes tavasszal, nyáron elvégezni. A hideg beköszöntével nem túl szerencsés napokra – adott esetben akár hetekre – fűtés, vagy ablakok nélkül maradni.

Na de megéri a munkálatokat elodázni? Ez nagyrészt attól is függ, hogy a költségek várhatóan hogyan emelkednek az elkövetkező időszakban. Ehhez első lépésben érdemes megvizsgálni a múltbeli adatokat. Az éves áremelkedés mértéke 21,5% volt májusban, ezen belül a szolgáltatások „csupán” 14,3 százalékkal drágultak. Ha még mélyebbre ásunk, akkor a lakásjavítási költségek 19,8 százalékos emelkedését láthatjuk.

Jó tudni
Hosszabb időtávra visszanézve 2019 májusa és 2023 májusa között a lakásjavítási költségek drágulása mindig kardinális mértékűnek tűnik. Csupán öt hónapban volt egyszámjegyű a felújítási költségek áremelkedése és egyszer sem csökkent a drágulás a 9%-os szint alá. Ez azért 48 hónap adatát nézve egy igencsak masszív adat.

Közelítsük meg ezt egy kicsit másképp, induljunk ki abból, hogy 2018. májusában egy felújítás 2 millió forintba került. Az elmúlt 5 év lakásjavítási költségeinek árváltozása alapján jelenleg ugyanez a munka már 3,91 millió forintba kerülne, vagyis az árak közel a duplájára emelkedtek.

A lakásjavítási költségek éves áremelkedésének mértéke:

  • 2019. május: 11,7%
  • 2020. május: 11,7%
  • 2021. május: 9,0%
  • 2022. május: 20,1%
  • 2023. május: 19,8%

Mindezek a számok úgy jelentek meg, hogy 2019-ben és 2020-ban kanyarban sem volt a jelenlegi inflációs szint. (2019. májusában 3,9%, míg 2020. májusában 2,2% volt az éves infláció mértéke.) Vagyis az átlagos áremelkedés alacsony szintje mellett is rendkívül nagyot emelkedhetnek a felújítási költségek.

Itt érdemes átgondolni, hogy mire számítunk az adott iparág kapcsán. Az alábbi kérdéseket érdemes feltenni:

  • Csökkenhet a nyomás az alapanyagok tekintetében?
  • Elégséges szakképzett munkaerő áll rendelkezésre?
  • Hogyan alakul a bérezés az iparágban?
  • Van-e túlkereslet az építőiparban?

A szakértők szerint a helyzet javulóban van, vagyis az áremelkedés itt is csökkenhet, a legfontosabb kérdés természetesen az, hogy a drágulás milyen szintre mérséklődhet. (Az építőipar, felújítás inkább az infláció fékezője vagy felhajtója lesz-e a jövőben?)

Megéri személyi kölcsönből megfinanszírozni a munkálatokat?

A múltbeli tapasztalatok alapján mindenképp igen a válasz. 5 évvel ezelőtt 2 millió forint személyi hitelt 450 ezer forint nettó fizetéssel, 5 éves futamidő mellett 7,73 százalékos THM mellett találhattunk. A havi törlesztő 40 207 forint volt, 5 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 2 407 398 forint volt. Ezzel szemben a munkálatok költsége 3,91 millió forintra hízott volna ez idő alatt. A kivárás miatt tehát 1,5 millió forint többlet kiadásunk lett volna.

Persze a múlton már nem tudunk változtatni, nézzük inkább a jövőt. Jelenleg 5 éves futamidőre 4 millió forint személyi hitelt 500 ezer forintos nettó fizetéssel 14,41 százalékos THM mellett igényelhetünk. A havi törlesztőrészlet 92 112 forint lenne, 5 év alatt összességében 5 526 753 forintot kellene visszafizetni. Vagyis durván 1,5 millió forinttal kell többet kifizetnünk 5 év alatt. Ha kivárunk akkor viszont az áremelkedéssel kell szembesülnünk, ha az 5 év alatt mindig 6,6 százalék lenne az infláció, akkor lenne egyenlő mértékű a kiadás a hitel és a kivárás esetében.

Jó tudni
Ha a lakásjavítások éves áremelkedése meghaladja az elkövetkező 5 évben a 6,6 százalékot, akkor már megérheti a munkálatok megfinanszírozása még személyi hitelből is. Márpedig 2019 óta egyik hónapban sem drágultak éves szinten ilyen kis mértékben a felújítási munkálatok. Nem látunk a jövőbe természetesen, de ez az adat eléggé beszédes.

Természetesen önmagában a magas infláció miatt nem éri meg hitelt felvenni, sőt ilyen körülmények között alaposan át kell gondolnia mindenkinek, hogy kölcsönt igényel-e. A törlesztőrészleten felüli jövedelemrész vásárlóereje ugyanis nagyon fontos kérdés.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés