A döntő többség számára elérhető a 10 százalék önerő?

A döntő többség számára elérhető a 10 százalék önerő?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-04
 

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának adatai alapján az érdeklődők több mint 80 százaléka jogosult lehet önerő kedvezményre. A kérdés már csak az, hogy mi kell ahhoz, hogy meg is kapják, ugyanis a helyzet nem ilyen rózsás a gyakorlatban.

A tavalyi évben megjelent rendelet alapján 2024-től akár 10 százalék önerő is elég lehet a lakásvásárláshoz, vagyis a meghatározott feltételek teljesülése esetén a bankok akár az ingatlan forgalmi értékének 90 százalékáig is hitelezhetnek egy lakásvásárlást (alapesetben a kölcsönösszeg maximuma az ingatlan értékének 80%-a).

A lakáshitel iránt érdeklődő magyar családok több mint 80 százaléka élhet a 10 százalékos önerő kedvezménnyel, legalábbis saját bevallása szerint. Ez derül ki a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának idei eredményeiből. Tényleg ennyien jogosultak lehetnek az önerő kedvezményre? Mi kell ahhoz, hogy élhessünk ezzel az előnnyel és mely bankoknál kopogtathatunk az igényléssel?

Hirdetés

Hirdetés

Ki kaphat 10% önerővel lakáshitelt?

A legfontosabb szabály, hogy az igénylők első lakásuk megvásárlásakor élhetnek a kedvezménnyel, ugyanakkor több jogszabályban rögzített és bank által meghatározott feltételt is teljesíteni kell a sikerhez.

A jogszabályi feltételek a 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet szerint:

  • az igénylők nem tölthetik be a 41. életévüket az igénylés pillanatában (ez vonatkozik minden az ügyletben szereplő adósra és adóstársra is)
  • nem rendelkezhetnek, és a múltban sem rendelkezhettek 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal ingatlanban, kivéve, ha az jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt, mint például egy özvegy házastárs haszonélvezeti joga.

Fontos, hogy jelenleg csak három olyan bank van, ahol elérhető a 10% önerő lehetősége, ezek a K&H Bank, az OTP Bank és az Erste Bank. Banki hatáskörben a jogszabályi feltételeken túl egyéb elvárásokkal is találkozhatunk, ráadásul az egyes bankok eljárása sok esetben eltér egymástól.

Például van olyan bank, amely meghatározza, legfeljebb mekkora lehet az ingatlan vételára, vagy nem vehető igénybe minden lakáscélra önerő kedvezmény, de abban is vannak eltérések, hogy ha CSOK Pluszt is igénybe venne a család, akkor legfeljebb hány gyermek vállalható.

Az OTP Banknál a kedvezménnyel érintett ingatlan vételára legfeljebb 80 millió forint lehet, A kedvezmény csak új, vagy használt ingatlan megvásárlása illetve építése esetén érhető el, illetve csak akkor, ha piaci hitelt igényelnek gyermekvállalás nélkül, vagy támogatott hitelt (CSOK Pluszt, vagy Falusi CSOK mellé igényelhető CSOK-hitelt) legfeljebb 1 vállalt gyermekkel (a 12. hetet betöltött magzat e tekintetben nem minősül gyermekvállalásnak). Az Erste Banknál építkezés esetén nem vehető igénybe a kedvezmény, csak új vagy használt ingatlan vásárlására.

Hol és hogyan igényeljük a 10% önerős lakáshitelt?

Mindezeken túl az egyes bankoknál a benyújtandó dokumentumok, illetve az egyedi hitelbírálati folyamatok kapcsán is lényeges eltérések vannak, amelyekkel kapcsolatban a Bankmonitor pénzügyi szakértői tudnak naprakész információkkal szolgálni. Ehhez a kalkulációt követően add le érdeklődésed a számodra leginkább szimpatikus lakáshitel/csok plusz ajánlatra és felvesszük veled a kapcsolatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés