5 leggyakoribb ellenérv a bankszámlával szemben

5 leggyakoribb ellenérv a bankszámlával szemben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-17
 

Tele vagyunk negatív élményekkel a bankszámlákkal kapcsolatban. Van, aki a havi díjat drágállja, más az utalási költségeket sokallja, de olyan történetet is hallani, amikor az elutalt pénz csak késve ért célba. A Bankmonitor szakértői összeszedték az 5 leggyakoribb panaszt, és megnézték, ezek tényleg megállják-e a helyüket.

1. Miért fizessek a saját pénzem használatáért?

Fizethetünk bármikor készpénzzel, a fizetésünk megkaphatjuk borítékban is, a postán is rendezhetjük a közüzemi számláink. Vígan élhetnénk bankszámla nélkül is, akkor mégis miért fizessünk minden hónapban a saját pénzünk használatáért?

De gondoljunk csak bele, hogy milyen sok olyan szolgáltatást veszünk igénybe, amelyek nélkül meglennénk, vagy éppen magunk is el tudnánk végezni azokat. Például fodrászhoz is – a férfiak esetlegesen borbélyhoz – eljárunk, pedig otthon is le tudnánk vágni a hajunkat. Azonban kapunk a pénzünkért egy szolgáltatást, ami kézzelfogható – vagy legalábbis szemmel látható -, ami miatt megéri nekünk kifizetni havonta azt a pár ezer forintot.

Egy bankszámlához is kapcsolódik számos előny, amiről nem szabad elfeledkeznünk. Időt spórolhatunk: például nem kell sorban állnunk a postán. Bankkártyával könnyedén fizethetünk ma már szinte bárhol, vagyis nem szükséges nagyobb mennyiségű készpénzt magunkkal vinnünk. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit fizetünk mindezekért az előnyökért.

Kétségtelen tény ugyanis – az MNB is többször jelezte már ezt -, hogy a hazai bankszámla költségek igen magasak nemzetközi összehasonlításban is. Sok esetben magáért a bankszámla-vezetésért is fizetnünk kell egy alapdíjat, a kiegészítő szolgáltatások és az egyes megbízások sem ingyenesek. A legtöbb bankszámláért – és annak használatáért – több ezer forintot kellene havonta fizetnünk, ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindegyik számlacsomag drága.

Az 5 legolcsóbb bankszámla éves költsége átlagos számlahasználat mellett

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora szerint egy átlagos számlatulaj – 200 ezer forint jóváírás érkezik számlájára havonta, bankkártyával vásárol, egyedi megbízásait netbankon keresztül intézi, készpénzfelvételnél pedig kihasználja a két díjmentes lehetőséget – évente 3 ezer forintból is fenntarthatja számlacsomagját. Sőt a CIB ECO Bankszámla választásával – melyet ilyen feltételekkel kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet nyitni – 2 éven keresztül teljesen ingyenes lehet a számlavezetés és számlahasználat is. Ingyen pedig már megéri az a biztonság és kényelem, amit egy pénzintézet nyújthat.

Hirdetés

Hirdetés

2. A bankok csak lehúznak, nekik nem vagyok hajlandó semmit fizetni

Ez az ellenérv nagyon hasonló az előzőhöz, ugyanakkor itt megjelenik egy személyes vélemény is a pénzintézetekkel szemben. Sokan az előző válság óta igen rossz szemmel nézik a bankok működését: néhány kényelmi funkcióért cserébe sem hajlandók fizetni egyetlen pénzintézetnek sem.

A bankszámla azonban kölcsönösen előnyös lehet mindkét fél számára: a számlaköltségekért cserébe – természetesen egyáltalán nem mindegy annak mértéke – bizony pénzben kifejezhető, anyagi előnyt is szerezhetünk. 

A postai csekk kiállítása, elkészítése pénzbe kerül a közüzemi szolgáltatóknak, ezt a díjat pedig gyakran átterhelik ránk. Ha nem kérünk csekket – bankkártyával online vagy átutalással fizetünk -, akkor csökkenhet a megfizetendő díj mértéke. Ráadásul számos szolgáltatónál – internet, mobiltelefon – a legolcsóbb, kedvezményes csomag feltétele az, hogy ne kérjünk postai számlalevelet, csekket.

Sokszor nem megyünk el a boltba, hanem otthonról rendelünk és egyben online fizetünk is. Ezzel kényelmesen és sok esetben jóval olcsóbban vásárolhatjuk meg a kiszemelt árut. (Sőt, akár külföldről is rendelhetünk, ezzel tovább csökkentve a vételárat.) Mindehhez azonban egy bankszámlára is szükségünk van, ahonnan ki tudjuk fizetni a megrendelt árut.

Ezek a pénzügyi előnyük nem kapcsolódnak feltétlenül közvetlenül a bankszámlához, de anélkül nem tudnánk a legolcsóbban megvenni a kinézett árut, vagy éppen a legkedvezőbb ajánlat feltételeit teljesíteni egy szolgáltatónál. Az pedig már tiszta nyereség, ha ezekért a pénzügyi előnyökért nem kellene semmit se fizetnünk a bankszámla oldalon.

3. A megtakarításom csak fogy a banki díjak miatt, akkor inkább otthon tartom a pénzem

Megtakarításunk nominális értéke sok esetben valóban csökkenhet: egy betét után kapott kamat ugyanis nem mindig fedezi a kapcsolódó bankszámla költségeit. Ugyanakkor azzal sem járunk jól, ha otthon tartjuk a pénzünket: az átlagos áremelkedés miatt ugyanis egy év múlva kevesebb árut tudnánk venni a pénzünkből, mint jelenleg. Vagyis a megtakarításunk vásárlóereje akkor is romlik, ha otthon tarjuk azt.

Be kell fektetni a pénzünket ahhoz, hogy legalább annyit érjen a megtakarításunk jövőre, mint jelenleg. Ehhez azonban kapcsolatba kell lépni egy pénzintézettel, ahol általában valamilyen bankszámla megnyitására is szükség lenne. Csak ezek után választhatnánk a különböző lehetőségek közül – vehetünk részvényt, befektetési alapot, kötvényt -, fontos azonban szem előtt tartani a választott konstrukció kockázatát is. A Magyar Állampapír Plusz választásával azonban 5 év alatt az éves átlagos hozam 4,95% lenne – ez meghaladja a jelenlegi infláció mértékét -, melyet igen alacsony kockázat mellett érhetnénk el.

4. Ellophatják az adataimat, így hozzáférhetnek a számlámhoz

Valóban bankkártyánk adatainak ellopásával – például egy netes kártyás vásárlás során – megismerhetnek rólunk adatokat. (Bizonyos körülmények között akár hozzá is férhetnek a pénzünkhöz.) De ugyanez megtörténhet akkor is, ha a pénztárcánkat veszítjük el, sőt nagy valószínűséggel ez utóbbi esetben a tárcában lévő összegre végleg keresztet vethetünk, hiszen senki sem tudja utólag megmondani, mikor és hol fizettek a mi pénzünkkel.

A bankkártya elvesztése – kártyaadataink ellopása esetén – még mindig használnia kell valahogy a megszerzett információt, kártyát a tolvajnak. De nem biztos, hogy tudja a biztonsági kódokat – kártyánk PIN kódját -, az illetéktelen használati kísérletet követően pedig megakadályozhatjuk az újabb visszaélést, hiszen letilthatjuk a bankkártyánkat. Ha a tiltást követő illetéktelenül használnák a kártyánk, akkor azért a bank vállal felelősséget, a pénzintézet téríti meg a kárunk.)  A megfelelő használati limitek – megadható olyan maximális összeg, amelyet nem haladhat meg egy alkalommal, vagy egy nap a bankkártyával elvásárolt, felvett összeg nagysága – beállításával pedig egy esetleges visszaélés nagyságát is korlátozni tudjuk.

Sajnos egy bankszámláról is ellophatják a pénzünket, visszaélhetnek a bankkártyánkkal, de a biztonsági kódok gondos őrzésével és megfelelő limitek beállításával minimalizálhatjuk a veszteségeinket.

5. A számlanyitás időigényes, a megbízásokat is sokáig tarthat megadni

Sok magyarnak a számlanyitásról – sok más ügyintézéssel együtt – egy igen negatív kép él a fejében: be kell menni a bankfiókba, ki kell várni a sort. Majd ezt követően egy több órás procedúra veszi kezdetét, amelynek végén megnyílik a bankszámla a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt.

Ma már egyáltalán nem kell ezen a folyamaton átesnünk egy bankszámla megnyitásakor: sok banknál otthonról, online is meg lehet nyitni a számlacsomagot. Ha például a CIB ECO Bankszámlát szeretnénk a Bankmonitoron keresztül igényelni, akkor a számlanyitásra van online is lehetőség. Sőt ezt nem kell munkaidőben megcsinálnunk: akár hétvégén, vagy éjszaka is elkezdhetjük a folyamatot.

A számlához kapcsolódó netbank, mobil alkalmazás használatával pedig megadhatjuk megbízásaink jelentős részét – állandó átutalás, csoportos beszedés, eseti átutalás… – otthonról pár gombnyomással. Ezek a szolgáltatások az összes hazai banknál elérhetőek, sőt a legtöbb esetben ezek használatával a megbízások még olcsóbbak, vagy akár ingyenesek is lehetnek.

Bankmonitor tipp:
A bankszámlákkal kapcsolatos valamennyi kritikának lehet valamekkora igazságtartalma, ugyanakkor egy gondos választással, a megfelelő – legolcsóbb, legjobb számlanyitási folyamattal rendelkező – ajánlat megtalálásával bárki számára előnyös lehet egy bankszámla. Ha pedig rendelkezel már számlával, akkor is érdemes összehasonlítanod a különböző banki konstrukciókat. Ha van jobb ajánlat a jelenlegi csomagodnál, akkor nyugodtan cseréld le a számládat, válts bankot. Ezzel rengeteget időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg.
Hirdetés
Hirdetés