5 megválaszolatlan kérdés a moratórium hosszabbításával kapcsolatban

5 megválaszolatlan kérdés a moratórium hosszabbításával kapcsolatban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-27
 

A törlesztés szüneteltetését a leginkább rászoruló társadalmi csoportoknak fél évvel meghosszabbítják. Már jó néhány részletét megismerhettük a moratórium meghosszabbításának, van azonban még számos tisztázatlan kérdés is a témával kapcsolatban.

A hitelmoratórium lejáratát fél évvel meghosszabbítja a kormány. Ez a lehetőség azonban nem lesz elérhető mindenkinek: a gazdasági visszaesést legnehezebben átvészelő társadalmi csoportok számára lesz meghosszabbítva a törlesztés szüneteltetése.

A következő csoportba tartozóknak nem kell 2021. június végéig hitelük törlesztőrészletét megfizetniük:

  • Munkanélküliek
  • Közfoglalkoztatottak
  • Nyugdíjasok
  • Gyermeket nevelők
  • Vállalkozások, melyek bevétele legalább 25 százalékkal csökkent

A szüneteltetés automatikusan meghosszabbodik – ez alól a vállalkozások kivételt képeznek, nekik kérniük kell a moratórium lejáratának kitolását -, ugyanakkor továbbra is lehetőség lesz a havi részletek továbbfizetésére, azaz bármikor ki lehet lépni a moratórium hatálya alól a jövő évben is. Jelenleg azonban van pár megválaszolatlan kérdés a szüneteltetés kitolásával kapcsolatban.

Hirdetés

Hirdetés

1. Mikor szükséges teljesíteni a szüneteltetés feltételét?

Azt már tudjuk, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az adósoknak ahhoz, hogy a moratórium 2021. június végéig érvényes legyen a hitelükre. Arról azonban nincs információnk, hogy mikor, milyen időpontban fogják ellenőrizni a feltételeket.

Márpedig ez egyáltalán nem lényegtelen, hiszen a moratórium már fél éve tart és még legalább 3 hónapig mindenkire érvényes lesz. Ezen idő alatt sok ember elveszthette a munkahelyét és akár találhatott újat is. Van aki ebben a 9 hónapban ment/megy nyugdíjba, gyermek is született márciust követően. Jól látható, hogy az időpont meghatározása nagyon fontos lehet, hiszen ez alapján sokan jogosultak lehetnek a moratórium hosszabbítására, vagy épp eleshetnek ettől a lehetőségtől.

2. Ki minősül nyugdíjasnak?

Az is lényeges kérdés, hogy kit fog a jogszabály nyugdíjasnak tekinteni. Az egyértelmű, hogy az öregségi nyugdíjban részesülők megfelelnek az előírásnak, de mi a helyzet például a rokkant nyugdíjasokkal? Nem tudni egyenlőre, hogy ők megfelelnek-e a feltételeknek. Az is elképzelhető, hogy a rokkantság mértékére fognak meghatározni egy nagyságot: ha a rokkantság mértéke ezt meghaladja, akkor jogosult lehet a moratórium hosszabbítására az adós.

3. Mi fog történni azokkal, akik már kiléptek a moratóriumból?

Vélhetően a kilépés nem befolyásolja azt a tényt, hogy az adós jogosult lesz-e a törlesztés szüneteltetésének meghosszabbítására. (Természetesen abban az esetben, ha az adós teljesíti az eddig ismert feltételeket.)

A kérdés inkább az, hogy automatikusan visszaléptetik a moratóriumba az adós hitelét, vagy érvényben marad rá a korábban beadott kilépési kérelem? Ez fontos kérdés, hiszen az automatikus visszaléptetés azt is jelentené, hogy az adósnak – amennyiben továbbra is fizetni szeretné kölcsönét – újabb nyilatkozatot kellene tennie bankjánál a jövő év elején.

Ha viszont nem léptetik vissza automatikusan, akkor is szükséges valamilyen tájékoztatást kapnia az adósnak a bankjától: ebből tudhatja meg, hogy rá érvényes lehet június végéig a moratórium, bármikor kérelmezheti bankjától a moratóriumba való visszalépést.

4. Hogyan állapítják meg a vállalkozások jogosultságát?

Egy vállalkozás akkor lehet jogosult a moratórium meghosszabbítására, ha igazolja, hogy bevétele legalább 25 százalékkal csökkent. Vagyis a cégnek kell kérelmeznie a moratórium meghosszabbítását.

A kérdés az, hogy mikori két állapotot kell összehasonlítani. A 2020. februári árbevételt szükséges összevetnie az idei év valamelyik hónapjával, vagy esetleg a 2019-es árbevételt vetik össze az egész 2020-as évvel?

Arról sincs még információ, hogy mivel szükséges majd pontosan alátámasztani az árbevétel változását, milyen dokumentumokat kell majd a vállalkozásoknak a bankjukhoz benyújtania a kérelemmel együtt.

5. A hitelügyletben szereplők közül kinek szükséges megfelelnie a feltételeknek?

Egy hitelügyletben számos szereplő részt vehet: az adós mellett általában aláírja a szerződést az igénylő házas/élettársa is adóstársként. Emellett a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa – amennyiben eltér az adóstól – is bekerül a hitelügyletbe. Emellett még számtalan oka lehet annak, hogy valaki egy hitelügyletbe bekerüljön.

Az egyértelmű, hogy ha az adós megfelel a fent említett bármelyik feltételnek, akkor a hitelére érvényes lesz a moratórium meghosszabbítása. Azt viszont nem lehet tudni, hogy a többi hitelügyletben szereplő személy esetében is megvizsgálják-e a feltételeket és mi történik akkor, ha az adóson kívül valaki más megfelel az előírásoknak?

Várhatóan néhány napon belül megjelenik a moratórium hosszabbítását tartalmazó jogszabály, amely minden bizonnyal a fent nevesített kérdésekre is tartalmazni fogja a választ.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés