Fél évvel meghosszabbítják a hitelmoratóriumot! Milyen hatása lesz ennek egy lakáshitelre?

Fél évvel meghosszabbítják a hitelmoratóriumot! Milyen hatása lesz ennek egy lakáshitelre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-19 Frissítve: 2020-09-20
 

Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentése alapján az arra leginkább rászorulók részére a törlesztés szüneteltetését fél évvel meghosszabbítják. Vagyis a válság miatt leginkább veszélybe került adósoknak várhatóan 2021. júliusáig nem szükséges a hitelük törlesztőrészletét megfizetniük.

A hitelmoratórium bevezetésével 2020.03.19-től az adósoknak nem szükséges az akkor már meglévő hitelük – 2020.03.18 nap végéig folyósított kölcsönökre érvényes – törlesztőrészletét megfizetniük év végéig.

A járványhelyzet fokozódása és a válság elhúzódása miatt a lakosság és a vállalatok egy része várhatóan jövőre is nehéz helyzetben lesz, számunkra a hitel törlesztése továbbra is gondot okozhat. Éppen ezért a legnehezebb helyzetben lévő csoportnak a hitelmoratórium idejét fél évvel meghosszabbítják.

Hirdetés

Hirdetés

Kiket érint a moratórium meghosszabbítása?

A lakossági ügyfelek közül az alábbi társadalmi csoportokat tekintik veszélyeztetettnek:

  • nyugdíjasok
  • munkanélküliek
  • közfoglalkoztatottak
  • gyermeket nevelő családok

A moratórium számukra automatikusan meghosszabbodik, ehhez nem kell a bankba bemenniük. Természetesen továbbra is ki lehet lépni a törlesztés szüneteltetéséből, ehhez azonban meg kell keresni a pénzintézetet: vélhetően az eddig megismert módon lehet a jövőben is kérni a részletek további fizetését.

A vállalkozások esetében a moratórium nem fog automatikusan meghosszabbodni, nekik a szüneteltetés fenntartása érdekében kell megkeresni bankjukat. Erre azon vállalkozások lesznek jogosultak, amelyek bevételének a nagysága 25 százalékot meghaladó mértékben csökkent.

Emellett minden hitel esetében, melyet a járvány kitörése előtt vettek fel – legyen az lakossági, vagy vállalkozói kölcsön – a kormány 6 hónapos felmondási tilalmat rendel el.

Hogyan fogják a bankok ellenőrizni a jogosultságot?

Ez jelenleg az egyik legizgalmasabb kérdés. A vállalkozói ügyfélkör esetében a kérelemmel együtt vélhetően be kell majd nyújtani a bevétel csökkentését alátámasztó dokumentumokat is.

A lakosság esetében még érdekesebb a helyzet, hiszen ott a bankoknak előzetesen el kell dönteniük, hogy a hosszabbítás érvényes-e ránk, vagy sem. A bankoknál rendelkezésre álló adatokból ez nem dönthető el feltétlenül. Ha nem a pénzintézetnél vezetett számlánkra érkezik a jövedelmünk, akkor az még nem jelenti azt feltétlenül, hogy munkanélküliek vagyunk. Arról sincs feltétlenül információja bankunknak, hogy van-e gyermekünk.

A számlára érkező jóváírásokból – nyugdíj, munkanélküli segély, családi pótlék – lehet következtetni, illetve az eddig igényelt termékek is támpontul szolgálhatnak. (Ha családi otthonteremtési kedvezményt, vagy Babaváró hitelt igényeltünk a pénzintézettől, akkor már lehetnek információi a háztartásban élő gyermekek számáról.)

Sok esetben azonban egyértelműen a bank nem tudja eldönteni azt, hogy beletartozhatunk-e valamelyik veszélyeztetett társadalmi csoportba. Az elkövetkező 3 hónapban erre megoldást kell találni, az is elképzelhető, hogy nyilatkoztatni fogják majd a hitellel rendelkezőket az egyes bankok. Fontos részletek derülhetnek ki ezzel kapcsolatban majd a jogszabályból.

Milyen hatása lehet a moratórium meghosszabbításának?

Más változásról jelenleg nem tudunk, emiatt vélhetően a meghosszabbított szüneteltetési időszakot követően sem emelkedhet meg a törlesztőrészletünk. A moratórium alatt felhalmozott kamatot pedig a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben, kamatmentesen szükséges megfizetnünk. A bank pedig meg fogja hosszabbítani a kölcsön futamidejét annak érdekében, hogy a teljes fizetnivaló – törlesztőrészlet és kamatok után fizetendő havi részlet együttesen – ne haladja meg a szüneteltetést megelőző törlesztő nagyságát.

De milyen hatása lenne a moratórium kitolásának a hitelünkre? Ennek szemléltetéséhez vegyünk példaként egy lakáshitellel rendelkező családot. A fennálló tartozás 10 millió forint, a hátralévő futamidő 15 év, a kamat nagysága 4,5%.

A meghosszabbított moratórium hatása egy lakáshitelre

Egyáltalán nem mindegy a futamidő meghosszabbítása szempontjából a moratórium hossza. Ez érthető hiszen 9 hónap alatt a fenti példában 337 500 forint, míg 15 hónap alatt 562 500 forint kamat halmozódna fel. Ezt az összeget pedig vissza kell fizetni – kamatmentesen – a hátralévő futamidő alatt.

Ha év végén lejár a moratórium, akkor törlesztőrészletek száma 7 darabbal növekedne meg. Ha viszont 2021. június végéig érvényes lenne a szüneteltetés, akkor a 11 darabbal emelkedne meg a részletek száma. Emiatt a teljes visszafizetendő összeg is jobban megemelkedne: a 6 hónappal hosszabb moratóriumi időszak miatt összességében 317 ezer forinttal kellene többet kifizetni.

Azt azonban nem szabd elfelejteni, hogy mindezért cserébe további hat hónapig nem kell fizetni a hitel törlesztőrészletét, azaz egy komoly biztonsági időszakot kaphatunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés