7 dolog, amitől egekbe szöknek a bankköltségek

7 dolog, amitől egekbe szöknek a bankköltségek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-24
 

Munkabér vagy egyéb jövedelem. Utalás a bankszámlára, vagy bankfióki pénztárban történő befizetés. Jövedelemérkeztetés vagy aktív számlahasználat. Mind-mind komoly szerepet játszanak abban, hogy mennyit fizetünk havonta számlavezető bankunknak. Mire ügyeljünk, ha nem szeretnénk, hogy elszaladjanak a bankköltségek? Összeszedtük a legfontosabbakat, hogy ne érjenek meglepetések!

1

Munkabér kontra egyéb jövedelem

A leggyakoribb feltétel, amit a bankok a díjmentes számlavezetésért kérnek, hogy a bankszámlára rendszeresen utalás érkezzen. Valahol kizárólag munkabért fogadnak el, míg máshol bármilyen beérkező utalás megfelel. Ahol viszont munkabér a követelmény, ott foggal-körömmel ragaszkodnak ehhez a jogcímhez. Bármennyire is egyértelmű, hogy munkáltatónktól érkezik az átutalás, ha a „munkabér” kifejezés nem szerepel a közleményben, akkor búcsút inthetünk a kedvezmény(ek)nek.

Hiába munkabér, ha az nem elegendő

A legtöbb számlacsomagnál a megfelelő jogcím még nem elég, az utalás összegének el kell érnie egy előre meghatározott szintet. Általában minél több a kedvezmény a számlacsomaghoz (pl.: a számlavezetésen túl, díjmentesek az utalások, a készpénzfelvételek, stb.), annál nagyobb összegű átutalást vár el a bank. Ez persze azokra az esetekre is igaz, ahol munkabér helyett egyéb jövedelmet is elfogadnak.

Nem mindegy, hogy utalás, vagy befizetés

Valahol nem ragaszkodnak a munkabérhez, ahhoz viszont igen, hogy utalással érkezzen a bankszámlára az összeg. Ilyenkor hiába keresünk fel egy bankfiókot és fizetjük be pénztárnál a szükséges összeget, a kedvezmény(eke)t sajnos ugyanúgy nem kapjuk meg, mint az előző esetekben.

Az sem mindegy, hány részletben érkezik

Vannak számlacsomagok, amelyeknél a bank által meghatározott összeg akár több részletben is teljesíthető. Viszont, ahol nincs ilyen engedmény, és nem egyben érkezik az összeg, ott ne számítsunk a kedvezmény(ek)re.

Aktív számlahasználat és egyéb nyalánkságok

Találunk olyan számlacsomagokat is, ahol a kedvezmények feltétele, hogy különböző megbízás(ok) teljesüljenek a bankszámláról. Ilyenkor meghatározott számú és (vagy) összegű utalásnak, kártyás vásárlásnak, stb. kell megtörténnie. Az ördög természetesen itt is a részletekben rejlik, hiszen hiába utalunk bőszen a bankszámláról, ha a kedvezményes számlavezetés feltétele például, hogy a kártyás vásárlások elérjék havonta az 50 ezer Ft-ot.

Előfordulhat, hogy az aktív számlahasználat önmagában nem elég, mellette a számlára még utalásnak is érkeznie kell. Valahol ügyelni kell arra, hogy a bankszámla egyenlege ne kerüljön a hónap során egy meghatározott összeg alá, vagy bizonyos összegű megtakarítással rendelkezzünk a banknál.

Hiába kapcsolódik egy számlacsomaghoz számos kedvezmény, ha elmarad a feltételek teljesítése, akkor akár 3-4 ezer forintba is kerülhet csak a számlavezetés az adott hónapban.

A feltételek bűvkörén túl…

Jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőség ide vagy oda, ha két alkalomnál többször veszünk fel pénzt, vagy nem jövünk ki a 150.000 Ft-os keretből az adott hónapban, akkor a legtöbb esetben drága mulatság készpénzhez jutni. Főként, hogy ilyenkor már egyáltalán nem mindegy, hogy bankunk saját, vagy egy másik bank automatáját (ATM) használjuk. Míg az előbbinél átlagosan 900 Ft körüli költséggel kell számolnunk, addig az utóbbinál ugyanez 1.300 Ft körül alakul 100.000 Ft-os készpénzfelvételnél.

Jócskán elharapódzhatnak a költségek az SMS tájékoztatók miatt is. Szerencsés esetben csak a kiküldött üzentekért kell fizetni, de több helyen ezen felül egy fix havi díjjal is kell számolni. Előbbi jellemzően 20-40 Ft körül alakul üzenetenként, míg utóbbi havi 100-300 Ft-os kiadást jelent számlacsomagtól függően. Azaz nem kizárt, hogy havi 10 bankszámla művelet mellett, akár 700 Ft-ot kell fizetni csak az SMS szolgáltatásért.

A fentieken túl persze sok más dolog miatt is elszaladhatnak a bankköltségek. Ennek tipikus esetei, amikor

  • netbank, vagy mobilbank helyett telefonon, vagy bankfiókban utalunk,
  • vásárlás helyett számolatlanul veszünk fel készpénzt a bankkártyánkkal,
  • dombornyomott bankkártyát igényelünk elektronikus helyett,
  • olyan szolgáltatásokat veszünk igénybe, amelyekre igazából nincs is szükségünk (pl.: utasbiztosítás a bankkártyához, amikor biztos, hogy nem is utazunk külföldre), és így tovább.

Egyszóval, ha nem tartjuk be a legfontosabb szabályokat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem ússzuk meg olcsón a bankszámla fenntartását. Két dolgot tartsunk feltétlenül szem előtt:

  1. Mindig a bankszámla használati szokásainkhoz leginkább illeszkedő számlacsomagot válasszunk (pl.: ha a kedvezményes számlavezetés feltétele 150.000 Ft-os jövedelem, akkor ennek hiányában ne vegyük ezt a számlacsomagot igénybe
  2. Igyekezzünk ésszerűen használni bankszámlánkat (pl.: ha havi 2 db ingyenes netbanki utalás jár a számlacsomaghoz, akkor a keret kimerítését követően a többi utalásunkat lehetőség szerint a következő hónapra időzítsük)

Miután számba vetted szokásaidat, nincs más hátra, keresd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével a leginkább megfelelő számlacsomagot!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés