A magyarok fele 3 hónapig sem húzná, ha elveszítené a munkáját

A magyarok fele 3 hónapig sem húzná, ha elveszítené a munkáját
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-11
 

Az Eurobarometer felmérése szerint a magyar lakosság 22%-a rendelkezik legalább fél évre elegendő tartalékkal. Ugyanennyi embernek van 3-6 hónap közötti időre elégséges félretett pénze, míg a többség (52%) kevesebb mint 3 hónapig tudná kihúzni, ha hirtelen elveszítené a fő jövedelemforrását.

Az Eurobarometer által közzétett széleskörű felmérés többek között az Unió lakosságának pénzügyi ismereteit, befektetési döntéseit és megtakarítási képességét vizsgálta. A kutatás eredményeiből kiolvasható, hogy a magyarok pénzügyi műveltsége közepes, megtakarítások tekintetében pedig némileg elmaradunk a közösség átlagától.

Mennyi vésztartalékkal rendelkeznek a közép-európaiak?

A pénzügyi tanácsadók körében elterjedt vélekedés, hogy a háztartásoknak fontos lenne rendelkezniük legalább 6 hónap megélhetési költségeit fedező biztonsági tartalékkal. Ez a vésztartalék biztosítja, hogy egy váratlan nagyobb kiadás (például magánegészségügyi kezelés, egy háztartási gép cseréje, autóval kapcsolatos komolyabb költség stb.) vagy egy átmeneti jövedelemkiesés ne terhelje meg túlzottan a családi költségvetést.

Rossz hír, hogy a felmérés adatai alapján a magyarok még közép-európai viszonylatban is lemaradásban vannak. Míg Csehországban és Szlovákiában 29 és 28 százalék rendelkezik legalább fél évnyi tartalékkal, addig hazánkban alig 22%-ra tehető ez az arány.

Mennyi ideig tudná finanszírozni a megélhetését, ha ma elveszítené a fő jövedelemforrását?

Ha a társadalom alsó szegmensét nézzük, ugyancsak magyar lemaradás rajzolódik ki. Az Európai Unió egészét tekintve 25%-ra tehető azoknak az aránya, akiknek egyáltalán nincs vagy kevesebb mint 1 havi megtakarításuk van. Ehhez képest Magyarországon a válaszadók 31%-a tartozik ezekbe a kategóriákba.

Hirdetés

Hirdetés

Tavaly a bevételeink 8,5%-át tettük félre

Az OECD összeállítása szerint 2022-ben a magyar háztartások megtakarítási rátája, azaz a felhasználható jövedelemből megtakarított rész aránya 8,5% volt, ez lényegesen magasabb az EU átlagánál (5,8%). A trend hosszú ideje szakadatlan, az elmúlt 10 évben egyetlen alkalommal volt magasabb az uniós megtakarítási ráta a magyarnál. Érdekesség, hogy tavaly a régiónkban Szlovákia (-2,5%) és Lengyelország (-2,9%) egyaránt negatív megtakarítási rátát produkált, ami a háztartások eladósodását jelzi.

Hazánkban 2022-ben a teljes munkaidőben dolgozók havi nettó átlagkeresete a kedvezmények figyelembevételével 355 300 forintra rúgott. Aki pontosan ekkora nettó jövedelemmel rendelkezett, és annak 8,5%-át félretette, ő havonta kereken 30 200 forinttal gyarapíthatta a tartalékait. Ez tökéletesen egybecseng a Generali Biztosító 2023. őszi felmérésével, miszerint az aktív korú magyarok átlagosan havi 30 ezer forintot tudnak félretenni.

Kalkulálj
Írd be a Bankmonitor kalkulátorába, hogy havonta mennyi pénzt tudsz félretenni, és számold ki, hogy mekkora összegre számíthatsz hosszú távon!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés