5 jó tanács a felsőoktatásban most kezdőknek

5 jó tanács a felsőoktatásban most kezdőknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-02 Frissítve: 2021-08-06
 

A szeptember fordulópontot jelent sokak számára: elkezdődik a főiskolás vagy egyetemista lét. Ehhez sokszor ki kell repülni a családi fészek melegéből és egyedül kell helytállni a valódi világban. Ha neked is most kezdi felsőoktatási tanulmányait gyermeked, vagy te magad leszel főiskolás, egyetemista akkor jól fog jönni a következő 5 pénzügyi tanács.

1.) Rendes munkahely

Sokaknak nem adatik meg, hogy a szüleik minden felsőoktatási költséget álljanak, így a diákok egy részének egyébként is dolgozni kell. De még, ha valaki nincs is rászorulva, hogy dolgozzon a tanulmányai alatt, akkor is érdemes munkát vállalnia. És ha már valaki munkát vállal, akkor érdemes diákmunka helyett normál munkahelyek közül válogatnia. Ez több szempontból is előnyös:

  • „interjúrutin”: nem az iskolapadból kikerülve kell túlesni az interjú tűzkeresztségén: vizsgarutin mellett ez is kialakul
  • tapasztalatszerzés: még egy részidős recepciós állással is közelebb vagyunk ahhoz, hogy hogyan működik egy adott cég, mintha nem dolgoznánk
  • kapcsolatépítés: ha bevalljuk, ha nem, a mai Magyarországon a pozíciók egy jelentős részét meg sem hirdetik: informális úton betöltésre kerülnek (sokszor a recepcióról kerülnek feljebb az emberek…)
  • időbeosztás: az órák látogatása, tanulás és munka sokkal kevesebb szabadidőt eredményez, így meg kell tanulni beosztani azt
  • papírmunka: a munkavállalói szerződést és a személyi jövedelemadó bevallást is érdemes kevesebb adattartalommal még az elején megismerni

Na meg persze a bérjövedelemből származó pénz minden egyetemistának/főiskolásnak jól jön. Viszont a munkavállalás megköveteli, hogy legyen egy bankszámlád. Ahhoz, hogy ebből a legolcsóbbat válaszd, használd keresőnket!

Hirdetés

Hirdetés

2.) Ösztöndíjra fel

Senki nem ellensége a saját pénzének. Bármilyen anyagi körülmények közül is érkezünk, a különböző ösztöndíjakkal ugyanúgy érdemes élni, mint a munkavállalással. Bizonyos ösztöndíjak elnyerése az önéletrajzunkban is jól mutat, és a későbbi munkavállalási esélyeinket is növelheti. Nem beszélve, hogy az ösztöndíjak egy része a költségtérítés helyett szabadon eliható felhasználható pénzösszeg.

3.) Hitelfelvétellel óvatosan

Akinek nem adatott meg, hogy családja finanszírozza az iskolás éveit és ösztöndíjra sem jogosult, annak egyetlen megoldás a hitelfelvétel. Viszont nem mindegy milyen formában és hogyan adósodunk el. Jelzáloghitel, személyi kölcsön vagy hitelkártya mind megoldás lehet, de a diákoknak egyértelműen a diákhitel lehet a legjobb választás. Ebből két változat létezik, az egyiket bármire (akár lakhatásra is) lehet költeni, míg másikból csak a tandíjat lehet finanszírozni.

Ám bármelyik diákhitelt is veszi fel az ember, ahogy kikerül az iskolapadból, gőzerővel el kell kezdeni a törlesztést (nem csak a minimum összeggel), különben sohasem fogja visszafizetni!

Akiknek aktuális a hitelfelvétel, ebben a cikkünkben megtalálja a diákhitelek részleteit: Fontos döntés előtt az egyetemisták – Így működik a Diákhitel)

4.) Pénzzel csak ügyesen

Aki a zsebpénzt nem tudta beosztani, annak igazi kihívás lesz a költségekkel és bevételeivel (jövedelem, családi támogatás, ösztöndíj, hitel) zsonglőrködni. Pedig nem árt ezt is megtanulni, amire megint csak jó időszak a főiskolás/egyetemista évek. Nem árt egy kockás füzetben vagy egy exceltáblában összeírni milyen bevételekre és kiadásokra számítunk. Ha pedig a kiadások felé billen a mérleg, akkor ezek között meg kell teremteni az egyensúlyt. Például munkavállalással, vagy a költségek racionalizálásával.

Érdemes némileg pozitív költségvetést készíteni, hogy ne legyen probléma, ha egy-egy várt bevétel (például a nagymamától) kiesik. Amennyiben a váratlan kiadásokra is fel szeretnél készülni (vagy egy bevétel csúszásra) nem árt némi biztonsági tartalékot is kialakítanod.

5.) Szülői kérdés: bérelni, vagy megvenni?

Elérkeztünk a lista utolsó, ámde legnagyobb pénzügyi döntést taglaló pontjához. Akik nem tudnak, vagy nem akarnak kollégiumi ellátást kapni, azok saját lakással vagy albérlettel járnak jobban? A kérdés igen összetett, több millió forintot érintő döntés, aminek már különálló cikkeket is szenteltünk. A legutóbbi ilyen vonatkozású írásunkban megadjuk a konkrét választ is!

Amennyiben ellenőriznéd, hogy meglévő bankszámlád költségei mennyire versenyképesek más bankok áraival összevetve, akkor a 13 pénzintézet bankszámláit összehasonlító Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorral ezt percek alatt megteheted. Sőt, akár választhatsz teljesen ingyenes bankszámlát is, ahol se havi, se tranzakciós díjat nem kell fizetned!

Hirdetés
Hirdetés