6 szabály, amit minden befektetőnek tudnia kellene!

6 szabály, amit minden befektetőnek tudnia kellene!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-23 Frissítve: 2021-07-01
 

Sokan úgy vannak a megtakarítással, mint a fogyókúrával, elég jövő héten elkezdeni. Bármennyire is meglepő, de olyanok is így gondolkoznak, akiknek egyébként lenne megtakarítási lehetőségük. A következőkben az Economist gyűjtése alapján bemutatjuk, hogy mik azok az alapigazságok, melyekkel mindenkinek tisztában kellene lennie.

Értékes befektetési tippekhez juthatsz szemináriumunkon, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is ott lesznek!

1) Nem tudod túl korán elkezdeni. A kamatos kamat miatt a lehető legkorábban érdemes félretenni. Gondoljunk bele, hogy csak 4%-os éves hozamot érünk el, akkor 18 év alatt duplázzuk a pénzünk, és négyszerezzük 36 év múlva. Még egy tanulságos összefüggés: ha 30 év helyett 20 évesen kezded el a takarékosságot, akkor fele akkora összeg is elegendő ugyanannyi pénz összegyűjtéséhez.

2) A kockázat és a hozam elválaszthatatlan egymástól. Általánosságban igaz, hogy a magasabb kockázat magasabb hozammal párosul, de időlegesen a szabály megfordulhat. Jegyezzük meg, hogy a kockázat nem csak a volatilitásról (a befektetés értékének folyamatos változásáról), hanem a befektetett tőke esetleges elvesztéséről szól. Éppen ezért érdemes a pénz egy részét kockázatmentes befektetésben tartani.

3) A hosszabb távon elérhető hozamok a mostaninál alacsonyabbak lesznek. Míg voltak olyan évtizedek a múltban, amikor a részvényekkel bőven elérhető volt 10-20%-os éves hozam, addig most jóval kevesebbet várhatunk tőlük. Mindez az mondatja, hogy alacsonyan vannak a – reál és nominál – hozamok és semmi sem indokolja, hogy a részvényekért fizetett kockázati prémium magasabb legyen (most körülbelül 3,5%-rólbeszélhetünk). Vagyis akkor már nagyon elégedettek lehetünk, ha kétszámjegyű hozam üti a markunkat.

4) A költségek szépen lassan felzabálják a hozamodat. Képzeld el, hogy beteszel egy összeget egy befektetési alapba és évi 4%-os hozamot érsz el vele a következő 20 évben. Azonban, míg az egyik szolgáltatónál 0,25%-os díjért fektetheted be a pénzed, addig a másiknál 1%-ért. Igaz csak 0,75% a különbség éves szinten, de a 20 év alatt a kezdeti befektetésed harmadát elveszted a drágább szolgáltató miatt. Pontosan ezért nagyon figyelj oda, mibe teszed a pénzed és mennyit számítanak fel cserébe.

5) Ne tartsd egy befektetésben a pénzed. Nem tudhatod, hogy a következő évtizedekben mely befektetések fognak a legtöbbet hozni, ahogy azt sem, hogy azonos kockázatot felvállalva éppen egy amerikai vagy egy ázsiai részvény lesz a befutó. Pontosan ezért is tedd több helyre a pénzed. Ezáltal megvan a lehetőséged arra, hogy ha jó vagy rossz időszak is jön, a portfóliódban legyen olyan elem, ami jobban teljesít az átlagnál.

6.) De a túlzott specializáció sem jó. Napjainkban több tízezer befektetés alapot vásárolhatsz meg, melyek akár egy nagyon speciális területre is célozhatnak. Valóban nagyon jól tud ez hangozni, de átlagbefektetőként semmi értelme ilyenbe belevágni. Bőven elegendő, ha a hagyományos alapokból válogatunk. Már csak azért is, mert legalább ezek az alapok jól érthetőek és átláthatóak.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló befektetési témák, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő közös befektetői szemináriumát. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Hirdetés
Hirdetés