A bankszámlanyitás ma már egyszerűbb mint valaha!

A bankszámlanyitás ma már egyszerűbb mint valaha!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-18
 

A mindennapjainkat jellemző, anyagilag megterhelő időszakban számos kényelmetlen lemondással is szembe kell néznünk, hogy talpon maradjunk. Vannak ugyanakkor olyan területek, ahol úgy is sokat spórolhatunk, hogy egyáltalán nem kell húznunk a nadrágszíjon. Vizsgáld felül bankszámlád költségeit és nyiss egy sokkal kedvezőbbet pofon egyszerűen a Bankmonitorral!

Az árak drasztikus emelkedése miatt napjainkban minden forintnak megvan a helye. A spórolási szokásaink előtérbe kerültek, mindannyian igyekszünk felvenni a kesztyűt az infláció elleni küzdelemben. Ez sok esetben kényelmetlen lehet, hiszen egyáltalán nem könnyű lemondani valamiről, vagy megváltoztatni a szokásainkat. 

Egy dolog viszont szinte minden család életében lemondások nélkül is érdemi segítséget hozhat – a régi, költséges bankszámla lecserélése egy akár sokkal kedvezőbb konstrukcióra. Mutatjuk, hogyan érdemes ezt lebonyolítani.

Hirdetés

Hirdetés

Itt az idő, hogy megválj az ősrégi, költséges bankszámládtól!

Tudod mennyit költesz a bankszámládra egy év alatt? Sokan egyáltalán nincsenek tisztában a “járulékos” költségekkel, pedig ezek havonta is több ezer forintra is rúghatnak. Az éves díjkimutatást minden év elején megkapjuk a bankunktól, ez tökéletes rálátást biztosít a számlacsomaghoz tartozó költségek áttekintésére.

Ma már hatalmas a verseny a bankok között az ügyfelek kegyeiért, így számos ingyenes bankszámla ajánlattal is találkozhatunk. Ez remek hír azoknak is, akik már évekkel ezelőtt nyitottak – minden bizonnyal jóval költségesebb – számlát. 

Ha tehát a kényelmes spórolást választod, érdemes megismerkedned a legjobb díjmentes bankszámla csomagokkal. A választást viszont nem könnyíti meg, hogy arra is érdemes figyelni, mit kell vállalni az adott díjcsomag kapcsán, ugyanis minden ajánlatnál más és más elvárások tartoznak az ingyenességhez. 

Ötlet
Olvasd el cikkünket, amiben összegyűjtöttük a jelenlegi legjobb lehetőségeket, illetve használd a Bankmonitor bankszámla összehasonlító kalkulátorát, hogy megtaláld a bankolási szokásaidhoz leginkább illeszkedő megoldást!

Hogyan nyithatsz egyszerűen bankszámlát?

Új bankszámlát bankokban és független pénzügyi tanácsadókon keresztül igényelhetsz. A legkényelmesebb módja természetesen az online számlanyitás, ugyanakkor sokan részesítik előnyben a személyes ügyintézést is.

Mutatjuk, hogyan működik gördülékenyen a dolog az előbbi, illetve az utóbbi esetben is. 

Online számlanyitás

Kétségkívül az online bankszámlanyitás ma a legkényelmesebb módja annak, hogy új számlát nyiss, hiszen nem kell feltétlenül bemenned a bankfiókba, sorban állnod, vagy várakoznod az ügyintézésre. 

Az online eljárás jelenleg két formában történhet, ami függ az adott pénzügyi szolgáltató által használt internetes felülettől:

  1. Az egyik lehetőség, amikor a nap bármely időszakában, 0-24 órában lehetőség van végigmenni a lépéseken (adatok kitöltése, igazolványok fotózása és feltöltése). Ez után az ügyintéző munkaidőben felveszi veled a kapcsolatot és jóváhagyja a kérelmet. Ebben az esetben jellemzően egyszer, egy előre egyeztetett időpontban be kell menni a bankfiókba aláírni a szerződést.
  2. A másik eset a valós idejű számlanyitás, amikor a teljes folyamat online történik, videós azonosítással. Ez ugyanakkor csak az adott szolgáltató nyitvatartási idejében valósulhat meg, viszont nincs szükség hozzá személyes jelenlétre.

Bankszámlanyitás személyesen

A személyes ügyintézés alkalmával klasszikusan egy bankfiókban történik a számlanyitás. Érdemes ezt is okosan csinálni, és nem bemenni az első szembejövő bankba, hanem először online összehasonlítani az elérhető díjcsomagokat. A bankfiókban ugyanis csak az adott pénzintézet ajánlataiból válogathatuk, aminél könnyen lehet, hogy sokkal jobb megoldást is találhatunk egy kis előzetes információ gyűjtéssel. 

Ebben segítségünkre lehet egy tapasztalt, bankfüggetlen pénzügyi tanácsadó, aki ismeri az aktuálisan elérhető legkedvezőbb bankszámlákat és figyelembe veszi az egyéni igényeket és szokásokat is.

Természetesen ne hagyd ki meglévő bankod ajánlatát sem, könnyen lehet, hogy az adott pénzintézet is kínál számodra olyan új csomagot, amivel lényegesen jobban járhatsz, mint a meglévővel. Ha pedig egy másik bank ajánlata nyeri el tetszésed, akkor van számodra még egy jó hírünk!

Bankváltás ma már egyszerűbb, mint valaha!

Legyen szó személyes, vagy online ügyintézésről, az egyszerűsített bankváltást mindenkinek érdemes megfontolni. Ezzel ugyanis sok felesleges kört lehet megspórolni. Ez éppen azoknak lehet remek hír, akik eddig azért nem vágtak bele a cserébe, mert azt gondolták, hogy a bankszámlaváltás egy időigényes és idegőrlő ügyintézési folyamat, amit a hátuk közepére se kívánnak. 

A jó hír az, hogy ez ma már egyáltalán nem kell, hogy így legyen. A “könnyített” esetben ugyanis szinte mindent a régi és az új bank intéz helyettünk. Az új bank kiválasztásakor ugyanis elég kitölteni a számlaváltási meghatalmazást – ezt követően pedig már csak a két pénzintézet kommunikál egymással.

A régi bank lezárja a meglévő számládat, pozitív egyenlegedet jóváírják az új számlán, átvezetik a csoportos megbízásokat, értesítik az állandó utalásra rögzített szolgáltatókat (például víz, gáz, áram, telefon…) és kérésed szerint minden olyan kifizetőt, aki az elmúlt 13 hónapban utalt a számládra, köztük akár a munkáltatót, vagy nyugdíjfolyósítót is.

Az egyszerűsített bankváltást bonyolíthatja, ha a végrehajtás terheli meglévő számlád, vagy negatív az egyenleged. Ezen esetekben személyes ügyintézésre is sor kerülhet.

Az új bankszámlával tehát rengeteget lehet megtakarítani, ami az áremelkedés ütemét tekintve napjainkban fontosabb, mint valaha.

Kalkulálj
Ismerd meg a legjobb bankszámlákat, hasonlítsd össze a legtöbb nagy bank aktuális ajánlatát a Bankmonitor kalkulátorával!
Hirdetés
Hirdetés