9,5 százalék lett az infláció áprilisban. Ennél találhatunk olcsóbb hitelt!

9,5 százalék lett az infláció áprilisban. Ennél találhatunk olcsóbb hitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-11
 

Évtizedes rekordot döntve 9,5% lett az infláció 2022. áprilisában. Ezen értéken keresztül vizsgálva máris új megvilágításba kerül a lakáshitel és a személyi kölcsön emelkedő kamata. De a biztos megtakarítások növekvő hozamának értékét is megkérdőjelezi az áremelkedés.

A KSH adatai alapján az éves áremelkedés mértéke 9,5% volt 2022. áprilisában. Egyes termékek ára azonban még ennél is nagyobb mértékben drágult: az élelmiszerek 15,6 százalékkal, a szeszes italok és dohányáruk 5,0 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 11,1 százalékkal, a szolgáltatások 6,3 százalékkal drágultak átlagosan egy év alatt. (Ezen belül a margarin ára 38,0 a kenyér és a baromfihús ára 29,5, míg a sajt ára 28,9 százalékkal emelkedett.)

Ez az áremelkedés számos hitel és megtakarítás kamatát helyezi teljesen más megvilágításba.

Hirdetés

Hirdetés

A legolcsóbb lakáshitelek és személyi kölcsönök THM értéke nem éri el az infláció mértékét

A legnépszerűbb lakáshitelek kamata megduplázódott egy év alatt, ez hatással van a lakáskölcsönök törlesztőrészletére, sőt arra is, hogy milyen értékű házat tudunk megvásárolni. Az inflációval összevetve azonban a lakáscélú jelzáloghitelek drágulása már nem is tűnik olyan jelentősnek.

Egy évvel ezelőtt áprilisban az éves áremelkedés mértéke 5,1% volt, a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke pedig 2021. májusában 3,03% volt. Az idén áprilisi 9,5 százalékos infláció mellett jelenleg 6,58 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett tudunk egy évtizeden át fix kamatozású lakásvásárlási hitelt igényelni. Mondhatni a hitelköltségek „csak” lekövették a hazai árváltozást. (Bár ez a hiteligénylés előtt állókat jó eséllyel egyáltalán nem vigasztalja.)

A személyi hiteleknél még érdekesebb ez az összevetés: egy év alatt a legkedvezőbb fedezetlen hitel THM értéke 7,24 százalékról 9,41 százalékra emelkedett, az infláció viszont 5,1 százalékról 9,5 százalékra nőtt. Vagyis egy évvel ezelőtt a kedvezőbb kamatok mellett is meghaladta a személyi hitel THM értéke az akkor mért éves áremelkedést. A jelenleg elérhető legkedvezőbb személyi hitel éves költsége viszont már kevesebb az áprilisban mért inflációnál.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

A megtakarítások kamatemelkedését feltételekkel kell kezelni

Az alacsony kockázatú befektetések kamata, hozama is érdemben emelkedett az elmúlt egy évben. A legkedvezőbb bankbetétek éves kamata, EBKM értéke jelenleg 4,45%, egy évvel ezelőtt azonban csupán 3% hozam mellett tudtunk lekötni pénzünket egy évre. Az elérhető éves hozam tehát nagyságrendileg 1,5 százalékponttal emelkedett, az infláció ugyanakkor 4,4 százalékponttal növekedett ugyanezen időszak alatt. Miért lényeges ez?

 Ha a befektetés kamatából kivonjuk az infláció értékét, akkor megkapjuk a reálkamatot. (Ez azt mutatja meg, hogy a befektetett összeg vásárlóereje hogyan alakul, mennyivel több árut tudunk vásárolni a megtakarítás lejáratakor, mint kezdetben.) Amennyiben a reálkamat negatív – jelenleg ez a helyzet -, akkor a pénzünk vásárlóereje a futamidő alatt csökken. A hiteleknél is lényeges lehet, ha a kamat alacsonyabb az inflációnál, ebben az esetben gyakorlatilag a törlesztőrészletünk vásárlóereje csökken, vagyis kvázi egyre kedvezőbb helyzetbe kerülünk a futamidő előrehaladtával.

Gyakorlatilag a befektetők rosszabb helyzetben vannak az emelkedő betéti kamat mellett is, hiszen az infláció nagyobb mértékben növekedett.

Az állampapírpiacot még jobban átrendezte az infláció változása

A korábbi évek sztárjának tekinthető Magyar Állampapír Pluszon elérhető 4,95 százalékos éves hozam már nem is olyan kecsegtető. Sőt, az inflációkövető Prémium Magyar Állampapíron elérhető nyereség már kedvezőbb is. A jelenleg elérhető 5 éves futamidejű konstrukció az első évben 6,6 százalékos kamatot fizet ki, ami még mindig elmarad az áprilisi 9,5 százalékos áremelkedéstől. (Arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy a kamat mindig az előző év inflációjától függ, vagyis az idei magas érték a jövő évi kamatszintben köszönhet vissza.)

A hitelkamatok, megtakarítások hozama és az áprilisi infláció

Összegzés

Ne tévesszen meg bennünket az emelkedő kamatkörnyezet, az infláció ugyanis gyakorlatilag felzabálja a növekedő hitelkamatokat, betéti hozamokat. Vagyis az áremelkedés szemszögéből hasonló, vagy tán még kedvezőbb helyzetben is lehetünk hiteligénylőként, mint egy évvel ezelőtt.

Nem szabad természetesen azt sem elfelejteni, hogy az áprilisi infláció a tavalyi év áremelkedését mutatja, míg a hitelkamatok az elkövetkező időszakban megfizetendő költségeket írják le. Ugyanakkor az áremelkedés érdemben nem fog mérséklődni az év végéig, az MNB 7,5-9,8 százalékos drágulást vár a teljes 2022-es évre. Vagyis a hitelek jelenlegi kamatszintje a közeljövőben várható infláció fényében is kedvezőnek mondható.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés