7 százalékos betéti kamat is elérhető hazánk legnagyobb bankjánál

7 százalékos betéti kamat is elérhető hazánk legnagyobb bankjánál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-06
 

Az OTP Banknál szeptember 5-től már 7 százalékos kamat mellett is leköthetjük a pénzünket. Ez a hozam már elég jelentős, bár még mindig elmarad a júliusi 13,7 százalékos inflációtól. A magas kamatért cserébe azonban számos elvárást is teljesítenie kell az érdeklődőknek.

Az OTP Banknál 7 százalékos kamat mellett is találhatunk betéti ajánlatot, ez derült ki a pénzintézet szeptember 5-től érvényes betéti hirdetményéből. A betét futamideje egy év, a minimálisan elhelyezhető összeg 100 ezer forint. A kedvezményes lehetőség szeptember 5. és november 25. között érhető el a pénzintézetnél.

Milyen feltételekkel érhető el a 7 százalékos betéti kamat?

A betétlekötés egyik legfontosabb feltétele, hogy kizárólag az Egyéves Magyar Állampapír lejáratából felszabaduló összeg köthető le az új betétbe. A hirdetményben az alábbiak szerepelnek:

A lekötött betétbe azok az ügyfelek helyezhetik el megtakarításaikat, akik 2022. július 31-én rendelkeztek Összevont Értékpapírszámlájukon Egyéves Magyar Állampapírral, amely 2022.szeptember 1. és november 25. között jár le.

Feltétezésünk szerint a kérdéses állampapírnak az OTP-nél vezetett értékpapírszámlán kellett lennie.

A betét lejárat előtti feltörése esetén két eset lehetséges:

  • Amennyiben a betétet a lekötést követő hat hónapon belül törnénk fel, akkor nem vagyunk jogosultak kamatra.
  • Ha viszont hat hónapot követően vennénk ki a pénzünket, akkor az időarányos kamat felére jogosultak lehetünk. Azaz 3,5 százalék kamatot kapunk a lekötésben töltött időszakra.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyire kedvező ez a 7 százalék?

De mennyire is kedvező ez a kamatszint? Az éves áremelkedés mértéke 2022. júliusában 13,7 százalék volt, ami meghaladja a betéti kamatot. Az MNB kimutatása szerint pedig a háztartások átlagos betéti kamatszintje 2022. júliusában 7,16 százalék volt. Ez utóbbi azonban nagy eséllyel egyedi ajánlatoknak kiemelt ügyfelek lekötéseinek köszönhető, amely érdemben felfelé húzta az átlagot.

A Bankmonitor kalkulátora alapján – néhány ajánlatot leszámítva – ugyanis a legtöbb pénzintézet betéti kamata még mindig valahol 2 százalék körüli szinten mozgott. Így nézve az OTP Bank ajánlata már tényleg kedvezőnek tekinthető, a pénzintézetnél ugyanis bárki megkaphatja ezt a kedvező kamatot, aki teljesíti a feltételt, vagyis Egyéves Magyar állampapírja jár le az elkövetkező hónapokban.

Felmerülhet a kérdés, hogy az érdeklődőknek nem érdemes-e a betét helyett újra egy éves lakossági állampapírt választania? Jelenleg az Egyéves Magyar Állampapír kamata 4,75 százalék, ami elmarad az OTP Bank ezen betétének kamatától. Sőt, még az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír első éves kamata is csupán 6,60 százalék, vagyis a 7,00 százalékos betéti kamat egy éves futamidőre tényleg kedvező ajánlatnak tekinthető.

Hirdetés
Hirdetés