5 millió forintot érhet neked ez az állami támogatás!

5 millió forintot érhet neked ez az állami támogatás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-02 Frissítve: 2021-10-07
 

A nyugdíjcélú megtakarításokra évi 20%-os állami támogatás igényelhető. Akik kellően korán elkezdenek takarékoskodni, ők akár 4-5 millió forintot is nyerhetnek az évtizedek során! Most összegyűjtöttük, mi mindent kell tudnod erről a támogatásról, és pontosan mekkora nyereségre tehetsz szert, ha okosan cselekszel!

Az utóbbi években egyre népszerűbb a nyugdíj-előtakarékosság, mostanra már 1,5 millió magyar ember rendelkezik valamilyen megtakarítással. Ezeknek a konstrukcióknak az egyik legnagyobb előnye az állami támogatás: hosszú távon több millió forintot nyerhetnek, akik okosan kihasználják. Most összegyűjtöttük, mit kell tudni erről a lehetőségről, és kinek mennyi pénzt érhet pontosan!

Mennyi pénzt kaphatnak évente a megtakarítók?

A nyugdíjrendszer problémáit az állam is felismerte, ezért pénzzel támogatja az öngondoskodókat. Aki rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, ő minden éves befizetése után 20%-os mértékű állami támogatásra jogosult. Az egyes konstrukciók esetében némileg eltér az évente igényelhető támogatás maximális összege: az önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNYP) tagok legfeljebb évi 150 000 forintra, a nyugdíjbiztosítással rendelkezők legfeljebb évi 130 000 forintra, a NYESZ-számlák tulajdonosai pedig legfeljebb évi 100 000 forintra jogosultak ezen a jogcímen. Aki többféle megtakarítással is rendelkezik, az összesen akár 280 000 forintot kaphat egy évben. Az éves befizetésekbe egyaránt beletartoznak a rendszeres és az eseti díjak. Ha valaki szeretné teljesen kimaxolni ezt a támogatást, akkor a különböző konstrukciókban évi 750/650/500 000 forintot kellene megtakarítania.

Hirdetés

Hirdetés

Kik jogosultak az állami támogatásra?

Fontos, hogy ez az állami támogatás valójában személyi jövedelemadó-visszatérítés: mindenki abból a pénzből kap vissza, amit az adott évben SZJA formájában befizetett a központi költségvetésbe. Ez jó hír a bejelentett munkavállalók számára, hiszen ők alapesetben a bruttó bérük 15%-át befizetik személyi jövedelemadóként. De például a katás egyéni vállalkozók nem jogosultak erre a támogatásra, hiszen nekik nincs SZJA-köteles jövedelmük: az ő számukra egy hozzátartozó bevonása jelentheti a megoldást.

Mennyi pénzt lehet nyerni ezzel a támogatással?

A megtakarítók a saját befizetéseikkel arányos mértékben jogosultak a támogatásra. Minél magasabb összegeket tesz félre valaki, annál több adóvisszatérítést kap évente. Továbbá fontos tényező az adott megtakarítás futamideje is: aki több ideig takarékoskodik, ő többször kaphat állami támogatást. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, mennyi pénzt lehet így megnyerni a különböző élethelyzetekben.

Mennyit ér a 20%-os állami támogatás a nyugdíjcélú megtakarítások esetán? (Bankmonitor)

Látható, hogy a támogatás hosszú távon igen komoly összeget tud jelenteni a megtakarítók számára: teljesen reálisnak mondható, hogy valaki 4-5 millió forintot nyerjen ezzel a módszerrel. Aki már a karrierje elején, 25 éves korában elkezd félretenni havi 20 000 forintot, ő a teljes futamidő során 3,7 millió forintot nyerhet a kapott adójóváírásnak (és hozamainak) köszönhetően. De aki csak 40 évesen kezdi, és havi 40 000 forintot tesz félre, ő is 3,4 millió forintos nyereségre tehet szert ezáltal.

Mit kell tenned, hogy megkaphasd a támogatást?

Érdemes tudni, hogy ez a támogatás nem jár automatikusan, hanem minden évben igényelni kell. Az adóbevallás készítése során tudunk nyilatkozatot tenni arról, hogy rendelkezünk nyugdíjcélú megtakarítással: ehhez a szolgáltató minden évben kiállít egy igazolást az adott évi befizetéseink összegéről. (Az euróban teljesített befizetéseket az adóév utolsó napjára vonatkozó MNB-árfolyamon veszik figyelembe.) Sajnos sokan elfelejtik megtenni ezt a nyilatkozatot, így jogosultságuk ellenére elesnek a támogatástól. Az adóvisszatérítést a NAV a megtakarítási számlákra utalja, aminek határideje hibátlan adóbevallás esetén a beérkezéstől számítva 30 nap.

Hogyan lesz befektetve a kapott támogatás?

Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás esetében a kapott összeg ugyanabba a portfólióba kerül, ahová a pénztártag saját befizetései is. Nyugdíjbiztosításoknál az adott szerződés feltételei szabályozzák ezt, de az ügyfél külön rendelkezésének hiányában általában a rendszeres díjakkal megegyező összetétel szerint lesz befektetve az adójóváírás. A NYESZ-számlával rendelkező megtakarítóknak pedig a saját befizetéseikhez hasonlóan maguknak kell gondoskodniuk a kapott támogatás befektetéséről.

Hogyan lehet elbukni az állami támogatást?

A támogatást az állam kizárólag az időskori anyagi biztonság megalapozására adja. Ha valaki idő előtt pénzt vesz fel a megtakarítási számlájáról, akkor emiatt el is veszítheti az addig kapott adóvisszatérítéseket. A nyugdíjbiztosítás és a NYESZ esetében a nyugdíjszolgáltatásra való jogosultság megszerzése előtti pénzfelvétel esetén vissza kell fizetni az összes korábbi támogatás 120%-át. Sőt, az elért hozamok után még adófizetési kötelezettség is keletkezhet. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak hasonló helyzetben nem kell visszafizetniük a támogatást, viszont adózniuk kellhet a felvett tőke után, és ilyenkor a kapott támogatások is tőkének minősülnek.

Most kell cselekedned, ha nem akarsz elszegényedni!

A mai elöregedő társadalomban reálisan arra számíthatunk, hogy az állami nyugdíj nem lesz képes tisztes megélhetést biztosítani számunkra. Éppen ezért életünk egyik legfontosabb pénzügyi jellegű feladata, hogy gondoskodjunk a saját időskori megélhetésünkről. A magyar állam ehhez jelentős segítséget is ad, így a korán ébredő megtakarítók akár 4-5 millió forintos nyereségre tehetnek szert ennek köszönhetően! De semmi nem tudja helyettesíteni az egyéni cselekvést: a támogatás kihasználásához mielőbb el kell indítani egy nyugdíjcélú megtakarítást. Rajtunk múlik, hogy mennyire vesszük komolyan a feladatot, és így milyen életszínvonalon élhetünk majd idős korunkban.

A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora. Számold ki, hogy neked mennyi pénzed gyűlhet össze idős korodra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés