A 10 legolcsóbb bankszámla augusztusban

A 10 legolcsóbb bankszámla augusztusban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-10 Frissítve: 2022-11-09
 

Mindenkinek érdemes legalább kétévente ellenőrizni a bankolási költségeit, mert egy átlagos ügyfél akár évi tízezer forintot is kifizethet csak azért, mert használja a saját pénzét. Miközben van már több ingyenes bankszámla is Magyarországon. De mi kerül a legtöbbe egy bankszámlán, és hogyan lehet teljesen ingyenesen bankolni? Ennek járt utána a Bankmonitor.

Akár több tízezer forintba is kerülhet az, hogy használjuk a saját pénzünket. Ennyibe kerül az, hogy számlát tartunk fenn, készpénzt veszünk fel, bankkártyánk van, online vásárolunk, vagy éppen pénzt utalunk egy másik bankszámlára, de költsége lehet a mobil- és netbanknak is, vagy éppen annak, hogy értesítéseket kapunk a számlahasználatokról.

Mi kerül a legtöbbe?

Bár havonta 150 ezer forintot lehet ingyenesen készpénzt felvenni bármelyik ATM-ből, ha erről valamiért lecsúszunk, akkor saját automatából kivenni például 100 ezer forintot bizony bőven ezer forint feletti költséget jelenthet. Más bank automatájából pénzhez jutni pedig még ennél is költségesebb. A másik jelentős kiadást az SMS-díjak jelenthetik, hiszen ha valaki minden számlamozgásról és tranzakcióról értesítést kér, akkor a darabonként 20-30 forintos tételek hamar több ezer forintra hízhatnak havi szinten. A készpénzfelvétel és az értesítések mellett a bankkártya jelenthet még komolyabb kiadást, ugyanis van bank, ahol ennek kibocsátási és éves díja elérheti a 17 ezer forintot az első évben.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyibe kerülnek most a legolcsóbb bankszámlák?

Ahhoz, hogy valaki a lehető legkevesebbet fizesse a bankszámla használatért, először is pontosan ismernie kell a saját bankolási szokásait. Érdemes elővenni a korábbi kivonatokat, és ez alapján ellenőrizni többek között, hogy

  • havi szinten mennyit és milyen csatornán utalunk,
  • hány alkalommal, mekkora összegű készpénzt veszünk fel,
  • de az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízásokat is érdemes számba venni.

Ezek alapján a Bankmonitor bankszámla kalkulátorral már könnyen ellenőrizhetjük, hogy az egyes bankoknál mennyit kellene fizetnünk. Előfordulhat azonban, hogy az így kapott összeget is sokkaljuk, ebben az esetben pedig már változtatunk kellhet bizonyos szokásokon. Át kellhet térni például a mobil- vagy netbankon keresztüli utalásokra, a készpénzfelvételnél ügyelni kell arra, hogy beleférjünk az ingyenes limitbe, az SMS-értesítéseket pedig lehetőleg a mobilbanki alkalmazásba érkező push üzenetekre kell lecserélnünk. Ez utóbbi azonban nem minden mobilbanknál érhető el!

A 10 legolcsóbb bankszámla

Jó hír ugyanakkor, hogy átlagos használat mellett (250 ezer Ft számlára érkező havi jövedelem, 4 db netbanki átutalás összesen 40 ezer Ft értékben, 2 db csoportos beszedési megbízás összesen 15 ezer Ft értékben, 2 db készpénzfelvétel összesen 90 ezer Ft értékben, 30 db bankkártyás vásárlás 75 ezer Ft értékben) két bank (CIB és UniCredit Bank) is kínál teljesen ingyenes bankszámlát, az ingyenesség a CIB számlája esetén két évig, míg az UniCredit csomagja esetén 3 évig érvényes.

Azért is érdemes két évet vizsgálni, mert ahogy a táblázatunkból látható, a bankok egy részénél változatlan használat mellett is jelentősen nőnek a költségek a második évben. Éppen ezért érdemes két évre tervezni, és így összevetni az egyes számlák költségeit.

Mit kell tennem, ha bankot váltanék?

A bankváltás alapesetben rendkívül nehézkes dolog, különösen akkor, ha csoportos beszedési megbízásokkal és állandó fizetési megbízásokkal teljesítjük a fizetnivalóinkat, valamint ide kapjuk a bérünket is. Szerencsére 2009 óta működik az egyszerűsített bankváltás intézménye, ami elvileg éppen a számlaváltozást hivatott egyszerűbbé tenni.

Számlaváltásnál mindig felmerül a kérdés, hogy mi lesz a régi számlán lévő csoportos beszedési, rendszeres átutalási vagy egyéb fizetési megbízásokkal? Jó hír, hogy kérhetjük, a régi bankunk ezeket adja át, az új bank pedig beállítja mindegyiket a számlánkon. A legjobb az egészben az, hogy értesítik a közmű-szolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresnünk mindegyiket.

A procedúra végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számlánkra, majd ha kérjük, megszünteti a már feleslegessé vált számlát. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

 

Hirdetés
Hirdetés