A lakáshitel igénylés folyamata

A lakáshitel igénylés folyamata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-10
 

A dráguló lakásárak miatt egyre népszerűbb a vételár egy részének lakáshitelből történő kiegyenlítése, ezért mind többen nyújtanak be igénylést a bankokhoz. De te tisztában vagy azzal, hogy pontosan mibe is vágsz bele egy lakáshitellel? Tudod, hogy milyen dokumentumokra lesz szükséged, illetve ezek mennyi ideig érvényesek? Tisztában vagy azzal, hogy milyen hivatalokba kell majd elmenned ügyet intézni? Ha nem, akkor ez a cikkünk mindenképpen a segítségedre lesz!

A lakáshitel-igénylés folyamat már akár azelőtt elindulhat, hogy kiválasztanád a megvásárolni kívánt ingatlant. Ha biztosra szeretnél menni, kérd bankfüggetlen szakértőink segítségét, hogy megtudd, legfeljebb mekkora hitel férhet bele a nettó jövedelmedbe. Ez alapján könnyedén kiszámolható, maximum mekkora értékben érdemes ingatlant keresned.

1. Adásvételi szerződés

A folyamat érdemben akkor indulhat el, amikor megtaláltuk álmaink otthonát. Azonban, még mielőtt benyújtanánk hitelkérelmünket a bankba, szükséges lesz megírnunk az adásvételi szerződést, viszont a szerződésen már meg kell jelölnünk azt az intézményt, ahonnan a lakáshitelt felvennénk. Vagyis az első lépés mindenképpen a finanszírozó bank kiválasztása. Ebben segíthet számodra a 12 magyar bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor, ami forintra pontosan megmutatja számodra, hogy meddig is nyújtózkodhatsz.

Az adásvételi szerződést azután érkeztetni kell a Földhivatalban, mégpedig a banki beadást megelőzően. Ezt az érkeztetést az ügyvéd szokta intézni, vagyis ilyenkor nekünk még nem kell Földhivatalba menni. Ezzel az érkeztetéssel az ingatlan tulajdoni lapján, széljegyen láthatóvá válnak a vevők, mint leendő tulajdonosok. De végleges bejegyzésre ilyenkor még nem kerül sor, csak „várakozó státuszban” vannak.

Hirdetés

Hirdetés

2. Letéti szerződés vagy letéti igazolás

Az ügyvéd az adásvételi szerződéssel egyidejűleg elkészíti a tulajdonjog bejegyzéshez hozzájáruló engedélyt is, amelyet az eladó ír alá. Ez a dokumentum előre megíródik, viszont majd csak a folyósítást követően kell használni. Amint megtörtént a folyósítás, és az eladó ezt hivatalos úton jelezte az ügyvédnek, akkor az ügyvéd ezt az engedélyt is beviszi majd a Földhivatalba, a fent említett „várakozó státuszból” ekkor válnak a vevők ténylegesen tulajdonossá.

Ameddig a folyósítás nem történik meg,  a hozzájáruló nyilatkozatot az ügyvéd letétbe helyezi és megőrzi a folyósításig. Erről a letétbe helyezésről készít egy letéti szerződést vagy letéti igazolást. Mindkét megnevezés elfogadott, a banki ügyintézést ez nem befolyásolja. A letéti szerződést jellemzően 5-8 példányban szokták készíteni, ebből például a bank is kér majd egyet.

3. A benyújtandó dokumentumok összegyűjtése

Az adásvételi szerződést követően elkezdhetjük a további dokumentumok gyűjtését. Minden banknak van egy úgynevezett „listája, amely pontosan tartalmazza a kötelezően benyújtandó dokumentumokat. Ezt a bank honlapján is megtalálhatjuk, valamint a fióki ügyintéző vagy a Bankmonitor szakértő kollégái is meg tudják mutatni. Ha kitöltöttük a kérelmi nyomtatványokat, és minden dokumentumot sikerült összegyűjteni, ráadásul az érvényességi ideje sem járt le ezek egyikének sem, akkor lesz benyújtható az igénylés. A dokumentumok érvényességi idejéről szintén tájékozódhatsz szakértő kollégáinknál!

4. Igénylés benyújtása a bankba

A benyújtott dokumentumok alapján elindulhat a banki bírálat. A fióki ügyintéző ellenőrzi a dokumentumokat, majd átveszi az igénylő csomagot. Ezt követően tudja megrendelni az értékbecslést. Amikor a független értékbecslő beküldte az eredményt, és az a bank központi ellenőrzésén is átesett, utána indulhat a kérvényünk tényleges ellenőrzése. A banki bíráló ekkor bekérhet tőlünk a kötelezően benyújtandókon kívül további dokumentumokat is, ha úgy látja, ezek nélkül nem tud felelősen dönteni. Például, ha vállalkozói jövedelmet igazolunk, és lejárt az adóigazolás, akkor ebből  friss példányt kérhet, vagy ha az utolsó három havi bankszámlakivonaton csak kettő havi bér látszódik, bekérhet visszamenőleg egy negyedik kivonatot is.

TIPP: Úgynevezett előzetes értékbecslés rendelhető még az adásvételi szerződés megkötése előtt, amennyiben nem vagyunk biztosak az ingatlan értékében. De vigyázzunk, ha csok igénylés is lesz, a dokumentumok beadását követően újabb értékbecslés megrendelése szükséges!

5. Szerződéskötés és közjegyzői okirat

Ha megszületik a pozitív bírálat, megkezdődik a szerződéskötés folyamata, a jóváhagyást követően pedig 1-2 napon belül, vagy akár már aznap megkaphatjuk a szerződéstervezetet. Ezt követően minimum 3 napunk van arra, hogy ezt gondosan átolvassuk. Kérdés esetén ne habozzunk megkeresni a banki ügyintézőnek, vagy a Bankmonitor szakértő kollégájának!

Fontos, hogy csak akkor írjuk alá, ha minden pontot tisztán értünk. A szerződés tartalmát az otthoni értelmezést követően a bankban is érdemes átnézni az ügyintézővel. Amint a fiókban megtörtént az aláírás, el kell menni egy közjegyzőhöz, ahol egy úgynevezett egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozatot kell tennünk. Ez az okirat a banki szerződés egyes részeit fogja tartalmazni. Aláírásunkkal elismerjük a bank irányába a tartozásunkat.

A jóváhagyást követően előfordulhat, hogy a banki bizonyos feltételeket szab a szerződés aláírására. Például  hitelkiváltásnál, ha a Magyar Államkincstár (MÁK) terhe van az ingatlanon, a bank kérheti a MÁK hozzájáruló nyilatkozatát az új banki teher bejegyzéséhez.

A pozitív döntés után nem kötelező azonnal aláírnunk a szerződést. Erre a bankok általában egy 60-90 napos határidőt határoznak meg, ami egyedi esetben kitolható, ha az esetlegesen előírt feltételeket nem tudjuk időben teljesíteni.

6. A folyósításhoz szükséges dokumentumok

Miután aláírtuk a hitelszerződést és az okiratot, még van némi teendőnk, mielőtt folyósításra kerülne a kívánt összeg: a banki szerződést érkeztetni szükséges a Földhivatalban. Ezt intézhetjük mi magunk, de akár a bank is elvégezheti a feladatot. A szerződésben szerepelhet egyéb feltétel is a folyósításhoz. Jellemzően a kölcsönszerződés aláírását követően kell megkötnünk például a lakásbiztosítást, vagy ha szeretnénk, a hitelfedezet biztosítást. Amennyiben minden szerződésben foglalt feltétel teljesült, 1-5 munkanapon belül megtörténhet a várva várt folyósítás.

Tipp: vigyázzunk, mert hiába történt meg a KHR lekérdezés a folyamat elején, ilyenkor ezt újra lekérheti a folyósítást intéző kolléga. Ennél a pontnál ellenőrzik azt is, hogy történt e személyi kölcsön felvétel a lakáshitel igénylését megelőzően.

7. Mi történik a folyósítás után

Folyósítás után már csak egy dolgunk maradt: a tulajdonjogunk határozattal történő bejegyzéséről igazolást kell küldeni a banknak. Ezzel a hiteligénylési folyamat lezárult. Azonban a jövőben, ha bármilyen adatunk megváltozna, ne felejtsük el, hogy jogszabály szerint 8 napunk van a változás bejelentésére!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés