A befektetések zászlóshajói sem a régiek – Ezután derül ki, mire képesek igazán

A befektetések zászlóshajói sem a régiek – Ezután derül ki, mire képesek igazán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-23 Frissítve: 2021-08-06
 

Úgy adódott, hogy ma már csak egy befektetés maradt, ami az átlagbefektetők hozamigényeit ki tudja elégíteni, ez pedig az abszolút hozamú alap. Az elmúlt években nem volt ritka a 8-10%-os hozam sem, de még az elmúlt egy évben is 6%-ot kereshettünk. Azonban a kiemelkedő múltbeli teljesítmény ellenére ezek alapok is egyre nehezebb helyzetben találják magukat, és itt is egyre csökken a várható hozamunk. Ráadásul a következő időszak vízválasztó is lehet, és most dőlhet el igazán, hogy milyen fából faragták az alapokat.

A szűkülő befektetési lehetőségek között rengetegen fordultak valamilyen alternatív befektetési lehetőség felé, mint a lakossági állampapírok vagy befektetési alapok. A befektetési alapoknál is különböző tendenciák követték egymást: először a pénzpiaci majd a kötvényalapok váltak népszerűvé, aztán egyre többen fordultak az olyan befektetések felé is, mint az abszolút hozamú alapok. Persze nem véletlen, hogy viszonylag rövid idő alatt a befektetők kedvenceivé váltak ezek alapok, mivel a közelmúltban is kiemelkedő teljesítményt tudtak felmutatni.

Az abszolút hozamú alapok működésének lényege ráadásul abban áll, hogy a piaci körülményektől függetlenül igyekeznek a kockázatmentes befektetések fölötti hozamot biztosítani. Vagyis az a céljuk, hogy akár egy különösen kedvezőtlen, vagy bizonytalanságokkal teli piaci helyzetben is pozitív hozamot mutassanak fel.

Tehetik ezt egyébként úgy, hogy a befektetések terén nincs megkötve a kezük, így kellően széles eszköztárral rendelkeznek ahhoz, hogy a legjobb befektetéseket is meg tudják találni (legyen ez deviza, részvény, kötvény, származtatott ügylet).

Természetesen az egyes alapok nem egységesek abban, hogy hogyan igyekeznek a céljukat megvalósítani. Vannak, akik a kockázatosabb befektetésekhez nyúlnak, és olyanok is akadnak, akik inkább nagyrészt biztonságosabb eszközöket tartanak, és ez persze meghatározza az alap várható hozamát és a vele járó kockázatot is.

Az abszolút hozamú alapok kategóriája az elmúlt egy év során 6% körüli hozamot tudott felmutatni, azonban az egyes alapok között nagy különbségek lehettek. Éppen ezért a legnagyobb vagyont kezelő alapok esetében összegyűjtöttük, hogy milyen hozamra voltak képesek az elmúlt években.

Kevés olyan alap volt, amely az elmúlt években ne tudta volna megugrani a kockázatmentes hozam mértékét (RMAX, ZMAX), de mivel ez igen alacsony szinten volt, így nem is volt nehéz dolga az alapoknak. Mindazonáltal, ha abszolút hozamú alapot tartottunk, az elmúlt 1 évben még mindig megcsinálhattuk a szerencsénket, hiszen például az OTP EMDA-val 21%-ot, míg az OTP Suprával 11,5%-ot is elérhettünk.

Emellett olyan alapokkal is találkozunk, amelyek teljesítménye az előző évekhez képest már romló tendenciát mutat, vagy nehezen találnak magukra az előző évek kiemelkedő hozamai után. Vélhetően ebben már érződik az is, hogy egyre szűkül az alapok rendelkezésére álló tér, ami az elérhető hozamot is lefelé nyomja.

A legjobb befektetést keresed? A következő kalkulátor segíthet a választásban!

1

Hirdetés

Hirdetés

Az ocsú és a búza: most fog elválni, ki teljesít igazán jól

A jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben egyre nehezebb helyzetben vannak az abszolút hozamú alapok, ugyanis a körülmények még a legjobb portfólió menedzsereket is megizzaszthatják. Természetesen pontosan ebben az időszakban jóval nagyobb szerepe lehet annak, hogy az alapot kezelő szakembereknek milyen egyedi meglátásai vannak, vagy, hogy például milyen kockázatkezelési stratégiával dolgoznak, amivel kiemelkedhetnek a többiek közül.

A következő időszakban, ha nem változnak jelentősen a feltételek, könnyen lemorzsolódhatnak egyes alapok, vagy akár el is tűnhetnek a piacról. Mondhatni, jelentősen szűkülhet azon alapok köre, akik ezután is képesek lesznek fenntartani az átlag fölötti hozamokat, tehát éles határ választhatja el a közeljövőben jól teljesítőket és az alacsonyabb hozamokat elérő alapokat.

Ugyan a múltbeli hozamokból nem ítélhetjük meg a jövőbeli teljesítményt, mégis azt látjuk, hogy vannak olyan alapkezelők, akik nagyobb valószínűséggel voltak képesek fenntartani a múltbeli hozamokat. Tehát azoknál az alapkezelőknél, ahol nagyobb volt a jól teljesítményű alapok aránya, vélhetően a jövőben is nagyobb eséllyel lesznek vonzóbbak a hozamok.

Mindenesetre az is látszik, hogy befektetőként akkor lehetünk sikeresek az abszolút hozamú alapokkal, ha nagyobb kockázattal működőket választjuk, például ahol nagyon arányban szerepelnek a részvénybefektetések.

Hirdetés
Hirdetés