loading

Mennyibe kerül készpénzt felvenni a bankszámlánkról? Meg fogsz döbbenni!

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Van bank, ahol bármekkora összegű készpénzt is vegyünk fel más pénzintézet vagy szolgáltató bankjegykiadó automatájából, a tranzakció biztosan 1000 forintnál többe kerül majd. Ez akkor lehet különösen aggasztó, ha valaki rendszeresen vesz fel kisebb összegeket ily módon. De nem csak idegen ATM-ből, hanem saját banki automatából, bankfiókban vagy éppen postán is komoly kiadással jár készpénzhez jutni. A Bankmonitor szakértői megnézték, mire is számíthatunk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.
Egyáltalán nem egyértelmű, hogy valaki jelentős összegeket fizessen ki a készpénzfelvételért, hiszen az állam havi két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékhatárig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosít minden magyar számlatulajdonosnak. Fontos, hogy ezt bármelyik belföldi ATM-nél megtehetik, vagyis más bank automatáját is használhatják!

Legalábbis elvileg, mert sokan nem teljesítik az ingyenesség valamelyik feltételét, így végül mégis költségbe verik magukat. Például azért, mert több bankszámlájuk is van, ám amelyikről többnyire pénzt vesznek fel, arra éppen nem igényelték meg az ingyenességet. Ez azért probléma, mert minden számlatulajdonos egyetlen számlájáról juthat csak díjmentesen havi 150 ezer forinthoz, így ha több számlája van valakinek, akkor nyilatkoznia kell, hogy ezek közül melyikre kéri azt. (Nyilatkozni viszont sokan egyszerűen elfelejtenek.)

Az is gyakori hiba, hogy valaki csak arra emlékszik, hogy havonta 150 ezer forintoz juthat díjmentesen, ám arra már nem, hogy ezt maximum két részletben veheti fel. Vagyis, ha egy-egy alkalommal felveszünk mondjuk 20-20 ezer forintot, akkor a következő pénzkivételért már bizony fizetni fogunk. Jó tudni azt is, hogy az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kizárólag Magyarországra vonatkozik, vagyis ha külföldön jársz, akkor bizony minden esetben fizetni kell, mégpedig szinte mindig jóval többet, mint idehaza.

Okos bankolással azonban a havi számlánként felvehető 150 ezer forint akár elég is lehet, hiszen ma már szinte mindenütt lehet bankkártyával fizetni, sőt, ha valaki ragaszkodik a sárga csekkhez, akkor ezt is lehet rendezni utalással vagy akár bankkártyával. (Ez utóbbihoz jó lehetőséget kínál a Magyar Posta iCsekk mobilalkalmazása.)

Egyedi banki ajánlatok

A  bankok maguk is kínálhatnak extra kedvezményeket a készpénzfelvételhez, ami általában arra irányul, hogy az ügyfelek igyekezzenek a saját banki ATM-eket használni. A CIB Banknál például azok, akik nem kérik a 2 db ingyenes lehetőséget, egy alkalommal nagyobb összeget is díjmentesen vehetnek fel a CIB saját automatáiból. Ez nyilván azoknak lehet előnyös, akik egy alkalommal 150 ezer Ft feletti összeget vennének fel, és van a közelükben CIB-es automata. Az OTP ezzel szemben úgynevezett ATM csomagokat kínál, amelyek díjában havi 2, illetve 5 ingyenes, összeghatár nélküli készpénzfelvétel van benne 392 és 671 Ft-ért.

Mennyibe kerül a készpénzfelvétel?

Rendkívül nehéz összehasonlítani az egyes bankok készpénzfelvételi díjait, ugyanis ezeket nagyon különbözőképpen képzik. Általában van egy fix díj, amihez hozzájön egy a felvett összeg meghatározott százaléka, ám találni számlát, ahol csak fix költséget számolnak fel. Még jobban megnehezíti az összehasonlítást az, hogy az előbb említett fix és változó díjon felül több bank még egy változó költséget – a tranzakciós adót – is ráterhel az ügyfelekre, ám valahol ez hiányzik, vagy 0%-ra van beállítva. És akkor még ott van az is, hogy több helyen a készpénzfelvételnek minimum, vagy éppen maximum díja is van, ami a kis- és a nagy összegű kivétek esetében zavarja össze a képet.

Idegen bank ATM-jéből minden esetben drágább pénzhez jutni, nem beszélve arról, ha valaki fiókban vagy valamelyik postán tenné ugyanezt. Ez pedig ugyancsak megnehezíti az összehasonlítást. Ezért a készpénzfelvétel költségével már a számlanyitáskor érdemes kalkulálni, például olyan bankot választani, amelyiknek van a környékünkön ATM-je, vagy okosan élni a jogszabály adta ingyenes lehetőséggel. Persze az is megoldás, ha valaki egyszerűen elfelejti a készpénzt, ám erre nem minden esetben van sajnos lehetőség.

Nagyobb méretért kattints a táblázatra

Készpénzfelvétel költsége saját banki és idegen ATM-ből

Éppen ezért a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorban megtalálható számlák díjai alapján megvizsgáltuk, hogy mennyibe kerülne 100 ezer forintot felvenni akkor, ha már előtte kihasználtuk az ingyenességet, vagy esetleg valamiért erre nincs módunk. Látható, hogy saját ATM-ből ez 691-1 602 Ft-ba kerülhet ez, ha pedig más bank készülékét használjuk, akkor 846-2 222 Ft kiadásra számíthatunk.

Bankmonitor tipp: vannak már olyan bankszámlák, amelyek bizonyos feltételek teljesítésekor teljesen ingyenesen használhatók: nincs költsége a net- és mobilbanki utalásnak, az állandó átutalási megbízásnak, a csoportos beszedési megbízásnak, a számlavezetésnek és a bankkártyának. Fontos azonban, hogy amennyiben nem teljesítjük a feltételeket, vagy például nem “okosan” bankolunk, akkor az ilyen számla is kiadással fog járni. Éppen ezért érdemes a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorában pontosan beállítani a bankolási szokásainkat, mert így a program az ennek megfelelő legjobb ajánlatokat keresi meg számunkra, valamint forintra megmutatja, hogy havi és éves szinten mennyit kell majd fizetnünk.

 

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk