A legkomolyabb hiba, amit hitelkártyával elkövethetsz

A legkomolyabb hiba, amit hitelkártyával elkövethetsz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-23
 

Mégis hogyan kerülhet egy bankkártyás készpénzfelvétel többe 5.000 forintnál? Roppant egyszerűen, ha erre a célra hitelkártyát használsz. De mégis mi kerül ennyibe, amikor a bankszámláról akár díjmentesen is hozzájuthatunk a kívánt összeghez? Mutatjuk a legnagyobb szarvashibát, amit rengeteg hitelkártya tulajdonos elkövet!

A hitelkártyák előnyeiről már számos alkalommal írtunk oldalunkon, és jó párszor esett már szó arról is, hogy milyen buktatókkal járhat. Arra viszont eddig talán nem fordítottunk kellő figyelmet, hogy milyen komoly ára van annak, ha elkövetjük azt az alapvető hibát, hogy hitelkártyánkkal készpénzt veszünk fel. Tapasztalataink alapján ugyanis úgy tűnik, hogy sokak számára nem teljesen világos, hogy a plasztikot csak és kizárólag vásárlásra szabad használni. Mégis miért?

Ahelyett, hogy ezt általánosságban taglalnánk, inkább a bankok kínálatában elérhető hitelkártyák közül hívtunk néhányat segítségül ahhoz, hogy a dolog lényegét szemléltessük.

Csakhogy tudjunk mihez hasonlítani…

Az átlagos bankhasználati szokásokhoz legjobban illeszkedő bankszámláknál egy sima bankkártyával (debit) történő készpénzfelvétel a számlacsomag sztenderd díjazása mellett még 100 ezer Ft-os összegnél is csak kicsivel kerül többe, mint 1.000 Ft, ha bankunk saját ATM-jét használjuk erre a célra. De még akkor is csak 1.356 Ft-tal kell számolnunk, ha adott esetben az összeget egy másik pénzintézet bankautomatájából vesszük fel. Nem beszélve arról, hogy havonta kétszer, összesen maximum 150 ezer forintig díjmentesen juthatunk készpénzhez, illetve ezen felül számos esetben a bankok is kínálnak díjmentes, de legalább kedvezményes készpénzfelvételi lehetőséget.

Visszakanyarodva a fenti táblához, ahogy látjuk, még a legjobb esetben is 608 Ft-ba kerül 10.000 Ft hitelkártyával történő felvétele. Tapasztalataink alapján viszont vannak olyan hitelkártya tulajdonosok, akik sajnos ennek akár a többszörösét is felveszik. Mindez pedig akkor válik igazán rémisztővé, amikor a díjszabást szemügyre véve azt tapasztaljuk, hogy a táblázatban szereplő hitelkártyáknál

  • a készpénzfelvételi jutalék átlagosan 3% (persze több esetben minimum is van, ami kevés kivételtől eltekintve jócskán 1.000 Ft feletti), továbbá
  • nincsen maximalizálva a művelet után felszámítható díj (ehhez persze hozzátartozik, hogy maguknak az ATM-eknek vannak fizikai korlátai, így bizonyos számú bankjegynél többet egy művelet keretében már nem tudnak kiadni).

Ha pedig még nem lenne elég…

Ami viszont még a készpénzfelvételi díjnál is jobban fájhat, az a készpénzfelvétel után felszámított kamat. A vásárlásokkal szemben ugyanis ezeknél a műveleteknél nincs lehetőség arra, hogy ezt megússzuk. Így a fenti hitelkártyák átlagos havi 2,7%-os kamatát figyelembe véve, ha 100 ezer Ft-ot veszünk fel, amit mondjuk, csak a készpénzfelvételt követően 20 nappal később fizetünk vissza, akkor közel 1.800 Ft-ot fizetünk ki a banknak csak kamatra. Arról pedig már ne is beszéljünk, ha a felvett összeget egyáltalán nem, vagy csak részben rendezzük a fizetési határidőig. Elegendő erről annyit, hogy ilyenkor a kamatos kamat üdvös hatása sajnos nem nálunk jelentkezik…

Rengetegen támadják a hitelkártyákat, hogy azok mennyire drágák, ami persze a fentiek fényében nem is csoda, de arról azért ne feledkezzünk meg, hogy készpénzt felvenni a plasztikkal nem éppen a rendeltetésszerű használat kategóriája. Megítélésünk szerint, ha ezt a szarvashibát nem követjük el, és az elköltött összeget annak rendje és módja szerint mindig rendezzük, akkor csak profitálhatunk egy jól kiválasztott hitelkártyából.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a hitelkártyáknak ne lennének költségeik, viszont a legtöbbnél a széles kedvezmény-rendszernek köszönhetően, aktív kártyahasználat mellett ezek többszöröse megtérül. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy körültekintően bánjunk vele. Anélkül, hogy ismernénk a hitelkártya működését, ne kísérletezzünk, mert könnyen fájó emlékeket szerezhetünk.

Nyilván adódhat olyan élethelyzet, amikor indokolttá válhat figyelmen kívül hagyni az aranyszabályt. Viszont, ha azért gondolkodunk hitelkártyában, mert azzal akár készpénzhez is könnyen hozzájuthatunk, akkor válasszunk erre a célra inkább más típusú hitelt, ami kamatait tekintve lényegesen kedvezőbb megoldást jelenthet.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés