A CSOK+ érdeklődők harmada piaci hitelt is igényel

A CSOK+ érdeklődők harmada piaci hitelt is igényel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-03
 

A CSOK Plusz támogatott kölcsön összege akár 50 millió Ft is lehet. Ettől függetlenül a Bankmonitor kalkulátorán keresztül igénylők több, mint harmada még piaci hitelt is felhasznál lakáscélja megvalósításához.

A CSOK+ a 2024-es év egyik nagy dobása, a támogatott kölcsön kamata legfeljebb 3% lehet, ráadásul a futamidő alatt születendő második babától kezdve minden gyermek után elengednek a fennálló tartozásból 10-10 millió Ft-ot.

A felvehető maximális összeg is függ a gyerekek számától:

  • Egy gyerek esetén legfeljebb 15 millió Ft lehet a támogatott hitel összege.
  • Két gyerek esetén legfeljebb 30 millió Ft lehet a támogatott hitel összege.
  • Három, vagy több gyerek esetén legfeljebb 50 millió Ft lehet a támogatott hitel összege.

A maximális összeg meghatározásánál figyelembe veszik a meglévő és vállalt gyermekeket is, ugyanakkor fontos tudni, hogy gyermekvállalás nélkül nem lehet megigényelni a hitelt.

Hirdetés

Hirdetés

Sokan piaci lakáshitellel kombinálják a támogatást

A relatív magas hitelösszeg ellenére a családok jó részének piaci kamatozású kölcsönre is szüksége van a lakásvásárláshoz, építkezéshez. Az év első 5 hónapjában a Bankmonitoron keresztül CSOK Pluszt igénylők 36,5 százaléka ugyanis piaci lakáshitellel is kiegészítette a támogatott kölcsönt.

A Bankmonitornál május végéig CSOK Pluszt igénylők átlagosan 25,9 millió forintot vettek fel. Lehet, hogy meglepő, de azok, akik piaci lakáshitellel is kiegészítik a támogatást, nem kérnek érdemben kevesebb támogatott hitelt: átlagosan 25,25 millió forint CSOK Plusz mellé még 18,9 millió forint piaci kölcsönt vettek fel az érintett igénylők.

A 44,15 millió forint kölcsönösszeghez kapcsolódó törlesztőrészlet már azért igen magas. A 25,25 millió forint CSOK+ kölcsön induló részlete 3%-os kamat mellett 63 125 forint. (Az első évben csak kamatot kell a hitelre fizetni.) 20 éves futamidő esetén a második évtől a havi részlet 145 425 forint lenne. Egy 20 éves futamidejű, 18,9 millió forint összegű piaci lakáshitel kamata 6,5% körül alakulhat, induló törlesztőrészlete pedig 140 913 forint lenne.

Vagyis a teljes, 44 150 000 forint kölcsön induló havi részlete 204 038 forint lenne, ami a második évtől 286 338 forintra emelkedne. Ennek rendezéséhez legalább 573 ezer forint igazolt nettó jövedelemre lenne szükség.

Ezen családoknál felértékelődik a megfelelő bankválasztás: ugyan a CSOK Plusz kondíciói nagyon hasonlók az egyes bankoknál, de a piaci kölcsönök kamatánál már érdemi különbséget lehet látni. Márpedig a két kölcsönt ugyanazon pénzintézettől kell felvenni az igénylőknek, ugyanis két különböző bank jelzálogjoggal jellemzően nem terheli meg ugyanazt az ingatlant.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés