8 gyakorlati tipp, ha eleged van a drága bankszámlából!

8 gyakorlati tipp, ha eleged van a drága bankszámlából!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-31
 

Drágállod a meglévő bankszámlád, mert akár évi 70-80 ezer forintot is kifizetsz csak ezért, mert használod a saját pénzed? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyekkel érezhető lemondások nélkül lefaraghatsz a költségeidből. Sőt, akár teljesen ingyenes bankszámlát is találhatsz magadnak. És az ingyenesség itt nem azt jelenti, hogy nulla forint a havi díj, hanem azt, hogy ezen felül a bankkártya és az utalás is díjmentes lehet.

1. Ha tudsz, vállalj pénz érkeztetést a számládra

Akár teljesen ingyenes bankszámlát is találhatsz, ám ezeknél az egyik legfontosabb feltétel, hogy minden hónapban meghatározott összeg érkezzen ide. A CIB ECO bankszámla esetében a mindenkori nettó minimálbérnek megfelelő összeg az elvárás, míg az UniCredit Aktív Zéró Csomagnál 75 ezer Ft, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0-nál pedig 400 ezer Ft a limit. Amennyiben viszont a vállalás nem teljesül, akkor az adott hónapban a számla normál díját kell megfizetni.

Hirdetés

Hirdetés

2. Ne csak a havi díjat nézd egy számlánál!

Az, hogy egy bankszámlának nincs havi díja, még nem jelenti azt, hogy valóban ingyenes. Hiszen, ha fizetni kell például a készpénzfelvételért (az ingyenes lehetőségen felül) és az utalásért, illetve pénzbe kerül a bankkártya, akkor bizony összességében komoly kiadásra számíthatsz.

3. Gondolkodj előre!

Érdemes olyan számlát választani, ami nem csak egy rövid, akciós időszakig olcsó, hanem akár egy-két évig megmaradnak a kedvezményes feltételek. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint nagyjából 2 évre érdemes előre tervezni, ugyanis idővel megjelenhetnek olyan új termékek a piacon, amelyek olcsóbb megoldást jelenthetnek. Ha ilyenre bukkansz, akkor pedig érdemes lehet megfontolni egy bankváltást.

4. Óvatosan a készpénzzel!

Hiába biztosít jogszabály havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint értében ingyenes készpénzfelvételt minden számlatulajdonosnak, sokan mégsem használják ki a lehetőséget. Előfordul például, hogy valakinek több számlája is van, de ezek közül nem arra igényelte az ingyenességet, amelyiket használja. Olyannal is találkoztunk már, aki azt hitte, két alkalommal vehet fel 150-150 ezer forintot, ám ez nem igaz, a két pénzfelvétel összege lehet legfeljebb ennyi.

Érdemes odafigyelni a készpénzfelvételre már csak azért is, mert egy egészen kis összeg kivétele is drága mulatság lehet. A legtöbb banknál ugyanis a költség egy fix  díjból, valamint a felvett összeg maghatározott százalékából áll össze, így előfordulhat, hogy 5 ezer forinthoz 500-800 forintért juthatsz hozzá! (Az egyes bankszámlék készpénzfelvételi költségeit ebben a cikkben gyűjtöttük össze.)

5. Legalább részben felejtsd el az SMS-eket

Érthető, ha azonnal tudni akarod, ha valaki belép a net- vagy mobilbankodba, a kártyáddal fizet vagy éppen pénzmozgás történik a számládon. Igen ám, de az értesítő SMS-ek bizony darabonként akár 30-35 forintba is kerülhetnek, így havi szinten könnyen több ezer forintos költségbe verheted magad. Megoldást jelenthet, ha a kártyahasználatról például csak bizonyos összeghatár felett kérsz értesítést, hiszen a pár száz forintos tételek nem igazán érdekesek, a kevesebb üzenet pedig kisebb kiadást jelent.

Amennyiben a bankod mobilbankja képes úgynevezett push üzenetekkel kiváltani az őskövületnek számító SMS-eket, akkor még jobb a helyzet. A push üzenet ugyanis ingyenes, és azonnal megérkezik, ha éppen online a telefonod. Sajnos azonban erre még nem minden mobilbanki alkalmazás képes.

Ha épp bankszámlát keresel, akkor érdemes lehet eleve olyat keresned, ahol van ilyen push szolgáltatás. (Ilyen például az akár teljesen ingyenes CIB ECO és UniCredit Partner Aktív Zéró bankszáma.)

6. Utalj netbankon vagy mobilbankon keresztül!

Költség oldalról nagyon nem mindegy, hogy milyen módon utalsz pénzt a bankszámládról. Legolcsóbb – akár ingyenes –  az, ha mobil- vagy netbankok keresztül utalsz, ennél drágább a telefonos utalás, de messze a bankfióki ügyintésért kell a legtöbbet fizetned. 

7. Legalább 2 évente ellenőrizd a számládat!

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint legalább 2 évente célszerű ellenőrizned, hogy van-e az aktuális bankolási szokásaidnak a meglévőnél jobban megfelelő számla a piacon. Ehhez nincs más dolgod, mint lefuttatni egy személyre szabott keresést a Bankmonitor bankszámla kalkulátorán, és máris láthatod, hogy mennyit kellene fizetned a hazai bankoknál. Ha azt látod, hogy többet fizetsz a szükségesnél, akkor mérlegelheted, hogy van-e akkora a különbség, ami miatt érdemes váltanod, de akár a saját bankodtól is kérhetsz valamilyen költségcsökkentő megoldást.

Azért is érdemes bizonyos időközönként ellenőrizned a számládat , mert előfordulhat, hogy egy hitel kamatkedvezménye miatt – aminek feltétele volt az adott banknál vezetett bankszámla – eddig nem válthattál, ám mivel a hitel lejárt, a röghöz kötés is megszűnt.

8. Ne félj a bankváltástól!

Ha úgy döntesz, hogy számlát és bankot váltasz, ne riasszon vissza az ezzel járó procedúra. Sok éve elérhető ugyanis az egyszerűsített bankváltás intézménye, amikor gyakorlatilag az új számlavezető bank elintéz helyetted mindent, ha pedig minden flottul megy, a régi számla végül automatikusan meg is szűnik. A tapasztalat az, hogy a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízások átvezetésénél történhetnek bakik, ezért az új számlánál mindenképpen célszerű ellenőrizned ezeket.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés