8 tipp, ha elegünk van a drága bankszámlából!

8 tipp, ha elegünk van a drága bankszámlából!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-14 Frissítve: 2023-01-19
 

Január végéig mindenkinek meg kell kapnia bankjától a 2022-es évre vonatkozó bankszámla díjkimutatást, ami egységes szerkezetben mutatja, hogy mennyit költöttünk tavaly a bankszámlánk használatára. Egy számla éves költsége 25-30 ezer forint között van átlagos használat mellett, de szélsőséges esetben akár 150-200 ezer forint kiadást is jelenthet. Van azonban néhány trükk, amivel a költség jelentősen lefaragható, de akár teljesen ingyenes bankszámlát is kereshetünk magunknak.

1. Ne csak a havi díjat nézzük egy számlánál!

Az, hogy egy bankszámlának nincs havi díja, még nem jelenti azt, hogy valóban ingyenes. Ha fizetni kell például a készpénzfelvételért (az ingyenes lehetőségen felül) és az utalásért, illetve pénzbe kerül a bankkártya, akkor bizony összességében komoly kiadásra számíthatunk.

2. Olcsóbb a számla, ha ide érkezik a jövedelmünk

Léteznek teljesen ingyenes bankszámlák, ám ezeknél az egyik legfontosabb feltétel, hogy minden hónapban meghatározott összeg érkezzen ide. A CIB ECO bankszámla esetében a mindenkori nettó minimálbérnek megfelelő összeg az elvárás, míg az UniCredit Aktív Zéró Csomagnál 75 ezer forint, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0-nál pedig 400 ezer forint a limit. Amennyiben a vállalás nem teljesül, akkor az adott hónapban a számla normál díját kell megfizetni.

Hirdetés

Hirdetés

3. Gondolkodjunk előre!

Érdemes olyan számlát választani, ami nem csak egy rövid, akciós időszakig olcsó, hanem akár egy-két évig megmaradnak a kedvezményes feltételek. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint nagyjából 2 évre érdemes előre tervezni, ugyanis idővel megjelenhetnek olyan új termékek a piacon, amelyek olcsóbb megoldást jelenthetnek. Ha ilyenre bukkanunk, akkor pedig érdemes lehet megfontolni a bankváltást.

4. Óvatosan a készpénzzel!

Hiába biztosít a jogszabály havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint értében ingyenes készpénzfelvételt minden számlatulajdonosnak, sokan mégsem használják ki a lehetőséget. Előfordul például, hogy valakinek több számlája is van, de ezek közül nem arra igényelte az ingyenességet, amelyiket használja, így aztán fizet a készpénzfelvételért. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy az összeghez legfeljebb két részletben juthatnak hozzá, minden további tranzakciónak díja van, függetlenül attól, hogy ezek összértéke elérte-e a 150 ezer forintot.

Érdemes odafigyelni a készpénzfelvételre már csak azért is, mert egy egészen kis összeg kivétele is drága mulatság lehet. A legtöbb banknál ugyanis a költség egy fix díjból, valamint a felvett összeg maghatározott százalékából áll össze, így előfordulhat, hogy 5 ezer forinthoz 500-800 forintért juthatunk hozzá.

5. Hanyagoljuk az SMS üzeneteket

Érthető, ha azonnal tudni akarjuk, ha valaki belép a net- vagy mobilbankunkba, a kártyánkkal fizet vagy éppen pénzmozgás történik a számlánkon. Igen ám, de az értesítő SMS-ek bizony darabonként akár 30-35 forintba is kerülhetnek, így havi szinten könnyen több ezer forintos költségbe verhetjük magunkat. Megoldást jelenthet, ha a kártyahasználatról például csak bizonyos összeghatár felett kérünk értesítést, hiszen a pár száz forintos tételek nem igazán érdekesek, a kevesebb üzenet pedig kisebb kiadást jelent.

Amennyiben a bankunk mobilbankja képes úgynevezett push üzenetekkel kiváltani az őskövületnek számító SMS-eket, akkor még jobb a helyzet. A push üzenet ugyanis ingyenes, és azonnal megérkezik, ha éppen online a telefonunk. Sajnos erre még nem minden mobilbanki alkalmazás képes.

A push noti üzenetek kapcsán mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a korábban említett ingyenes UniCredit Partner Aktív Zéró Számlánál, és a Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén szintén költségmentes CIB ECO bankszámlánál feltétel, hogy ne SMS-ben kérjük az értesítéseket.

Az ingyenes Raiffeisen Prémium 2.0 csomagnál ugyanakkor nincs push noti szolgáltatás. Emiatt lehet némi költség: a Kártyainfó és a Számlainfó szolgáltatások havi díja külön-külön 177 forint, az automatikus üzenetekért magukért azonban már nem kér pénzt a bank.

6. Utaljunk netbankon vagy mobilbankon keresztül

Költségoldalról nagyon nem mindegy, hogy milyen módon utalunk pénzt a bankszámlánkról. A legolcsóbb – akár ingyenes – az, ha mobil- vagy netbankon keresztül utalunk, ennél drágább a telefonos utalás, de messze a bankfióki ügyintésért kell a legtöbbet fizetni.

7. Legalább kétévente ellenőrizzük a számlánkat!

Szakértők azt javasolják, hogy legalább kétévente ellenőrizzük, van-e az aktuális bankolási szokásainknak a meglévőnél jobban megfelelő számla a piacon. Ehhez nincs más dolgunk, mint lefuttatni egy személyre szabott keresést egy összehasonlító bankszámla kalkulátoron, és máris láthatjuk, hogy mennyit kellene fizetünk a hazai bankoknál. Ha azt látjuk, hogy többet fizetünk a szükségesnél, akkor mérlegelhetjük, hogy van-e akkora a különbség, ami miatt érdemes váltanunk, de akár a saját bankunktól is kérhetünk valamilyen költségcsökkentő megoldást.

Előfordulhat, hogy egy hitel kamatkedvezménye miatt – aminek feltétele volt az adott banknál vezetett bankszámla – nem váltottunk eddig, ám mivel a hitel időközben lejárt, a röghöz kötés is megszűnt.

8. Ne féljünk a bankváltástól!

Ha úgy döntünk, hogy számlát és bankot váltunk, ne riasszon vissza bennünket az ezzel járó procedúra. Sok éve elérhető ugyanis az egyszerűsített bankváltás intézménye, amikor gyakorlatilag az új számlavezető bank elintéz helyettünk mindent, ha pedig minden flottul megy, a régi számla végül automatikusan meg is szűnik. A tapasztalat az, hogy a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízások átvezetésénél történhetnek bakik, ezért az új számlánál mindenképpen célszerű ellenőrizni ezeket.

(A cikk eredetileg a hvg.hu részére készült szakmai tartalom.)

Hirdetés
Hirdetés