Milyen lakástámogatás érhető el 2024-ben?

Milyen lakástámogatás érhető el 2024-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-27 Frissítve: 2023-12-28
 

A családi otthonteremtési kedvezménytől elbúcsúzhatunk 2024-től, ugyanakkor érkezik a CSOK Plusz. De mi a helyzet az 5 százalékos lakásáfával, az áfa-visszatérítési támogatással és az illetékmentességgel? A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy milyen kedvezmények érhetők el a kistelepüléseken és a nagyvárosokban 2024-ben.

Ezekről olvashatsz

  A lakástámogatási rendszer érdemben átalakul 2024-ben: egyes elemek megmaradnak, míg mások eltűnnek. Sőt, van olyan családtámogatási elem, amely 2024-től lesz elérhető. A tét óriási, több millió forintot nyerhet az a család, amelyik kihasználja az összes lehetőséget.

  A Bankmonitor szakértői összeszedték milyen támogatások igényelhetők 2024-ben.

  CSOK és Falusi CSOK: az egyik megszűnik, a másik kibővül

  A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami az egyik legfontosabb eleme a lakástámogatási rendszernek 2023-ban. De lássuk, mi lesz a kérdéses kedvezménnyel.

  A nagyobb városokban megszűnik a CSOK 2024-ben

  A klasszikus családi otthonteremtési kedvezmény már nem lesz elérhető a jövő évtől a nagyobb településeken. Ezzel gyermekszámtól és lakáscéltól függően 600 ezer forint és 10 millió forint közötti összegtől esnek el a családok.

  A Falusi CSOK megmarad, sőt az összege is emelkedik

  A CSOK egy speciális fajtája, a preferált kistelepüléseken – és külterületi tanyákon – elérhető Falusi CSOK megmarad. Sőt, a támogatás összege emelkedik, a lakáscélok köre pedig kibővül. A támogatás meglévő ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére, új egylakásos lakóépület vásárlására, építésére, valamint használt lakás vásárlásával egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre igényelhető.

  Új egy lakásos lakóépület vásárlására, építésére, valamint használt lakás vásárlásával egyidejű korszerűsítésre és/vagy bővítésre elérhető támogatás összege:

  • Egy gyermek esetén 1 millió forint.
  • Két gyermek esetén 4 millió forint.
  • Három vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

  Meglévő lakás korszerűsítése és/vagy bővítése esetén a támogatás összege:

  • Egy gyermek esetén 600 ezer forint.
  • Két gyermek esetén 2 millió forint.
  • Három vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.
  Fontos
  2023-hoz képest érdemben, 0,5 – 5 millió forinttal emelkedik a támogatás összege. Ráadásul a kedvezményt 2024-ben már új lakóház vásárlására, építésére is ki lehet használni.

  A Falusi CSOK igénylési feltételei érdemben nem változtak 2024-ben:

  • Meglévő és vállalt gyermekre is jár a kedvezmény. (Vállalt gyermekre csak fiatal házaspárok igényelhetik a Falusi CSOK-ot.)
  • Házaspárok, élettársak és egyedülállók is kihasználhatják a támogatást. (Vállalt gyermek után csak házaspárok vehetik igénybe a kedvezményt.)
  • Nincs életkori előírás. (Vállalt gyermek esetén a feleség nem lehet idősebb 40 évesnél.)
  • Az igénylőnek legalább két éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. (Házaspárok, élettársak esetén elég az egyik félnek teljesítenie a feltételt.)
  • Nem lehet az igénylő büntetett előéletű. (Házaspárok, élettársak esetén mindkét félnek meg kell felelnie az előírásnak.)
  • Nem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása az igénylőnek. (Házaspárok, élettársak esetén mindkét félnek meg kell felelnie az előírásnak.)
  • Az ingatlannak preferált kistelepülésen kell lennie. Elfogadható még külterületi tanya, amennyiben lakóingatlan is található ott. (A preferált kistelepülések listája itt megtalálható.)
  • A lakóház hasznos alapterületére vonatkozóan is van minimális elvárás. (Ez függ a gyermekek számától és a lakáscéltól.)
  jó tudni
  A legfontosabb módosítás talán a társadalombiztosítási jogviszonnyal kapcsolatos. A támogatás kihasználásához 2024-ben céltól és összegtől függetlenül legalább 2 éves TB jogviszony szükséges.

  CSOK Plusz és CSOK hitel

  Új támogatott hitel a nagyobb városokban és a preferált kistelepüléseken

  A vissza nem térítendő támogatás mellett a támogatott hitelek is érdemben átalakultak. Itt megjelent egy új elem, a CSOK Plusz is, ami a nagyobb települések esetében a legfontosabb támogatás lesz. A konstrukció kamata legfeljebb 3%, ráadásul komoly tartozáselengedés is kapcsolódik a kölcsönhöz: a futamidő alatt született második babától 10-10 millió forintot elengednek a fennálló tartozásból. (Jelen esetben csak a futamidő alatt született gyermekek számítanak.)

  A kedvezmény új lakás vásárlására, építésre, használt lakás vásárlására, meglévő ingatlan bővítésére, valamint használt lakás vásárlásával egy időben kezdeményezett bővítésre fordítható.

  A támogatott hitel maximális összege függ a gyermekek számától:

  • Egy gyermek esetén 15 millió forint a maximális összeg.
  • Kettő gyermek esetén 30 millió forint a maximális összeg.
  • Három, vagy több gyermek esetén 50 millió forint a maximális összeg.
  Fontos
  A CSOK Plusz összege szempontjából a meglévő és vállalt gyermekek is számítanak. Ugyanakkor azt ki kell hangsúlyozni, hogy mindenképpen kell gyermeket vállalni a támogatás kihasználásához.

  Milyen kedvezmények kapcsolódhatnak a CSOK Plusz hitelhez?

  • Az első, ami mindenképpen szemet szúrhat az a kamat. A kölcsön kamata nem haladhatja meg a 3 százalékot. Ez jóval kedvezőbb a piaci hitelek kamatánál. (Még úgy is, hogy 2024. januártól az önkéntes kamatplafon miatt a lakáshitelek teljes hiteldíj mutatójának maximális értékét lecsökkentik 7,3 százalékra.)
  • A futamidő alatt született második gyermektől 10-10 millió forintot elengednek a kölcsön fennálló tartozásából.
  • A futamidő alatt született első gyermeknél kérheti az adós a törlesztési kötelezettség egy éves szüneteltetését. (A moratórium alatt felhalmozott kamatot nem engedik el, azt a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben meg kell fizetni. A futamidőt meghosszabbítják annak érdekében, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen a korábbi érték fölé.)
  • A kölcsön első évében csak kamatot kell fizetni, a tőketörlesztést a második évtől kell megkezdeni.

  Kik és milyen feltételekkel kaphatják meg a 2024-ben induló CSOK Pluszt?

  • Mindenképpen gyermeket kell vállalni a támogatás kihasználásához.
  • Kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt.
  • A feleség nem tölthette be a 41. életévét. (2025. év végéig nem él ez a szabály abban az esetben, ha már úton a baba, a magzat betöltötte a terhesség 12. hetét.)
  • Az igénylők egyikének legalább 2 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. (Elég a házaspár egyik tagjának teljesítenie a feltételt.)
  • A házaspár egyik tagjának sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása.
  • A házaspár egyik tagja sem lehet büntetett előéletű.
  • Az ingatlan minimális alapterületére is van elvárás. (Ez függ az ingatlan típusától és a gyermekek számától.)
  • Az ingatlan értéke nem haladhatja meg a 150 millió forintot. (Első közös lakás esetén a vételár, építési költség nem haladhatja meg a 80 millió forintot.)
  • Hitelről lévén szó meg kell felelni a bank bírálati szabályainak is.
  Jó tudni
  Nincs településre vonatkozó elvárás, vagyis a CSOK Plusz elérhető Budapesten, a nagyobb városokban és a preferált kistelepüléseken is.
  CSOK Plusz Kalkulátor 2024
  Tudd meg, hogy
  2024-től mennyivel
  jársz jobban
  az új CSOK Plusszal!
  Ft
  Ft
  Ft
  Bankmonitor

  A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

  Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

  A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
  A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
  A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
  a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

  Preferált kistelepüléseken megmarad a „normál” CSOK hitel is

  A Falusi CSOK igénylése esetén a „normál” CSOK hitel is elérhető marad 2024-ben is. (Korábban a nagyobb településeken is elérhető volt ez a kölcsön, de a CSOK megszűnésével ott ezt a hitelt is kivezették.)

  Ezen támogatott hitel maximális kamata ugyancsak 3%, de itt nem jár egy éves moratórium, sem extra tartozáselengedés a futamidő alatt született gyermekek után. A hitel igénylésének felvétele, hogy kihasználjuk a Falusi CSOK-ot legalább két gyermek után. Illetve meg kell felelni a bank hitelbírálati szabályainak is.

  A CSOK hitel maximális összege:

  • Ha két gyermek után igénylik a Falusi CSOK-ot, akkor legfeljebb 10 millió forint lehet a kölcsön összege.
  • Ha legalább három gyermek után igénylik a Falusi CSOK-ot, akkor legfeljebb 15 millió forint lehet a kölcsön összege.
  Fontos
  A „normál” CSOK hitel és a CSOK Plusz kölcsön egyaránt elérhető a preferált kistelepüléseken, de egyszerre mindkét kölcsön nem igényelhető. Az összeg miatt alapvetően előnyösebb a CSOK Pluszt választani, de vannak speciális esetek, amikor a „normál” CSOK hitel jobban megéri. (Ha nem vállalna az igénylő újabb gyereket, vagy egyedülálló szülő, esetleg élettársak használnák ki a támogatást, akkor a CSOK hitel a jó választás.)

  Mi lesz az 5 százalékos lakásáfa sorsa?

  Az új építésű lakások vételára jelenleg 5% áfát tartalmaz. Ez alapesetben 27% lenne, vagyis jóval magasabb árat kellene fizetnünk alapesetben ahhoz, hogy az eladó, kivitelező ugyanazt a nettó árat megkapja.

  Szerencsére az 5 százalékos lakásáfa velünk marad preferált kistelepülések és a nagyobb városok esetében is, ennek szabályain nem változtattak.

  Az adó-visszatérítési támogatás csak a preferált kistelepüléseken marad meg

  A lakásáfa 2023-ban visszaigényelhető bizonyos feltételek teljesülése esetén. A lehetőség azonban átalakul a 2024-es évtől kezdődően.

  A Falusi CSOK településeken megmarad az áfa-visszatérítési támogatás

  A preferált kistelepüléseken az adó-visszatérítési támogatás továbbra is elérhető. Sőt ennek három különböző fajtája is van:

  • Korszerűsítés és/vagy bővítés estén a munkálatok 27 százalékos áfája 5 millió forint összeghatárig visszaigényelhető.
  • Új ház vásárlása, vagy generálkivitelezővel történő építkezés esetén a vételár 5 százalékos áfája visszaigényelhető. (Itt nincs felső korlát.)
  • Új ház építése esetén a költségek 27 százalékos áfája visszaigényelhető 5 millió forint összeghatárig.

  Az igényléshez alapvetően teljesíteni kell a Falusi CSOK-hoz kapcsolódó személyi feltételeket. Fontos továbbá, hogy építés és vásárlás esetén nem haladhatja meg a ház – egylakásos lakóépület – alapterülete a 300 négyzetmétert. A vásárláshoz kapcsolódó adó-visszatérítési támogatásnál feltétel a Falusi CSOK igénylése is, ugyanakkor korszerűsítésnél, bővítésnél és építésnél nincs ilyen előírás.

  Nagyobb településeken megszűnik az adó-visszatérítési támogatás

  A nagyobb településeken 2024-től nem lesz elérhető az adó-visszatérítési támogatás. A korábban felvázolt három forma egyike sem szerepel a nagyobb településekre érvényes új támogatásokról szóló rendeletben.

  Az illetékmentesség velünk marad

  Illetékmentesen vásárolhatnak lakást a vevők, amennyiben kihasználják az ingatlan  megvásárlásakor a Falusi CSOK-ot, vagy a CSOK Plusz támogatást. Az illeték mértéke alapesetben a vételár 4 százaléka, vagyis a vagyonátruházási illeték elengedése egy 80 millió forintos lakás megvételekor 3,2 millió forint kedvezményt jelent.

  Az illetékmentesség az új építésű és a használt lakásokra is érvényes, ráadásul a kedvezmény elérhető preferált kistelepüléseken és nagyobb városokban is.

  Jó tudni
  Az eredeti tervek alapján a CSOK Plusz mellé az illetékmentesség csak 80 millió forint vételárig járt volna, de végül ez a szigorítás kikerült a jogszabályból.

  Babváró hitel – változó hitelösszeg és feltételek

  A Babaváró hitel nem egy klasszikus lakástámogatási elem, hiszen a kölcsön szabad célú. Ugyanakkor sokan lakáscélra fordítják a kapott összeget, emiatt érdemes itt is megemlítenünk a támogatást.

  A Babaváró egy kamatmentes támogatott kölcsön, a hitel maximális összege 2024-től 11 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év. A kölcsönhöz az alábbi kedvezmények kapcsolódnak:

  • A hitel a futamidő első 5 évében kamatmentes. A kamatmentesség megmarad, amennyiben ezen időszakon belül születik egy gyermeke az igénylőknek.
  • Ha a futamidő alatt megszületik a második baba, akkor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát.
  • A harmadik baba érkezésekor elengedik a teljes tartozást.
  • Az első és a második baba születésekor a törlesztési kötelezettség 3 éves szüneteltetése kérhető. Ezen időszak alatt nem kell semmit fizetni a hitel után.

  Ha megfelelő „ütemben” születnek a gyermekek, akkor egyetlen forintot sem kell visszafizetni a hitelre. Ugyanakkor a kedvezményekért cserébe számos feltételt is teljesíteniük kell az igénylőknek:

  • Kizárólag házaspárok igényelhetik a Babaváró hitelt.
  • 2024-től a házaspár hölgy tagja igényléskor nem töltheti be 30. életévét. (2024. év végéig a feleség akár 40 éves is lehet, amennyiben már várandós: a magzat betöltötte a terhesség 12. hetét.)
  • A házaspár egyik tagjának legalább 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.
  • Az igénylést megelőző utolsó 180 napban a TB jogviszonynak magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból kell származnia. (Ha a 180. napon külföldi jogviszonya van az igénylőnek, akkor elég a szigorúbb elvárást az utolsó 90 napban teljesíteni.)
  • A házaspár egyik tagjának sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása.
  •  A házaspár egyik tagja sem lehet büntetett előéletű.
  • Mindkettőjüknek magyar lakcímmel kell rendelkezniük.
  • A pár egyik tagja sem szerepelhet a rossz adósokat tartalmazó negatív KHR listán.
  • Meg kell felelni a bank bírálati előírásainak.
  Fontos
  Két lényeges változást érdemes kiemelni. A kölcsön maximális összege 11 millió forintra emelkedik 2024-től. (2023-ban még 10 millió forint volt a maximális összeg.) A házaspár hölgy tagjára érvényes életkori korlát szigorodik: 30 évnél kell fiatalabbnak lennie a hölgynek 2024-től. 2023-ban a feleség legfeljebb 40 éves lehetett a Babaváró igénylésekor.
  Mennyi
  Babaváró
  hitelt kaphatok?

  Akár 200 ezer forint jóváírást
  kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Február végéig megígényled.

  Ft
  Bankmonitor
  Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
  Még nem nem adtál meg jövedelmet!
  Ft
  Ft
  Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
  Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
   Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
   Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
  A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
  Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

  Az eredményeket elküldtük az email címedre.
  Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
  Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
  Töltsd ki az adatbekérőt!
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

  A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
  Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
  Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

  A jelzáloghitel tartozáselengedés nem változik. Vagy mégis?

  A jelzáloghitelhez kapcsolódó tartozáselengedés alapvető szabályai nem változnak. A második gyermek után 1 millió forintot, a harmadik gyermek után 4 millió forintot, minden további gyermek után 1-1 millió forintot engednek el a lakáshitel fennálló tartozásából.

  Csak a hitel futamideje alatt született gyermekek után jár az elengedés, de az összes gyermekszám meghatározásakor a korábban meglévő gyermekeket is figyelembe kell venni.

  Jó tudni
  Ha például a kölcsön igénylése előtt már volt két gyermekünk, akkor a hitel felvételekor nem engednek el automatikusan 1 millió forintot. Ha viszont születik egy újabb babánk, akkor az már a harmadik lesz, tehát egyből 4 millió forintot engednek el a kölcsönből.

  De mi módosult akkor? A változás a CSOK Pluszhoz kapcsolódik, hiszen ott is van tartozáselengedés. A korábban meglévő és a CSOK Pluszhoz kapcsolódó tartozáselengedés nem kombinálható, a párnak választania kell, hogy melyiket használja ki. A legtöbb esetben természetesen a CSOK Pluszhoz kapcsolódó elengedés lesz a jobb választás.

  Kalkulálj
  Nem vagy jogosult lakástámogatásra, vagy piaci hitelre is szükséged lenne a kedvezmények mellé? Nézd meg a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával, hogy melyek a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatok.
  Lakáshitel kalkulátor
  Spórolj akár Milliókat
  Ft
  Ft
  év
  Ft
  Bankmonitor
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

  Az eredményeket elküldtük az email címedre.
  Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
  Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
  24-48 órán belül:
  előzetes hitelminősítés
  személyes hitelajánlat
  Hirdetés
  Hirdetés