A jövő már itt van – Működik az első Fizetési Pont!

A jövő már itt van – Működik az első Fizetési Pont!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-14
 

A magyarok fizetési szokásait felmérő valamennyi kutatásnak két biztos pontja akad: az első, hogy idegenkedünk a bankkártyától, a második pedig hogy imádjuk a sárga csekket. Sokan sokféleképpen próbáltak ezen a beidegződésen változtatni, mindeddig sikertelenül. De mi lenne, ha nem az embereket akarnánk megváltoztatni, hanem ötvöznénk a két módszert?

A kérdésre hamarosan választ kapunk, hiszen néhány nappal ezelőtt Kiskunhalason, a Kossuth utcai Goods Market üzletében elkezdett működni a Fizetési Pont Szolgáltatás. De mit is takar pontosan ez a kifejezés? Egy olyan szolgáltatásról van szó, amely mindenkinek jó. Ráadásul alkalmazkodik a magyarok pénzügyi szokásaihoz, ugyanis átmenetet jelent a postai sárgacsekk befizetés és az elektronikus banki ügyintézés között.

A fogyasztónak azért éri meg, mert egy helyen, könnyen, gyorsan és biztonságosan szinte valamennyi pénzügyét el tudja intézni (csekkbefizetés, számlanyitás, készpénzfelvétel stb.). A kereskedőknek azért, mert a rendszerhez csatlakozók növelhetik a forgalmukat és a jutalékokból extra bevételre tehetnek szert. Az államnak pedig azért, mert az emberek megtanulják és meg is szeretik a bankkártyás fizetést, így a jövőben talán nem lesz szükség annyi készpénzre.

A rendszer lelke egyébként egy bankkártya leolvasó POS terminálhoz hasonló színes érintőkijelzővel ellátott szerkezet, amely azonban sokkal többet tud elődjénél. Gyakorlatilag bármilyen pénzügyi műveletre képes. Tömegközlekedési jegyek megvételére éppúgy, mint hűségpontok gyűjtésére vagy éppen a mérőórák állásának bediktálására. A lehetőségek száma attól függ, hogy milyen szolgáltatók csatlakoznak a rendszerhez. Bármilyen MasterCard bankártyával lehetséges a használata.

A rendszert működtető cégek tervei szerint az ügyfelek lakhelyéhez a lehető legközelebb helyeznék el az okos kis szerkezeteket. Oda, ahol sokszor és sokan megfordulnak, de mégsem okoz gondot, ha valaki percekig lefoglalja a terminált. Nem bankokban, vagy postahivatalokban találkozhatunk hát a Fizetési Pont nevével, hanem fodrászüzletekben, pékségekben, sarki kisboltokban.

Az országban elsőként a kiskunhalasiak kezdhetnek megbarátkozni a Fizetési Pontokkal, amelyekből a tervek szerint legalább 160 létesül majd a városban. A hálózat azonban néhány éven belül országossá bővülhet, hamarosan 40 településen már 10 ezer terminál működhet.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés