A legjobb lakástakarék ajánlat ma – csak Nektek!

A legjobb lakástakarék ajánlat ma – csak Nektek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-11 Frissítve: 2021-07-01
 

Az egyszerűbb pénzügyi termékek közé tartozik a lakástakarék, ámbár nagyon is meggyűlhet a bajunk az összehasonlításukkal. A következőkben bemutatunk egy módszert, amivel már sokkal egyszerűbb lehet a választás. A dolgunkat az is megkönnyíti, hogy a Bankmonitor akciójának jóvoltából ingyenesen köthetünk szerződést. Mindezt úgy, hogy semmilyen extra szolgáltatást nem kell igénybe vennünk.

A pénzügyi termékek közül a relatív egyszerűbbek közé tartozik a lakástakarék. Ennek ellenére az összehasonlításuk mégsem pofonegyszerű. Bemutatunk egy módszert, melyet korábban még – talán – nem alkalmazott senki Magyarországon. És egyúttal jelezzük, hogy a Bankmonitornál elérhetővé vált egy akció, mely egyedülálló módon ingyenes lakástakarék szerződéskötési lehetőséget biztosít anélkül, hogy bármilyen egyéb szolgáltatást (bankszámlát, bankkártyát, biztosítást… stb…) igénybe kellene venni.

A lakástakarékok futamideje enyhe eltérést mutat az egyes szolgáltatóknál: 4 éves futamidő esetén 45 és 49 hónap, 5 éves futamidő esetében 57 és 60 hónap között mozog. Az eltérő futamidő ugyanazon összeg havi befizetése esetén eltérő befizetésszámot, ezzel párhuzamosan eltérő állami támogatást és kapcsolódó kamatot jelent (bár ez ma gyakorlatilag nulla). Előzőekből egyenesen következik, hogy az EBKM is más lesz – minden egyéb feltétel változatlansága mellett – csupán a futamidő eltérésből adódóan: minél hosszabb a futamidő, annál kisebb az EBKM.

És akkor lássuk az összehasonlításra kidolgozott új módszertant! Vegyük a leghosszabb futamidővel rendelkező lakástakarékot. Minden termék esetében a befizetéseket ezen termék befizetési hónapszámával kalkuláljuk (a példánkban szereplő 5 éves konstrukció esetén ez 60 hónap, azaz 60 befizetés). Az állami támogatást és a termék által fizetett kamatot minden LTP esetében kiszámítjuk tehát 60 hónapra és így kapjuk meg az azonos futamidejű lejárati értéket.

Ezen a ponton már csak arra van szükség, hogy a lejárati értékből kivonjuk a számlanyitási díjat. Illetve még pontosabban a számlanyitási díj felkamatoztatott összegét (2%/év – ez az egyéves lakossági állampapíron elérhető kamat, tehát egy reális választás). A számlanyitási díjat a futamidő elején fizetjük, míg a lejárati érték a futamidő végén áll rendelkezésre, így indokolt a számlanyitási díj felkamatoztatása.


Akció a Bankmonitortól

A Bankmonitornál elérhető számlanyitási díj nélkül a fenti összehasonlító táblázatban látható 5 éves futamidejű Erste lakástakarék. Az akcióról bővebben az alábbi linken találhatnak információkat.

A számlanyitási díj mentessége annyit jelent, hogy a Bankmonitor az adott lakástakarékot kötő ügyfél számára visszatéríti a kezdeti számlanyitási díjat Étkezési Erzsébet Utalvány formájában, melyből szinte a legkisebb boltban is lehet vásárolni élelmiszert.

Hirdetés
Hirdetés