Milyen lakástámogatás érhető el 2024-ben?

Milyen lakástámogatás érhető el 2024-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-27 Frissítve: 2023-12-28
 

A családi otthonteremtési kedvezménytől elbúcsúzhatunk 2024-től, ugyanakkor érkezik a CSOK Plusz. De mi a helyzet az 5 százalékos lakásáfával, az áfa-visszatérítési támogatással és az illetékmentességgel? A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy milyen kedvezmények érhetők el a kistelepüléseken és a nagyvárosokban 2024-ben.

Ezekről olvashatsz

    A lakástámogatási rendszer érdemben átalakul 2024-ben: egyes elemek megmaradnak, míg mások eltűnnek. Sőt, van olyan családtámogatási elem, amely 2024-től lesz elérhető. A tét óriási, több millió forintot nyerhet az a család, amelyik kihasználja az összes lehetőséget.

    A Bankmonitor szakértői összeszedték milyen támogatások igényelhetők 2024-ben.

    CSOK és Falusi CSOK: az egyik megszűnik, a másik kibővül

    A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami az egyik legfontosabb eleme a lakástámogatási rendszernek 2023-ban. De lássuk, mi lesz a kérdéses kedvezménnyel.

    A nagyobb városokban megszűnik a CSOK 2024-ben

    A klasszikus családi otthonteremtési kedvezmény már nem lesz elérhető a jövő évtől a nagyobb településeken. Ezzel gyermekszámtól és lakáscéltól függően 600 ezer forint és 10 millió forint közötti összegtől esnek el a családok.

    A Falusi CSOK megmarad, sőt az összege is emelkedik

    A CSOK egy speciális fajtája, a preferált kistelepüléseken – és külterületi tanyákon – elérhető Falusi CSOK megmarad. Sőt, a támogatás összege emelkedik, a lakáscélok köre pedig kibővül. A támogatás meglévő ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére, új egylakásos lakóépület vásárlására, építésére, valamint használt lakás vásárlásával egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre igényelhető.

    Új egy lakásos lakóépület vásárlására, építésére, valamint használt lakás vásárlásával egyidejű korszerűsítésre és/vagy bővítésre elérhető támogatás összege:

    • Egy gyermek esetén 1 millió forint.
    • Két gyermek esetén 4 millió forint.
    • Három vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

    Meglévő lakás korszerűsítése és/vagy bővítése esetén a támogatás összege:

    • Egy gyermek esetén 600 ezer forint.
    • Két gyermek esetén 2 millió forint.
    • Három vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.
    Fontos
    2023-hoz képest érdemben, 0,5 – 5 millió forinttal emelkedik a támogatás összege. Ráadásul a kedvezményt 2024-ben már új lakóház vásárlására, építésére is ki lehet használni.

    A Falusi CSOK igénylési feltételei érdemben nem változtak 2024-ben:

    • Meglévő és vállalt gyermekre is jár a kedvezmény. (Vállalt gyermekre csak fiatal házaspárok igényelhetik a Falusi CSOK-ot.)
    • Házaspárok, élettársak és egyedülállók is kihasználhatják a támogatást. (Vállalt gyermek után csak házaspárok vehetik igénybe a kedvezményt.)
    • Nincs életkori előírás. (Vállalt gyermek esetén a feleség nem lehet idősebb 40 évesnél.)
    • Az igénylőnek legalább két éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. (Házaspárok, élettársak esetén elég az egyik félnek teljesítenie a feltételt.)
    • Nem lehet az igénylő büntetett előéletű. (Házaspárok, élettársak esetén mindkét félnek meg kell felelnie az előírásnak.)
    • Nem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása az igénylőnek. (Házaspárok, élettársak esetén mindkét félnek meg kell felelnie az előírásnak.)
    • Az ingatlannak preferált kistelepülésen kell lennie. Elfogadható még külterületi tanya, amennyiben lakóingatlan is található ott. (A preferált kistelepülések listája itt megtalálható.)
    • A lakóház hasznos alapterületére vonatkozóan is van minimális elvárás. (Ez függ a gyermekek számától és a lakáscéltól.)
    jó tudni
    A legfontosabb módosítás talán a társadalombiztosítási jogviszonnyal kapcsolatos. A támogatás kihasználásához 2024-ben céltól és összegtől függetlenül legalább 2 éves TB jogviszony szükséges.

    CSOK Plusz és CSOK hitel

    Új támogatott hitel a nagyobb városokban és a preferált kistelepüléseken

    A vissza nem térítendő támogatás mellett a támogatott hitelek is érdemben átalakultak. Itt megjelent egy új elem, a CSOK Plusz is, ami a nagyobb települések esetében a legfontosabb támogatás lesz. A konstrukció kamata legfeljebb 3%, ráadásul komoly tartozáselengedés is kapcsolódik a kölcsönhöz: a futamidő alatt született második babától 10-10 millió forintot elengednek a fennálló tartozásból. (Jelen esetben csak a futamidő alatt született gyermekek számítanak.)

    A kedvezmény új lakás vásárlására, építésre, használt lakás vásárlására, meglévő ingatlan bővítésére, valamint használt lakás vásárlásával egy időben kezdeményezett bővítésre fordítható.

    A támogatott hitel maximális összege függ a gyermekek számától:

    • Egy gyermek esetén 15 millió forint a maximális összeg.
    • Kettő gyermek esetén 30 millió forint a maximális összeg.
    • Három, vagy több gyermek esetén 50 millió forint a maximális összeg.
    Fontos
    A CSOK Plusz összege szempontjából a meglévő és vállalt gyermekek is számítanak. Ugyanakkor azt ki kell hangsúlyozni, hogy mindenképpen kell gyermeket vállalni a támogatás kihasználásához.

    Milyen kedvezmények kapcsolódhatnak a CSOK Plusz hitelhez?

    • Az első, ami mindenképpen szemet szúrhat az a kamat. A kölcsön kamata nem haladhatja meg a 3 százalékot. Ez jóval kedvezőbb a piaci hitelek kamatánál. (Még úgy is, hogy 2024. januártól az önkéntes kamatplafon miatt a lakáshitelek teljes hiteldíj mutatójának maximális értékét lecsökkentik 7,3 százalékra.)
    • A futamidő alatt született második gyermektől 10-10 millió forintot elengednek a kölcsön fennálló tartozásából.
    • A futamidő alatt született első gyermeknél kérheti az adós a törlesztési kötelezettség egy éves szüneteltetését. (A moratórium alatt felhalmozott kamatot nem engedik el, azt a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben meg kell fizetni. A futamidőt meghosszabbítják annak érdekében, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen a korábbi érték fölé.)
    • A kölcsön első évében csak kamatot kell fizetni, a tőketörlesztést a második évtől kell megkezdeni.

    Kik és milyen feltételekkel kaphatják meg a 2024-ben induló CSOK Pluszt?

    • Mindenképpen gyermeket kell vállalni a támogatás kihasználásához.
    • Kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt.
    • A feleség nem tölthette be a 41. életévét. (2025. év végéig nem él ez a szabály abban az esetben, ha már úton a baba, a magzat betöltötte a terhesség 12. hetét.)
    • Az igénylők egyikének legalább 2 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. (Elég a házaspár egyik tagjának teljesítenie a feltételt.)
    • A házaspár egyik tagjának sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása.
    • A házaspár egyik tagja sem lehet büntetett előéletű.
    • Az ingatlan minimális alapterületére is van elvárás. (Ez függ az ingatlan típusától és a gyermekek számától.)
    • Az ingatlan értéke nem haladhatja meg a 150 millió forintot. (Első közös lakás esetén a vételár, építési költség nem haladhatja meg a 80 millió forintot.)
    • Hitelről lévén szó meg kell felelni a bank bírálati szabályainak is.
    Jó tudni
    Nincs településre vonatkozó elvárás, vagyis a CSOK Plusz elérhető Budapesten, a nagyobb városokban és a preferált kistelepüléseken is.
    CSOK Plusz Kalkulátor 2024
    Tudd meg, hogy
    2024-től mennyivel
    jársz jobban
    az új CSOK Plusszal!
    Ft
    Ft
    Ft
    Bankmonitor

    A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

    Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

    A részleteket elküldjük e-mailben:

    • Törlesztőrészlet az 1. évben
    • Törlesztőrészlet a 2. évtől
    • Legfontosabb pénzügyi előnyök
    • Igénybevételnek feltételei
    A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
    A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
    a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

    Preferált kistelepüléseken megmarad a „normál” CSOK hitel is

    A Falusi CSOK igénylése esetén a „normál” CSOK hitel is elérhető marad 2024-ben is. (Korábban a nagyobb településeken is elérhető volt ez a kölcsön, de a CSOK megszűnésével ott ezt a hitelt is kivezették.)

    Ezen támogatott hitel maximális kamata ugyancsak 3%, de itt nem jár egy éves moratórium, sem extra tartozáselengedés a futamidő alatt született gyermekek után. A hitel igénylésének felvétele, hogy kihasználjuk a Falusi CSOK-ot legalább két gyermek után. Illetve meg kell felelni a bank hitelbírálati szabályainak is.

    A CSOK hitel maximális összege:

    • Ha két gyermek után igénylik a Falusi CSOK-ot, akkor legfeljebb 10 millió forint lehet a kölcsön összege.
    • Ha legalább három gyermek után igénylik a Falusi CSOK-ot, akkor legfeljebb 15 millió forint lehet a kölcsön összege.
    Fontos
    A „normál” CSOK hitel és a CSOK Plusz kölcsön egyaránt elérhető a preferált kistelepüléseken, de egyszerre mindkét kölcsön nem igényelhető. Az összeg miatt alapvetően előnyösebb a CSOK Pluszt választani, de vannak speciális esetek, amikor a „normál” CSOK hitel jobban megéri. (Ha nem vállalna az igénylő újabb gyereket, vagy egyedülálló szülő, esetleg élettársak használnák ki a támogatást, akkor a CSOK hitel a jó választás.)

    Mi lesz az 5 százalékos lakásáfa sorsa?

    Az új építésű lakások vételára jelenleg 5% áfát tartalmaz. Ez alapesetben 27% lenne, vagyis jóval magasabb árat kellene fizetnünk alapesetben ahhoz, hogy az eladó, kivitelező ugyanazt a nettó árat megkapja.

    Szerencsére az 5 százalékos lakásáfa velünk marad preferált kistelepülések és a nagyobb városok esetében is, ennek szabályain nem változtattak.

    Az adó-visszatérítési támogatás csak a preferált kistelepüléseken marad meg

    A lakásáfa 2023-ban visszaigényelhető bizonyos feltételek teljesülése esetén. A lehetőség azonban átalakul a 2024-es évtől kezdődően.

    A Falusi CSOK településeken megmarad az áfa-visszatérítési támogatás

    A preferált kistelepüléseken az adó-visszatérítési támogatás továbbra is elérhető. Sőt ennek három különböző fajtája is van:

    • Korszerűsítés és/vagy bővítés estén a munkálatok 27 százalékos áfája 5 millió forint összeghatárig visszaigényelhető.
    • Új ház vásárlása, vagy generálkivitelezővel történő építkezés esetén a vételár 5 százalékos áfája visszaigényelhető. (Itt nincs felső korlát.)
    • Új ház építése esetén a költségek 27 százalékos áfája visszaigényelhető 5 millió forint összeghatárig.

    Az igényléshez alapvetően teljesíteni kell a Falusi CSOK-hoz kapcsolódó személyi feltételeket. Fontos továbbá, hogy építés és vásárlás esetén nem haladhatja meg a ház – egylakásos lakóépület – alapterülete a 300 négyzetmétert. A vásárláshoz kapcsolódó adó-visszatérítési támogatásnál feltétel a Falusi CSOK igénylése is, ugyanakkor korszerűsítésnél, bővítésnél és építésnél nincs ilyen előírás.

    Nagyobb településeken megszűnik az adó-visszatérítési támogatás

    A nagyobb településeken 2024-től nem lesz elérhető az adó-visszatérítési támogatás. A korábban felvázolt három forma egyike sem szerepel a nagyobb településekre érvényes új támogatásokról szóló rendeletben.

    Az illetékmentesség velünk marad

    Illetékmentesen vásárolhatnak lakást a vevők, amennyiben kihasználják az ingatlan  megvásárlásakor a Falusi CSOK-ot, vagy a CSOK Plusz támogatást. Az illeték mértéke alapesetben a vételár 4 százaléka, vagyis a vagyonátruházási illeték elengedése egy 80 millió forintos lakás megvételekor 3,2 millió forint kedvezményt jelent.

    Az illetékmentesség az új építésű és a használt lakásokra is érvényes, ráadásul a kedvezmény elérhető preferált kistelepüléseken és nagyobb városokban is.

    Jó tudni
    Az eredeti tervek alapján a CSOK Plusz mellé az illetékmentesség csak 80 millió forint vételárig járt volna, de végül ez a szigorítás kikerült a jogszabályból.

    Babváró hitel – változó hitelösszeg és feltételek

    A Babaváró hitel nem egy klasszikus lakástámogatási elem, hiszen a kölcsön szabad célú. Ugyanakkor sokan lakáscélra fordítják a kapott összeget, emiatt érdemes itt is megemlítenünk a támogatást.

    A Babaváró egy kamatmentes támogatott kölcsön, a hitel maximális összege 2024-től 11 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év. A kölcsönhöz az alábbi kedvezmények kapcsolódnak:

    • A hitel a futamidő első 5 évében kamatmentes. A kamatmentesség megmarad, amennyiben ezen időszakon belül születik egy gyermeke az igénylőknek.
    • Ha a futamidő alatt megszületik a második baba, akkor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát.
    • A harmadik baba érkezésekor elengedik a teljes tartozást.
    • Az első és a második baba születésekor a törlesztési kötelezettség 3 éves szüneteltetése kérhető. Ezen időszak alatt nem kell semmit fizetni a hitel után.

    Ha megfelelő „ütemben” születnek a gyermekek, akkor egyetlen forintot sem kell visszafizetni a hitelre. Ugyanakkor a kedvezményekért cserébe számos feltételt is teljesíteniük kell az igénylőknek:

    • Kizárólag házaspárok igényelhetik a Babaváró hitelt.
    • 2024-től a házaspár hölgy tagja igényléskor nem töltheti be 30. életévét. (2024. év végéig a feleség akár 40 éves is lehet, amennyiben már várandós: a magzat betöltötte a terhesség 12. hetét.)
    • A házaspár egyik tagjának legalább 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.
    • Az igénylést megelőző utolsó 180 napban a TB jogviszonynak magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból kell származnia. (Ha a 180. napon külföldi jogviszonya van az igénylőnek, akkor elég a szigorúbb elvárást az utolsó 90 napban teljesíteni.)
    • A házaspár egyik tagjának sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása.
    •  A házaspár egyik tagja sem lehet büntetett előéletű.
    • Mindkettőjüknek magyar lakcímmel kell rendelkezniük.
    • A pár egyik tagja sem szerepelhet a rossz adósokat tartalmazó negatív KHR listán.
    • Meg kell felelni a bank bírálati előírásainak.
    Fontos
    Két lényeges változást érdemes kiemelni. A kölcsön maximális összege 11 millió forintra emelkedik 2024-től. (2023-ban még 10 millió forint volt a maximális összeg.) A házaspár hölgy tagjára érvényes életkori korlát szigorodik: 30 évnél kell fiatalabbnak lennie a hölgynek 2024-től. 2023-ban a feleség legfeljebb 40 éves lehetett a Babaváró igénylésekor.
    Mennyi
    Babaváró
    hitelt kaphatok?

    Akár 200 ezer forint jóváírást
    kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

    Ft
    Bankmonitor
    Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
    Még nem nem adtál meg jövedelmet!
    Ft
    Ft
    Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
    Erste Online Babaváró
    • folyósítás akár 3 nap alatt
    • nincs felesleges banki találkozó -
      Csak szerződéskötésre kell bemenned
    • ügyintézés otthonról -
      Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
    • díjmentes
    A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
    • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
    • Mekkora lesz a havi törlesztés?
    • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
    Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    Az eredményeket elküldtük az email címedre.
    Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
    Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
    Töltsd ki az adatbekérőt!
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
    Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
    Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

    A jelzáloghitel tartozáselengedés nem változik. Vagy mégis?

    A jelzáloghitelhez kapcsolódó tartozáselengedés alapvető szabályai nem változnak. A második gyermek után 1 millió forintot, a harmadik gyermek után 4 millió forintot, minden további gyermek után 1-1 millió forintot engednek el a lakáshitel fennálló tartozásából.

    Csak a hitel futamideje alatt született gyermekek után jár az elengedés, de az összes gyermekszám meghatározásakor a korábban meglévő gyermekeket is figyelembe kell venni.

    Jó tudni
    Ha például a kölcsön igénylése előtt már volt két gyermekünk, akkor a hitel felvételekor nem engednek el automatikusan 1 millió forintot. Ha viszont születik egy újabb babánk, akkor az már a harmadik lesz, tehát egyből 4 millió forintot engednek el a kölcsönből.

    De mi módosult akkor? A változás a CSOK Pluszhoz kapcsolódik, hiszen ott is van tartozáselengedés. A korábban meglévő és a CSOK Pluszhoz kapcsolódó tartozáselengedés nem kombinálható, a párnak választania kell, hogy melyiket használja ki. A legtöbb esetben természetesen a CSOK Pluszhoz kapcsolódó elengedés lesz a jobb választás.

    Kalkulálj
    Nem vagy jogosult lakástámogatásra, vagy piaci hitelre is szükséged lenne a kedvezmények mellé? Nézd meg a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával, hogy melyek a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatok.
    Lakáshitel kalkulátor
    Spórolj akár Milliókat
    Ft
    Ft
    év
    Ft
    Bankmonitor
    Lakáshitel kalkulátor
    Spórolj akár Milliókat
    Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
    Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
    Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
    Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    Az eredményeket elküldtük az email címedre.
    Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
    Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
    24-48 órán belül:
    előzetes hitelminősítés
    személyes hitelajánlat
    Hirdetés
    Hirdetés