A háború rendesen felforgatta a hazai gazdaságot – ez történt a héten

A háború rendesen felforgatta a hazai gazdaságot – ez történt a héten
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-06
 

A szomszédban kirobbant háborús helyzet jelentős hatást gyakorol a magyar gazdaságra is. Bankcsőd, pórul járt Sberbank ügyfelek, történelmi mélypontok a forint háza táján, emelkedő hitelkamatok… Összegeztük, milyen pénzügyi történések forgatták fel napjainkat a héten.

1. Az MNB elrendelte a magyar Sberbank végelszámolását

A magyar Sberbank anyavállalatánál, a Sberbank Europe Ag.-nál végelszámolást indított az európai szanálási hatóság, amely súlyos következményekkel járt a hazai pénzintézetre is. Az MNB visszavonta tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. Közleményünkben kitérünk a Sberbank ügyfeleinek kártalanítására, a kártalanítást végző szervre és a kifizetés határidejére is.

2. Biztonságban van-e most a pénzünk? Avagy hogyan működik az OBA és a BEVA?

A bankbetétek és a befektetések biztonságát más és más hivatali szerv szavatolja. Melyek ezek? Hogyan működnek és milyen összeghatárig védik a pénzünket? Az egyre fokozódó gazdasági-politikai helyzet mindannyiunkban bizonytalanságot és kérdéseket szül. Cikkünkben utánajártunk, biztonságban van-e a pénzünk.

Hirdetés

Hirdetés

3. Végelszámolják a Sberbankot! Mit tehetnek a céges ügyfelek?

A hazai Sberbank a vállalkozói hitelpiac aktív szereplője volt, így sok cég jelentős problémák elé néz, hiszen a pénzintézeten keresztül jutott forráshoz, illetve itt kezelte pénzmozgásait. A befagyasztott számlák miatt tehát sokan kerülhettek veszélybe. Mit tehetnek most ezen vállalkozások? Cikkünkben nekik kívánunk érthető segítséget nyújtani.

4. Mit várhatunk a hitelpiactól az orosz-ukrán konfliktus alatt?

Milyen hatása lehet a fegyveres konfliktusnak a hazai gazdaságra, hitelpiacra? Egy esetlegesen elhúzódó háborús helyzetben milyen szigorításokat várhatunk a bankoktól? Érdemes-e gyorsan lépni a hiteligénylés előtt állóknak? Az biztos, hogy drámai változások szemtanúi lehetünk. Szakértőink hasznos tanácsokkal látnak el a legfontosabb pénzügyi kérdésekben.

5. Azonnal új bankot kell keresned? Szerencsére találhatsz akár teljesen ingyenes számlákat is!

Számtalan ügyfél érkezett a Bankmonitorhoz a héten új bankszámlanyitás ügyében, és a bankfiókokban is a szokásosnál nagyobb tömeggel kell számolni. A bankszámlanyitás-dömping pedig nem véletlen, más-más okból, de sok Revolutos és Sberbankos ügyfél is kénytelen új utakat keresni. Az idő pedig sürget, így szakértőink segítenek gyorsan, optimális bankszámla alternatívákat találni.

6. 2022 még sok meglepetést tartogathat a lakáshitelek kamataiban

Már a háború előtti helyzet sem volt ideálisnak nevezhető a hitelpiacon, folyamatosan emelkedő hitelkamatok voltak jellemzők mind a jelzálog, mind a fedezet nélküli kölcsönök háza táján. Sajnos a szomszédban dúló fegyveres konfliktusok még rátettek egy lapáttal a helyzetre, így megvizsgáltuk milyen változások történtek az idei évben a lakáshitelek kamataiban és hogy mennyire gyűrűzött már be a konfliktus hatása a hitelpiacra. Az biztos, hogy idén még sok kellemetlen meglepetés várhat ránk.

7. Törlesztésvédelem: a kiszámíthatatlan jövő ellen

Az orosz-ukrán háború következményeként kialakult gazdasági, pénzügyi szankciók nemcsak az orosz vállalatokra hatnak, egy elhúzódó konfliktus veszélybe sodorhat sok magyar vállalatot is. Ha pedig hitelt veszel fel, gondolnod kell arra is, hogy a munkahely elvesztése reális veszélyforrás lehet. Mi nyújthat védelmet egy ilyen helyzetben? Tudj meg többet cikkünkből a törlesztésvédelemről.

8. Kiderült, hogy mennyi van még a zöld hitelkeretből!

A sok súlyos, a bizonytalan helyzetre reagáló hír mellett azért örömteli is érkezett a héten. Ez pedig a Zöld lakáshitel igénylés előtt állók számára lehet igazán kedvező. A 200 milliárdos hitelkeret ugyanis még jelentősen kihasználható. Az MNB közzétette az igénylési statisztikákat és számos érdekességet is megosztott az érdeklődőkkel. Összegyűjtöttük őket!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés