A hitel, ami jobban teljesít?

A hitel, ami jobban teljesít?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-14
 

A következő beszélgetést egy hazai nagybank hitelezési vezetőjével folytattam: „Az átlagos kisvállalkozó úgy gondolja, hogy ő úgysem kapja meg a Növekedési Hitelt” – vettetem fel. „Hát ebben sok igazság van…” – válaszolta a banki vezető. Ez a mini párbeszéd jól összefoglalja napjaink legjobb vállalati hitelével kapcsolatos közhangulatot.

A Bankmonitor.hu Forbes-ban publikált véleményét osztjuk meg alábbiakban (szerző: Sándorfi Balázs).

Speed tabletta a GDP-nek?

Tavalyi évben 700 milliárd Ft, az idei évben szeptember végéig 400 milliárd Ft-nyi hitel került a KKV szektor szereplőihez, az 2014-ben átlagosan 30 millió Ft körüli hitelértéken. Az elsődleges cél, hogy az MNB által biztosított 0%-os költségű forrást, a bankok maximum 2,5%-os kamatszinten kihelyezzék, és ez beindítsa a hazai gazdaságot. Szakértői becslések szerint a Növekedési Hitelprogram 1-1,5%pontos lökést adhat(ott) a GDP-nek másfél éves időtávon (2013 közepe és 2014 vége között). A célt elértük? Nem biztos…

Pár milliárd forintnyi hiteligény sorsát a frontvonalból kísértük végig az idei évben, ott ülve a cégtulajdonosok mellett a banki tárgyalásokon. Véleményünket így gyakorlati bázison tudjuk megfogalmazni.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy céged kaphat-e NHP hitelt, töltsd ki az alábbi gyors tesztet:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

A kedvezményes hitellehetőség ma elsősorban azoknak elérhető, akik abszolút értelemben első osztályú adósok. Ők azok, akik minden további nélkül kaptak volna hitelt az NHP-t megelőző időszakban is, piaci alapon, akikért verseny folyt korábban is a bankok között. A hitelprogram elsődleges eredménye, hogy a hitelfelvételi kedvet fokozta az alacsony kamattal és az erőteljes kommunikációval. Igen, határozottan szimpatikus a cégtulajdonosoknak egy 2,5%-os akár 10 éven keresztül fix kamattal bíró hitel. De önmagában a 2,5%-os kamatszint (ami esetünkben jelenleg 2%-os kamatmarzsot jelent a bank számára), nem teszi lehetővé, hogy a már közepesen kockázatos vállalati réteg ebből a forrásból hitelt kapjon. Ennek az a közvetlen eredője, hogy a cégtulajdonos letaglózva érzi magát a banki elutasítás révén és konkrétan megalázónak tartja a bank piaci ajánlatát 7,5%-9% körüli kamatszinten. Tekintettel arra, hogy látta az óriásplakáton megjelenő 2,5%-ot, ez tudatilag beég a gondolkodásba és a piaci hitel zsigerileg elutasításra kerül.

Hogyan tovább 2015-ben?

A több mint 1000 milliárd Ft-nyi NHP kihelyezést követően megítélésünk szerint érdemes lenne módosítani 2015-ben a programon. Megőrizve az MNB 0%-os forrás biztosítását a bankok irányába, szükséges lenne felemelni a kamatszint felső korlátját 4-4,5%-ra. Ennek elsődleges hatása megítélésünk szerint nem a banki profit növelése lenne (hiszen a legjobbak a piaci verseny miatt alacsonyabb szinten kapnák továbbra is a hitelt), hanem a KKV réteg közepes hitelkockázattal bíró vállalatainak hitelezhetősége teremtődne meg.

Egy éles kontraszt a képben

Nemzetközi kitekintésben egy igen furcsa jelenség tárul elénk. A hazánkkal azonos fejlettségi fokon álló országokat tekintve ma a magyar vállalatoknak a világ talán legolcsóbb hosszú távú, fix kamatozású hitelforrása áll rendelkezésre, miközben tőke oldalon talán itthon a legdrágább a forrásbevonás (bár ennek okai, már egy másik írás témáját képezhetné).

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés