5 tipp céges bankköltségeid csökkentésére

5 tipp céges bankköltségeid csökkentésére
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-03
 

Alapszabály, hogy egy vállalkozásnak –legyen az akár kicsi, akár nagy– kézben kell tartani a kiadásait ahhoz, hogy sikeresen működjék. Nem elég, ha leszorítjuk a bérköltségeket, spórolunk a rezsin, vagy éppen visszafogjuk a beruházásokat. A működésben vannak olyan rejtett költségek is, amelyekkel sok esetben legalább ugyanennyit takaríthatunk meg. Ilyen rejtett költség lehet például a banki költség. Az optimális számlacsomag kiválasztásával például akár több százezer forintot is spórolhatunk évente. Mutatjuk, hogyan!

Először egy nagyon fontos szabály: mindenki számára ideális vállalkozói számlacsomag nem létezik! Minden cégnek más és más a tevékenységi köre, az árbevétele, a cégtörténete. Ahhoz, hogy a legolcsóbb megoldást megtaláljuk, nem elég egy-két bank ajánlatát áttanulmányozni. Lássuk, mi kell a jó döntéshez:

  1. Ismerd meg céged bankhasználatai szokásait! A legideálisabb számlacsomag megtalálásához pontosan tudnod kell, mikor, honnan, mennyi bevétel folyik be, majd a pénzből mikor milyen kiadásokat finanszírozol. Azt sem árt tudni, hogyan fizetsz: átutalással, kártyával vagy készpénzzel? 
  2. Tájékozódj a díjakról, akciókról! A vállalkozói számla legfontosabb költsége a számlavezetési díj. Ez alapján viszonylag könnyű összehasonlítani a bankok számlacsomagjait. De vigyázat! Az, hogy alacsony a számlavezetési díj, még nem minden. Gyakran előfordul például, hogy az olcsó számlához magas átutalási vagy kártyahasználati díjak tartoznak! Érdemes megnézni, hogy a bankok milyen akciós árakat kínálnak. Egy ingyenes számlacsomaggal például lehetőségünk lehet arra is, hogy a szimpatikus bankot néhány hónapig kipróbáljuk, mielőtt végleg elköteleződnénk mellette.
  3. Érdeklődj a személyre szabott ajánlatokról! Több olyan tevékenységi kör is van, amelyek számára a pénzintézetek különleges számlacsomagokat kínálnak. A gyógyszerészek, a könyvelők és adótanácsadók, vagy az agárvállalkozások egészen biztosan találnak az ő igényeikhez igazított terméket. Ugyancsak jó helyzetben vannak e téren az induló vállalkozások, hiszen számukra általában az átlagosnál olcsóbb számlacsomagokat kínálnak a bankok.
  4. Bankolj az Interneten! Sokkal kevesebbe kerül, ha banki ügyeinket a világhálón keresztül intézzük. A pénzintézeteknek a személyes vagy telefonos ügyintézés drágább, hiszen élő munkaerőt kell alkalmazniuk hozzá. Ezek díja éppen ezért jóval magasabb, mintha ugyanazt a tranzakciót az interneten keresztül intézzük.
  5. Jól válassz bankot! Könnyű ezt mondani, de annál nehezebb végrehajtani. Ha kisebb bankot választunk, az általában alacsonyabb díjakkal honorálja a bizalmunkat. Ám azt ne feledjük, hogy a bankok közötti pénzmozgások drágábbak, mintha bankon belül történnek. Egy nagy méretű banknál több az esély arra, hogy üzletfeleink is vezetnek ott számlát, így sokat spórolhatunk az átutaláson. Csakhogy a nagyobb bank általában magasabb díjakat alkalmaz a kicsinél. Ezen felül sokat nyomhat a latban az is, hogy a kiszemelt pénzintézet milyen speciális termékekkel, milyen kedvezményekkel és milyen minőségű szolgáltatásokkal várja a vállalkozókat.

Találd meg a céged számára legmegfelelőbb bankszámlát! Kalkulátorunkkal ez könnyen és gyorsan megy!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés