A legbosszantóbb bankszámla díjak és azok árai

A legbosszantóbb bankszámla díjak és azok árai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-25
 

Csaknem mindenkinek van bankszámlája, olyan ez manapság, mint az áram vagy a vezetékes ivóvíz, vagyis az alap infrastruktúra része. Igen ám, de ezt a szükségletet a bankok alaposan kihasználják, ezért sok számlatulajdonos meglepődik, amikor tüzetesebben is megnézi a bankszámla-kivonatán szereplő költségtételeket. De vajon drága vagy olcsó a bankunk? Tudunk spórolni, vagy a lehető legjobb költségű szolgáltatásra fizetünk elő? Ennek eldöntéséhez adunk egy kis segítséget azzal, hogy megmutatjuk, az egyes szolgáltatásokat milyen áron kínálják most a bankok.

Számlavezetési díj: ez a bankszámla-kezelési szolgáltatás havi költsége. A bankok többségénél a számlavezetés költségmentes, az átlagos díj pedig 1 000 Ft körül van. Találni azonban olyan számlát is, ahol havi 11 000 Ft-ba kerül csak a számlavezetés, ezért érdemes résen lenned.
Díj: 0 – 11 000 Ft

Számlanyitási díj: a számla megnyitásának egyszeri költsége. A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor által vizsgált 56 lakossági számla mindegyikénél nulla forint jelenleg a nyitás díja. Ez azért van így, mert a bankok üzleti modellje az, hogy igyekeznek minél kevesebb egyszeri díjjal operálni, ehelyett a későbbi, folyamatos bevétel biztosítása a cél.
Díj: 0 Ft

Postai számlakivonat: annak költsége, hogy a havi számlamozgásokról postai úton érkező, papír alapú számlakivonatot kapunk. A bankok egy részénél a számlakivonat díjtalan, míg máshol 100-300 forintos havi kiadást jelent. Ezt a költséget elektronikus, e-mail címre érkező kivonattal könnyen ki lehet kerülni, de a netbankból ingyenesen letölthető számlakivonat is tökéletesen alkalmas arra, hogy ellenőrizzük számlamozgásunkat.
Díj: 0 – 300 Ft

Bankkártya kibocsátási díja: egyszeri költség, amelyet a kártya kibocsátásakor, egyetlen alkalommal kell megfizetni. A legtöbb banknál ez ingyenes, de néhány esetben 800 – 2 600 forintos egyszeri kiadással számolhatunk.
Díj: 800 – 2 600 Ft

Bankkártya éves díja: a bankkártyáknak éves díja van, ennek összege függ a bank üzletpolitikájától, valamint a bankkártya típusától. A bankok többsége nem számol fel havi díjat a kártyáiért, ahol pedig fizetni kell érte, ott ez éves szinten 800 – 5 000 Ft költséget jelent. A lakossági bankkártyákhoz többnyire elektronikus kártya jár, a kibocsátó kártyatársaság pedig Visa és Mastercard egyaránt lehet. Mivel Magyarországon és Európában az elektronikus és a dombornyomott – amikor a számlaszám és a név kidomborodik a lap síkjából – kártyák egyenértékűen használhatók, a legtöbb esetben a lakossági számlákhoz alapból járó bankkártya tökéletesen megfelel a célnak. Ám, ha másikat szeretnél, annak sincs akadálya, ám az plusz költséggel (kibocsátási és éves díj) jár.
Díja: 0 – 5 000 Ft

Netbank egyszeri díja: az internetes banki felület „megnyitásának” egyszeri díja. A Bankszámla Kalkulátor szerint jelenleg egyetlen bank kér pénzt ezért (417 forintot), míg a többi pénzintézetnél ez természetesen ingyenes.
Díj: 0 Ft

Netbank havi díja: a netbanki szoftver használatáért egyes bankok díjat számolnak fel, ami azért érdekes, mert a bankfiókban történő kiszolgálásnál ez számukra is költséghatékonyabb megoldás. Ez persze általában nem nagy összeg, 150-300 Ft közötti összegre lehet számítani. A többség azonban díjmenetesen adja a rendszerét.
Díj: 0 Ft

Netbanki utalás díja: a netbanki utalásnak is van költség – persze nem minden esetben –, de az mindig lényegesen kedvezőbb, mintha bankfiókban vagy telefonon keresztül történne tranzakció. 10 000 Ft utalás díja netbankon keresztül például átlagosan 60 Ft-ba kerül (persze bankonként nagyok a különbségek), míg telefonos utalásnál 368 Ft, bankfiókból utalásnál 558 Ft ugyanez. Jól látható, hogy abban az esetben, ha gyakran utalunk a számlánkról, jelentős összeg takarítható meg egy nulla forintos megoldással.
Díj: 0 – 300 Ft

Telefonos utalás díja: ma már ez nem jellemző, de a bankok azért megtartják ezt a lehetőséget is.
Díj: 0 – 711 Ft

Bankfiókban történő utalás: sokan megszokásból választják ezt, pedig szinte mindig sorban állással jár, ráadásul a költsége is magas.
Díj: 53 – 966 Ft

Készpénzfelvétel ATM-ből: két alkalommal, összesen maximum 150 ezer Ft értékhatárig minden egyes számlatulajdonos díjmentesen vehet fel készpénzt az általa megjelölt egy bankszámláról. Ha több tulajdonosa vagy társtulajdonosa van a számlának, akkor ők együttesen vehetik igénybe a lehetőséget. Ha valakinek több számlája van, akkor ezek közül csak egyről juthat ingyen készpénzhez, mégpedig arról, amelyikről előtte nyilatkozott. Az ingyenességgel kapcsolatban fontos tudni, hogy ez bármelyik bankautomatára vonatkozik, vagyis más bank gépét is igénybe vehetjük.

De mi van akkor, ha már nem jár az ingyenesség? Akkor bizony jelentős kiadással jár a tranzakció. 100 000 Ft egyszeri felvétele lehet díjtalan, míg máshol akár 1 500 Ft-ot is elkérhetnek érte, az átlagos költség pedig 350 Ft körül van. Idegen ATM-ből azonban már átlagosan 1000 Ft felett lehet hozzájutni ugyanehhez az összeghez, de olyat is találtunk, ahol csaknem 2 500 Ft-ba kerül a dolog. Ez pedig már 2,5%-os költség.
Díj: 0 – 2 500 Ft

SMS értesítés: mindenki szeretné ellenőrzés alatt tartani a számlamozgásokat, aminek jól bevált megoldása az SMS értesítés kérése a kártyahasználatról, a számlamozgásokról vagy éppen a netbankba történő belépésekről. A SMS értesítéseknek azonban lehet havi díja, ezen felül pedig minden egyes üzenetért fizetni kell egy meghatározott összeget. Ez utóbbi jelentős kiadást jelenthet, hiszen ha napi szinten használjuk a netbankot, fizetünk a kártyával és utalunk, akkor havi szinten könnyen 100 db fölé emelkedhet az üzenetek száma, ez pedig 30 Ft/db díjjal számolva éves szinten könnyen 40 000 forintos kiadást jelent.

Sokat lehet spórolni azzal, miközben a biztonságot illetően sem kell kompromisszumot kötni, ha banki mobilalkalmazáson keresztül kérünk értesítéseket az összes számlával kapcsolatos tevékenységről. A CIB ECO bankszámla például ezt választva teljesen ingyenes, mégpedig két éven keresztül.
Díj: 0 – 140 Ft/SMS

Láthatod, hogy extrém esetben éves szinten akár 40 000 Ft kiadást is jelenthet egy bankszámla, miközben a piacon találni ingyenes termékeket is. Ha ellenőriznéd, hogy a te bankolási szokásaid mellett mi a legolcsóbb megoldás számodra, a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora pillanatok alatt számszerűsítve megadja számodra a választ.

Hirdetés
Hirdetés