A 0,3 százalékpontos alapkamat emelés, ezt meghaladó hozamemelkedés? Mi várható a hitelpiacon?

A 0,3 százalékpontos alapkamat emelés, ezt meghaladó hozamemelkedés? Mi várható a hitelpiacon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-16
 

Az MNB 2021. november 17-étől 2,10 százalékra növeli az alapkamatot. Ezzel a jegybank visszatért a korábbi, 0,3 százalékpontos emeléshez. Az irányadó kamat növelése hatással lesz a pénzpiaci hozamokra. Sőt a jegybank egy másik eszközének segítségével a rövid futamidejű hozamokat még ennél is jobban megemelné. De milyen hatása lesz ennek a lépésnek a hitelekre? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Az MNB a várakozásoknak megfelelően kamatemelésről döntött 2021. november 16-án. Az alapkamat változásának mértéke – 0,3 százalékpontos növelés – nem okozott meglepetést. (Pedig a korábbi időszakban csupán 0,15 százalékponttal növelték az alapkamatot.)

A kiemelkedően magas, 6,5 százalékos októberi inflációs adat megjelenését követően ugyanis mindenki erőteljes lépést várt a jegybanktól. Természetesen egy ilyen lépés hatással van a teljes pénzpiacra. Így a hitelkamatok emelkedésére is számítani lehet.

Ugyanakkor Virág Barnabás bejelentése alapján a jegybank kész az egyhetes betétjének kamatát az alapkamat fölé emelni. Erre pedig akár már most csütörtökön sor kerülhet. Ezzel a pénzpiaci hozamokra – elsősorban a rövid futamidő esetén – az MNB még nagyobb hatást gyakorolhat mostani döntésével.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelentene 0,3 százalékpontos kamatemelés a lakáshiteleknél?

Természetesen a hitelekre is lesz hatása az alapkamat emelésnek. 0,3 százalékpontos drágulás a lakáskölcsönök esetében elsőre nem is tűnik drasztikusnak. Természetesen a tényleges hatás nagy mértékben függ a hitelösszegtől és a futamidőtől is.

0,3 százalékpontos kamatemelkedés hatása egy 20 éves futamidejű lakáshitel esetében

10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön esetében a törlesztőrészlet csupán 1 500 forinttal emelkedne. Ez az emelkedés a kölcsönösszeg emelkedésével azonban folyamatosan növekszik. 20 millió forintnál már 3 100 forinttal, míg 40 milliós kölcsönösszegnél 6 300 forinttal emelkedne a havi fizetnivaló 20 éven keresztül a 0,3 százalékpontos kamatemelkedés miatt. 60 millió forint lakáshitelnél pedig a havi fizetnivaló közel 10 ezer forinttal növekedne a kamatemelkedés hatására.

A sok apró részlet 20 év alatt összeállhat egy egészen tetemes összeggé: összesen 382 ezer – 2,2 millió forinttal emelkedhet a teljes visszafizetendő összeg a különböző hitelösszegek esetében.

Az alapkamat változása nem épül be közvetlenül az új kölcsönök kamatába

Azt azonban fontos kihangsúlyozni, hogy az új kölcsönök kamatába nem épül be automatikusan az alapkamat, vagy épp a pénzpiaci hozamok emelkedése. Ezen mutatók alakulása azonban hatással van a bank nyereségére, hiszen a pénzpiacról szerzi minden bank a kifolyósított kölcsön összegét. Vagyis ha nem is holnaptól, de várhatóan a közeljövőben ténylegesen meg fog emelkedni az új kölcsönök kamata valamilyen mértékben. (A konkrét időpontról és áremelésről az egyes bankok egyedileg fognak dönteni.)

A korábbi alapkamat emelések tapasztalata alapján a pénzintézetek késleltetve követik le az alapkamat változását. Ugyanakkor ezen késleltetés miatt mára az egyes pénzintézetek mozgástere jelentősen beszűkült. A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a közeljövőben több banknál is érdemben drágulni fognak a lakáshitelek.

A meglévő kölcsönöknél akár nagyobb kamatemelkedés is elképzelhető

A meglévő kölcsönöknél jelen helyzetben a legfontosabb kérdés a kamatperiódus. Ez az időszak az, amelyen belül a bank nem módosíthatja egyoldalúan a kölcsön kamatát. Ez azt jelenti, hogy mindenféle piaci változás, így az alapkamat emelkedése is csak kamatfordulókor hathat a kölcsön kondícióira.

Kamatperiódus alapján három nagy csoportra lehet osztani a hiteleket:

  1. Fix kamatozású kölcsön. Ezen hitelek kamata a futamidő alatt nem változhat meg. Az ilyen kölcsönnel rendelkező adósok számára teljesen lényegtelen az alapkamat alakulása. A kölcsön kamata és törlesztőrészlete ugyanis nem módosulhat a futamidő alatt.
  2. Hosszú – 5, 10 éves – kamatperiódusú hitelek. Az ilyen hitellel rendelkező adósoknak csak akkor kell izgulnia, ha a kamatperiódus fordulónapja az elkövetkező időszakban lenne esedékes. De például egy 3 éve igényelt 10 éves kamatperiódusú lakáshitel esetében még 7 évig változatlan szinten marad a kamat mértéke.
  3. Változó kamatozású kölcsönök. Ezen hitelek kamata módosulhat a leggyakrabban, erre évente többször is sor kerülhet. Ráadásul az ilyen kölcsönök kamatának módosulása jellemzően a BUBOR értékének alakulásához van kötve. (A BUBOR értéke azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamatszint mellett lennének hajlandók kölcsönt adni egymásnak rövid futamidőre.) Vagyis a BUBOR változása igen gyorsan beépülhet az ilyen hitelek kamatába. Márpedig ezen mutatóra igen komoly hatása van az alapkamatnak, sőt az MNB bejelentése alapján a BUBOR mutató értéke akár az alapkamatnál is gyorsabb ütemben emelkedhet.

Az MNB bejelentése alapján ugyanis a jegybank az egyhetes betétjének kamatát elválasztja az alapkamattól. Ezen betéti konstrukció kamata pedig akár már csütörtöktől meghaladhatja az alapkamatot. Márpedig a BUBOR értékére igen erősen hat az egyhetes betéti kamat alakulása.

Bankmonitor tipp: Az eddigiek alapján a legrosszabbul a változó kamatozású hitellel rendelkezőket érintheti a jegybank november 16-ai döntése. Számukra jó megoldás lehet kölcsönük lecserélése egy hosszabb kamatperiódusúra, biztonságosabbra. Ráadásul a jelenlegi környezetben ez a lépés jó eséllyel nem járna a törlesztőrészletek növekedésével sem. Gyorsan kell azonban lépni, ugyanis a közeljövőben az új hiteligényléseknél is már emelkedni fognak a kamatok.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés