A különadók hírére nagyot gyengült a forint

A különadók hírére nagyot gyengült a forint
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-26 Frissítve: 2022-06-10
 

Orbán Viktor miniszterelnök úr tegnap bejelentette, hogy a nagyvállalatok extra profitjának egy részét be kell fizetniük két új alapba. (Ezt gyakorlatilag tekinthetjük egy új adónak is.) A bejelentés hatására a forint árfolyama jelentősen gyengült, május 25-én 19 óra környékén a bankközi árfolyam megközelítette a 395 Ft/EUR értéket.

A forint árfolyama reagál az egyik leggyorsabban az új eseményekre, hírekre. Ez a vélemény tegnap is beigazolódott, Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentését követően a hazai fizetőeszköz jelentősen gyengült, este 7 óra körül közel 395 forintot kellett fizetni egyetlen euróért. Tegnap reggel még 383 Ft/EUR érték körül mozgott az árfolyam, gyakorlatilag a bejelentés hatására 3 százalékot gyengült a forint az euróval szemben.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hír hatására gyengült a forint?

A bejelentés alapján 2022-ben és 2023-ban különadót kell fizetnie egyes nagyvállalatoknak. Az extra profitjuk jelentős részét be kell fizetnie a vállalatoknak két alapba: az új rezsivédelmi alapba és a honvédelmi alapba.

Az érintett ágazatok:

  • bankok
  • biztosítók
  • nagy kereskedelmi láncok
  • energiaipari cégek
  • kereskedő cégek
  • telekommunikációs vállalatok
  • légitársaságok

Az „új adó” részletei a mai napon derülnek ki.

Miért gyengült a forint a hír hallatára?

A bejelentés hatására a forint szinte azonnal mélyrepülésbe kezdett. Ez teljesen érthető, hiszen számos hazánkban tevékenykedő nagyvállalat nyeresége, profitja csökkenni fog az elkövetkező két évben.

Ettől ezek a vállalkozások nem lesznek igazán vonzók a külföldi befektetők számára. Illetve egy ilyen típusú intézkedés alapvetően fokozhatja a külföldi befektetőkben a bizonytalanságot. Érthető, hogy a hazai fizetőeszköz gyengült, hiszen a forint kevésbé vonzóvá vált a külföldiek számára.

A gyenge forint nem tesz jót az inflációnak

A gyenge forint május végén igen rosszul érintheti azokat, akik külföldi nyaralást terveznek: a tegnapi gyengülés önmagában 3 százalékkal megdrágíthat egy külföldi nyaralást. (Természetesen akkor, ha ez a változás tartósnak bizonyul.)

A gyengülő fizetőeszköz jellemzően nem tesz jót az inflációnak sem. Ez különösen igaz olyan nyitott gazdaságok esetében, mint Magyarország. Ugyanis a külföldről behozott, importált árukért változatlan euró, dollár árfolyam mellett is több forintot kell fizetni.

Márpedig az emelkedő kiadások miatt a cégek egy idő után a hazai árakon fognak emelni. Az infláció elleni védekezés – a jegybank fokozatosan emeli az alapkamatot -, hatására pedig folyamatosan drágulhatnak az új lakáshitelek, személyi kölcsönök.

Jó tudni
A kölcsönök kamata már eddig is jelentős mértékben emelkedett. A legnépszerűbb lakáshitelek THM értéke már így is a duplájára nőtt az elmúlt év során.

Mi várható, mi lesz a forint árfolyamával?

Ma reggelre valamelyest megnyugodott a helyzet, jelenleg, reggel fél nyolckor a bankközi árfolyam 392,4 Ft/EUR.

A piac várja a részleteket: milyen mértékű lesz az „új adó”, pontosan mely vállalatokat érinti, hogyan kell azt megfizetni. Ezen kérdésekre várhatóan a mai napon választ kaphatunk. Ezt követően már többet sejthetünk arról, hogy a forint árfolyamának tegnapi elmozdulása egy átmeneti reakció volt-e, vagy egy tartósabb változás.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés