A lakásvásárlás első lépései: igények, célok és lehetőségek

A lakásvásárlás első lépései: igények, célok és lehetőségek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-25
 

Egy lakás vagy ház megvásárlása hosszú évekre, vagy akár évtizedekre meghatározza a mindennapjainkat, így különösen fontos az előzetes mérlegelés, a tranzakció alapos előkészítése. Összefoglaltunk néhány szempontot, amit érdemes átgondolni, hogy az új otthon minden benne lakó igényét maximálisan kielégítse, és nem utolsó sorban anyagilag is optimális döntés legyen.

Ha első saját lakásunk kiválasztása előtt állunk, az önálló otthon megvásárlását rendszerint a húzós albérleti díjak indukálják, vagy az, hogy elhagyjuk a szülői fészket, esetleg a családot alapítunk. Persze könnyen lehet, hogy ezek valamilyen kombinációja adja meg a végső lökést. Ha már rendelkezünk saját otthonnal, akkor legyen szó munkahelyváltásról, a család bővüléséről, idős szülők gondozása miatti összeköltözésről – az első otthont vásárlókhoz hasonlóan – a legelső kérdés, amit fel kell tennünk magunknak az, hogy az új otthonnak milyen egyéni célokat és igényeket kell tudnia kiszolgálni.

Hirdetés

Hirdetés

Igények, célok és lehetőségek

Az új lakás megvásárlása rengeteg új lehetőséget rejthet magában, amik kiaknázásához érdemes átgondolni a velünk együtt költözők igényeit. Az új élettér akkor ideális, ha minden családtag számára, minél hosszabb távon komfortos. Az egyedülállók ezen a ponton kivételes helyzetben vannak, hiszen nincs alkalmazkodás, nincsenek kompromisszumok, csakis a saját célok és igények megvalósítása a feladat.

Az biztos, hogy egyedülállóként és családdal is át kell gondolnunk az alábbiakat:

Milyen típusú ingatlant szeretnénk? 

A lakóingatlan típusának kiválasztásakor az igényeink mellett figyelembe kell vennünk a céljainkat, amelyeket hosszú távon érdemes megvizsgálni. Ezek fényében választhatunk új építésű és használt ingatlanok közül, illetve gondolkodhatunk lakásban vagy házban is.

Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, ezek pedig jó, ha összhangban vannak nem csak a jelenlegi helyzetünkkel, de arra is érdemes gondolni, ha például 2-3 év múlva gyermekáldás érkezik. Könnyen lehet, hogy egy egyszobás társasházi lakás nem fogja kiszolgálni a bővülő igényeket. 

Egy új ingatlan építésével vagy megvásárlásával általában kevesebb kompromisszummal kell számolnunk, rendszerint magunk alakíthatjuk ki a tereket, de például a burkolatokat is saját ízlésünk alapján választhatjuk ki. A kivitelezésnek csak a képzelet szab határt. Ugyanakkor ez a munka már a tervezőasztalnál elkezdődik, vagyis jóval több utánajárást, anyagi ráfordítást és időt igényelhet.

Ezzel szemben egy használt lakás vagy ház megvásárlása mindig kompromisszumos megoldás, tartogathat meglepetéseket, valamint magában hordozhatja a veszélyt, hogy a berendezések, például fűtési rendszer elavult és csak 1-2 évig fog kiszolgálni bennünket. Attól is sok függhet, hogy felújított, vagy felújításra, korszerűsítésre váró ingatlant választunk, de még egy tökéletesnek tűnő újszerű állapotban lévő otthonnal sem árt az óvatosság és a körültekintés, hiszen nincs igazán garancia arra, hogy az előző tulajdonos milyen minőségű építőanyagokat vagy berendezéseket használt fel.

Ha felújítandó otthont vásárolunk, mindig tervezzük be, hogy a munkálatok elhúzódhatnak és többletköltséget is eredményezhetnek, amelyet érdemes szakértői segítséggel felmérni. Laikusként könnyen alábecsülhetjük az építési, átalakítási munkák volumenét és árát.

Természetesen anyagi lehetőségeink is jelentősen befolyásolni fogják döntésünket, és nem csak egy használt, felújítandó ingatlan kapcsán. Egy új lakás vagy ház eleve jóval drágább az ingatlanpiacon. Egy lélektani árplafont pedig akkor is érdemes belőni, ha nincsenek kőbe vésett pénzügyi korlátaink. Ezzel ugyanis rengeteget spórolhatunk, valamint az ésszerű alku sem maradhat el.

Melyik településre, milyen környékre szeretnénk költözni?

Szintén sarkalatos pontja a lakáskeresésnek, hogy hol képzeljük el további életünket. Sokan iskola, vagy munka miatt költöznek el, mások megunják a nagyváros nyüzsgését, és csendes, vidéki otthont keresnek, vagy épp ellenkezőleg, egy pezsgő nagyvárosban szeretnének élni, ahol minden karnyújtásnyira elérhető. 

A lakóhely kiválasztásakor is érdemes az egyéni igények figyelembevétele, hiszen senki sem szeretne órákat utazni a munkahelyre vagy az iskolába, esetleg szabadidős tevékenysége miatt. Ha mégis meg kell tennünk, hogy kisebb-nagyobb távokat autóval vagy tömegközlekedéssel utazzunk, akkor pedig fontos a jó parkolási lehetőség és a helyi közlekedési eszközök megállójának elérhetősége. 

A vásárlás előtti terepszemle szintén fontos momentum: milyen a környék, a lakóközösség, a szomszédok? Ha eszméletlen kutyaugatás, folyamatos üvöltözés hallatszik, esetleg kosz, szemét és büdös van, indulhatunk is tovább a következő lehetséges ingatlanhoz.

Ötlet
Terepszemle nélkül is rengeteg információ kiderülhet egy adott településről, ha online utánanézünk például a település weboldalának, a közösségi média csoportjainak, a városvezetésnek, az infrastruktúrának.

Milyen fontos szempontoknak kell megfelelnie az új otthonnak? 

El kell döntenünk, hogy mik azok a külső és belső tényezők, amikre mindenképpen szükségünk lesz az új otthon kapcsán. A belső teret illetően át kell gondolnunk, hogy hány hálószoba kell, esetleg legyen-e ezeken felül plusz egy olyan helyiség, ahol mosókonyhát, esetleg dolgozót lehet kialakítani, vagy ahol a későbbiekben egy gyerekszoba létesülhet. 

Ha fontos a tér későbbi bővíthetősége, mindenképp kérdezzünk rá erre, például egy beépíthető tetőtér rengeteg lehetőséget rejthet magában. Ha akarjuk, akkor több szobát, vagy egy önálló lakrészt is kialakíthatunk, amit esetleg albérletként hasznosíthatunk.

Döntsük el azt is, hogy szükséges-e garázs, bármilyen tároló, és ha házról beszélünk, milyen elképzelések vannak a közvetlen környezetét (például kertet) illetően. Egy új építésű ház esetében számoljunk azzal, hogy sok esetben hosszabb ideig nem lesz nagy árnyékot adó fánk, vagy a kíváncsi szomszédok elől takaró növényzet, az udvar és a kert díszeit először ki kell alakítani, ami szintén többletköltséget és plusz időráfordítást jelent. Ez pedig általában a kerítésre, a térburkolatokra, az előtetőre és a terasz építésére is vonatkozik.

Ha új építésű otthont vásárolunk generálkivitelezőtől, fontos még a szerződéskötés előtt részletesen tisztázni, hogy mi tartozik bele az árba. Sok esetben kulcsrakész, vagyis azonnal birtokba vehető otthont kapunk a pénzünkért, de ekkor is fontos tisztázni, hogy kívül is minden megvalósul-e a vállalási árban (például járda, kerítés, kapu, gépkocsibeálló stb.).

Ha nem kulcsrakész a kivitelezés, akkor pedig egy alapcsomaggal számolhatunk, amiben sok esetben nincs benne például a konyhabútor, a gépek közműhálózatra való bekötése, esetleg a lámpatestek felszerelése. A többi már csak hab a tortán: a vevő választhat, hogy megelégszik az alap fehérre festett falakkal, vagy felárért színeseket készíttet.

Egy használt lakásnál vagy lakóháznál minden adott, éppen ezért fokozottan oda kell figyelni arra, hogy ne impulzusvásárlók legyünk, akik csupán érzelmi alapon választanak. Egy olyan ingatlant találni, ami minden egyes várakozásunknak és még ízlésünknek is megfelel, szinte lehetetlen. Így hát fontos, hogy ha a kiszemelt ingatlan a könnyen változtatható paramétereiben eltér az elképzelésünktől, ne vessük el azonnal. Akkor viszont érdemes ezen elgondolkodni, ha túl sok és drága átalakítás árán lehetne csak igényeinknek megfelelő a kiszemelt ingatlan.

CSOK Plusz ingatlan

Kérjem-e ingatlanos segítségét a vásárlásban/adásvételben?

Egy ingatlanos szakember segítsége nem csak akkor lehet előnyös megoldás, ha nincs elegendő időnk és energiánk, vagy ha nem szeretnénk önállóan foglalkozni a lakáskereséssel, esetleg a meglévő otthon értékesítésével. 

Egy megbízható szakember jól jöhet akkor is, ha például sürget az idő, de bizonyos speciális esetekben – például  építkezésnél, ha a vételárra részletekben, szakaszosan van szükségünk – is fontos lehet a szakértői támogatás. Ilyenkor az ingatlanos segítségével jóval könnyebben találhatunk olyan vevőt a meglévő ingatlanunkra, aki ezt teljesíteni tudja.

Ezeken felül egy jó ingatlanközvetítő segít a konkrét feladatokban, például a papírmunkában, az ajánlattételben, az ártárgyalásban, és rengeteg időt, energiát, pénzt spórolhat nekünk azzal, hogy ismeri az igényeinket, a piacot, az aktuálisan rendelkezésre álló ingatlanokat és azok tulajdonosait. Így eleve egy minőségi szűrésen mennek át a szóba jöhető ingatlanok.

Emellett az ingatlanosok sokszor olyan ingatlanokról is tudnak, amelyek a hirdetési portálokon esetleg nem találhatók meg, illetve értékes partneri kapcsolataik vannak, például befektetőkkel, akiknek egyből kiajánlhatnak eladó lakásokat. Összességében tehát a szakember mind eladás, mind vétel esetén hatalmas segítség tud lenni.

Az ingatlanközvetítő a munkájáért csak az eladó részéről vár honoráriumot, amit a sikeres ügylet lebonyolítása után szükséges kifizetni. A legtöbb szakember százalékos díjért dolgozik, így a lakás vagy ház végleges vételára lesz az általában 2-5% közötti díjazás alapja.

Az ingatlanos megbízásakor választhatunk, hogy kizárólag az adott szakembernek adunk felhatalmazást az ingatlan értékesítésére, vagy mi magunk, esetleg más ingatlanos is kereshet vevőket közben. Ez rendszerint a szakember díját is befolyásolja. 

Mennyit tudunk a vásárlásra szánni? Van-e elég megtakarítás hozzá, vagy hitelt kell felvennünk?

Az ingatlanvásárlás az egyik legjelentősebb kiadás, amivel életünk során találkozunk, ezért is fontos pontosan megtervezni és összehangolni az anyagi lehetőségekkel és a hozzá kapcsolódó kiadásokkal. Az igazán kivételes és előnyös helyzet az ingatlanpiacon az, amikor a vételár teljes mértékben rendelkezésre áll. Ha például egy meglévő, tulajdonunkban lévő ingatlan eladásából azonnal rendelkezésre áll némi foglaló, az lehet az új vásárlásnál is foglaló, ha pedig kifizeti a vevőnk a teljes vételárat, azt könnyebben és gyorsabban beforgathatjuk az új otthon árába.

A foglalóval az adásvételi szerződést kötő felek biztosíthatják egymást arról, hogy szándékaik komolyak. A foglaló értéke beleszámít a vételárba, ugyanakkor ha valami miatt meghiúsul az adásvétel, akkor az a fél, aki miatt nem jött létre az ügylet, elveszti a foglaló összegét.

Ugyanígy, (akár az első otthon megvásárlása, akár adásvétel esetén) ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a teljes vételár a rendelkezésünkre áll, akkor is jelentős előnyben leszünk a többi lehetséges vásárlóval szemben, akik a vételár egy részét hitelből kívánják fedezni. Ehhez ugyanis időre van szükség: a banki ügyintézés elindításától a legjobb esetben is több hetet vehet igénybe a folyamat. Ha az eladó választhat, hogy kinek adja el a lakást, természetesen nem fog a hiteles vevőre várni a “készpénzessel” szemben. Főleg, ha sürgős neki az eladás.

Tekintve a jelenlegi lakásárakat a legtöbb esetben ugyanakkor – ha van is némi saját megtakarítás, esetleg lejáró LTP (lakástakarék pénztári megtakarítás) – nem áll rendelkezésre a teljes vételár. Ilyenkor kedvező lehetőség lehet egy lakáscélú jelzáloghitel igénylése és az elérhető állami támogatások, kedvezmények áttekintése. 

A lakáshitelek komoly segítséget jelenthetnek a rendelkezésre álló pénz kiegészítésére, előbb viszont vegyük számításba minden olyan forrást, amivel kiegészíthetjük a vételárat, hiszen ezek adott esetben jelentősen csökkentik a hitelből finanszírozott részt, így pedig jövőbeni kiadásainkat is. Emellett pedig érdemes utánajárni, hogy milyen államilag támogatott lehetőségek egészíthetik ki a vételárra rendelkezésre álló összeget.

2024-ben is vannak olyan állami támogatások, amelyek segíthetnek elérni céljainkat. Olvasd el korábbi cikkünket, amelyben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az aktuális támogatásokról és támogatott hitelekről. 

Kalkulálj
Tervezz a költségekkel is, ismerd meg milyen költséggel igényelhetsz lakáshitelt a Bankmonitor kalkulátorával és kérd független szakértőink díjmentes segítségét már az első lépéseknél!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés