A jogosultak 13%-a maradt a moratóriumban. De mi vár a kilépőkre?

A jogosultak 13%-a maradt a moratóriumban. De mi vár a kilépőkre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-03
 

A Magyar Bankszövetség előzetes adatai alapján a teljes hitelállomány csupán 6,5 százaléka maradt a moratóriumban. Vagyis a jogosultaknak csupán a 13 százaléka kérte törlesztésének további szüneteltetését. De mi történik a többi hitellel? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

A moratórium újabb meghosszabbításának lehetőségével a jogosultaknak csupán a 13 százaléka élt. Vagyis a 2020. március 18-án elindult törlesztés szüneteltetés a legtöbb adós számára véget ért. Ugyanis novembertől már nem lehet visszalépni a hitelmoratóriumba:  fizetni kell tovább a hitelt mindazoknak, akik nem kérték a bankjuknál még októberben a szüneteltetés meghosszabbítását. De milyen hatása volt a moratóriumnak az egyes kölcsönökre? A legtöbb adós csak most szembesül a változásokkal.

A különböző kamatperiódusú kölcsönökre más hatása lehet a moratóriumnak

A kamatperiódus és az induló kamatszint bizony komoly mértékben befolyásolhatja a moratórium hatását. Éppen ezért érdemes lehet megnézni különböző kamatperiódusú konstrukciókra hogyan is hatott a moratórium. Az egyszerűség kedvéért az adós minden esetben 15 millió forint lakáshitelt igényelt, 20 éves futamidőre 5 évvel ezelőtt. (A hiteleket minden esetben 2016 novemberében vették fel, ami azért lényeges, mert így az 5 éves kamatperiódusú kölcsön kamatfordulója éppen a moratórium időszakára esik.) A család jövedelme 400 ezer forint volt a hitel felvételekor, az adós minden esetben a számára legolcsóbb ajánlatot választotta.

Egy 5 éve felvett lakáshitel helyzete a moratórium kezdetekor különböző kamatperiódus esetén

  • Az egy éves kamatperiódusú hitel induló kamata 2,72%, a törlesztőrészlet 81 103 forint.
  • Az 5 évre fixált kamatozású konstrukciónál a kamat 3,99%, a havi fizetnivaló 90 818 forint volt a kölcsön felvételekor.
  •  A 10 évig változatlan kamatozású kölcsönnek a kamata 5,69%, a törlesztőrészlete 104 799 forint volt kezdetben.
  • A fix kamatozású konstrukció esetében a kamat 5,74%, a törlesztőrészlet pedig 105 227 forint. Ez pedig a lejáratig nem is módosulhat.

A moratórium kezdetéig csak az 1 éves kamatperiódusú hitel feltételei módosultak. Ezek a változások az adósok számára kedvezőek voltak, 2020. márciusában a kölcsön kamata 2,29%, a havi fizetnivaló pedig 78 117 forint volt. Ettől függetlenül lehet sokakat meglep, de még mindig a változó kamatozást választó adós járt a legjobban.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan változik a hitelek futamideje?

Az adósoknak az októberi lejáratig 19 hónapon keresztül nem kellett megfizetniük kölcsönük törlesztőrészletét. A szüneteltetést követően nem emelkedhetett a fizetési kötelezettség összege – vannak persze kivételek, de erről később még írunk-, ráadásul a moratórium ideje alatti kamatot nem is engedik el a bankok.

Ez a két elvárás csak úgy teljesülhet, ha a futamidőt meghosszabbítják a bankok a szüneteltetést követően. Az új lejárat pedig azon múlik, hogy mekkora a hitelösszeg, futamidő és a kamat mértéke. Éppen ezért a hosszabbítás mértéke a legolcsóbb, 1 éves kamatperiódus esetén a legkisebb. Viszont ebben az esetben is 9 részlettel többet kell fizetnie az adósnak – a korábbi példa alapján -, mintha nem élt volna a moratóriummal.

19 hónap moratórium hatása a futamidő hosszára különböző kamatperiódus esetén

Az 5 éves kamatperiódusú és hosszabb időre fixált kölcsönök futamidejét még jobban meghosszabbítanák a bankok, köszönhetően a magasabb kamatszintnek. (A korábbi példa esetében 14-20 darabbal növekedne a részletek száma a fizetési kötelezettség újraindítását követően.)

Van amikor a havi törlesztőrészlet is emelkedhet

Van olyan eset, amikor a havi törlesztőrészlet is megemelkedhet a moratóriumot követően. Ez következne be például abban az esetben, ha a kamat is megemelkedne a szüneteltetés ideje alatt. A korábbi példában ez történt az 1 és az 5 éves kamatperiódusú hitel esetében.

19 hónap moratórium hatása a törlesztőrészletre különböző kamatperiódus esetében

A moratórium ideje alatt a pénzpiaci környezet jelentősen megváltozott. 2021. novemberétől az 1 éves kamatperiódusú kölcsön kamata 4,40 százalékra, az 5 évig fix kamatozású kölcsön kamata pedig 5,03 százalékra emelkedett. (Utóbbi esetén a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a bank H2K kamatváltoztatási mutatót alkalmaz, ami a BIRS mutató értékét követi le.)

Az egy éves kamatperiódus esetén az adós azt tapasztalhatta, hogy a moratórium után a törlesztőrészlet megemelkedett 91,5 ezer forintra, ami 17 százalékos növekedést jelent. De az 5 éves kamatperiódus esetén is megemelkedik a havi fizetnivaló 7 ezer forinttal.

Hogy alakul a teljes visszafizetendő összeg?

A futamidő minden esetben hosszabb lett, a kamat nagysága viszont csak bizonyos esetekben nőtt. De vajon melyik tényezőnek nagyobb a hatása? Talán sokakat meglep, de még mindig a rövid, 1 éves kamatperiódusú kölcsönnel járnak legjobban az emberek, a teljes visszafizetendő összeg ott emelkedne a legkisebb mértékben, csupán 5,8 százalékkal. (Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy ez a növekedés is 1,2 millió forintot jelent összességében.)

19 hónap moratórium hatása a teljes visszafizetendő összegre különböző kamatperiódus esetében

A hosszabb kamatperiódusok esetében a teljes visszafizetendő összeg 6,8-8,2 százalékkal emelkedett, ami összességében 1,6-2 millió forint többlet kiadást jelentene. De ez a plusz kiadás elkerülhető.

Mit tehet az adós, hogy ne fizessen többet?

Az MNB több módon is próbálja segíteni azon adósokat, amelyek tudnának többet fizetni. Például van lehetőség a szüneteltetés alatt felhalmozott kamat díjmentes előtörlesztésére. Ezzel az adósok megszabadulnának a moratórium miatt a kölcsön mellé gyűlt plusz tehertől.

Emellett szerződésmódosítás keretében lehet kezdeményezni az eredeti lejárati idő visszaállítását. A jegybank elvárása szerint ezért nem számíthat fel a bank semmilyen díjat. (Ugyanakkor a közjegyzői okirat módosításának költségét meg kell fizetnie az adósnak.) Emellett a banknak jogában áll megvizsgálnia, hogy az adós jövedelme elbírja-e a kölcsön törlesztőrészletét. )A pénzintézet megtagadhatja a szerződésmódosítást abban az esetben, ha a törlesztőrészlet túl magas lenne a jövedelemhez képest.)

Mi várható a jövőben?

Az eddigiekből kiderült, hogy az 1 éves kamatperiódusú kölcsönt választók  még mindig jól járhattak. Ez a helyzet azonban könnyen megváltozhat, az alapkamat további emelkedése miatt a BUBOR is növekedhet. Márpedig a BUBOR közvetlenül hat a változó kamatozású kölcsönök kamatára is. Éppen ezért mindenképpen érdemes lehet ezen adósoknak a kamatkockázatot lecsökkenteni, akár megszüntetni. Ennek egyik módja lehet a meglévő kölcsön kiváltása, lecserélése egy újabbra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adós felvesz egy új hitelt, amelyből visszafizeti a korábbi tartozását.

Az új hitel kamatperiódusa pedig lehet hosszabb, vagy akár futamidő végéig fix is, ezzel elkerülhető a további hozamemelkedésből eredő törlesztőrészlet növekedés. A Bankmonitor kalkulátora szerint a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 3,84 százaléktól indul. Vagyis a nagyobb biztonságért cserébe még a költségek sem növekednének. (A példában szereplő 1 éves kamatperiódusú kölcsön kamata 4,40 százalék jelenleg.)

A kamatokból már az is kiderül, hogy a másik három esetben is érdemes lehet a kiváltást választani. Hiszen ott a kamat jelenleg 5,03-5,74%. Ennél pedig jóval kedvezőbb feltételekkel lehetne igényelni relatív biztonságos, 10 éves kamatperiódusú kölcsönt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés