A napon pirulj, ne a recepción! Ezekre figyelj a nyaralás kifizetésénél

A napon pirulj, ne a recepción! Ezekre figyelj a nyaralás kifizetésénél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-04
 

Az anyagiak előteremtése esetén sem kis feladat egy családi nyaralás megszervezése. Az utazás, a kirándulások, az étkezések és az egyéb szabadidős programok döntő többségének igénybevétele pénzbe kerül. Nem mindegy azonban, hogy mikor, mit és miből fizetünk ki, ezért érdemes a kiadások megtervezése mellett azok forrását is ésszerűen átgondolni. A magyarok általában nem hitelből ugranak bele a nyaralásba, sokan már év közben félretesznek erre a célra. A spórolás mellett segítséget jelenthet a szép kártyánk és a hitelkártyánk is az átmenetileg megemelkedett kiadásokkal szemben. Néhány Bankmonitor-tipp azoknak, akik ésszel kívánják költeni a pénzüket a nyaraláson.

Foglalás: érdemes az előleget utalni, már ha kérnek

Miután eredményre vezetett a keresés és megtaláltuk a megfelelő szálláshelyet és szolgáltatás csomagot, akkor a szállásadó a szabályzatától függően e-mailen, telefonon, írásban vagy akár faxon is elfogadhatja a foglalásunkat. A foglalás sok esetben csak akkor válik „élessé”, ha előleg vagy foglaló befizetése is párosul hozzá. Ez a szezontól és a szállásadótól függően eltérő mértékű lehet. Találni hazánkban olyan szállodákat, wellness panziókat, egyéb vendéglátóhelyeket, ahol eltekintenek ettől és elég a távozáskor egyben fizetni mindent, míg máshol akár a teljes költség 50%-át is bekérik előre, sok helyen jellemző a 30%-os előleg befizetése.

A távolság miatt a készpénzes és a csekkes befizetés meglehetősen macerás, ráadásul felesleges készpénzfelvétellel is jár. Érdemes az előleget bankszámláról történő átutalással vagy hitelkártya terheléssel teljesíteni, de sok helyen lehetőség van a szép kártyával történő előleg megfizetésre is.

Az utazás: tankolj kártyával, a kápé jó lesz a fagylaltozóban

Az utazáshoz kapcsolódó költségeket (üzemanyag, autópálya matrica, vonatjegy, stb.) szintén érdemes lehet készpénzkímélő bankkártyával vagy hitelkártyával rendezni. Utóbbi esetén amellett, hogy visszatérítést is kaphatunk a vásárlási tranzakciókra, ráérünk a bank felé a havi elszámolást követő türelmi időszakban visszafizetni a pénzt.

Kirándulás, szabadidős programok, étkezés

Hazánkban a jegybanki statisztikák szerint már több mint 95 ezer POS-terminál található, ennek ellenére nem úszható meg készpénzmentesen a nyaralás. Számos olyan látnivaló kerülhet az utunkba, ahol a belépőjegyek megváltására csak készpénzben van mód, de sok fagyisnál, jégkrémesnél, büfésnél vagy kisboltban is inkább csörren az apró, mint pittyeg a paypass.

A szállás kifizetése előtt érdemes megvizsgálni, hogy miből élünk. Melyik zsebben mennyi pénz van a szép kártyán, mit bír el a betéti- vagy a hitelkártyánk, mennyi a napi limitünk, hogy áll a hitelkeretünk, mennyi készpénzünk maradt.

A hitelkártyát nem csak nyaralás alatt használhatod praktikusan. Ha érdekelnek az aktuális pénzvisszatérítési ajánlatok, használd keresőnket!

1

Ha lehet, először ürítsd le a szép kártyádat

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint idén 910 millió forint lejárt összeg maradt a szép kártyákon a 2013-as feltöltésekből. Ennyi pénzt nem költöttek el a kártyabirtokosok szállásra, vendéglátásra, szabadidős programokra és már nem is fognak, mert az összeget visszautalták a munkáltatóknak. Amennyiben magasabb a számla végösszege, mint amennyi pénz a szép kártyádon található, akkor érdemes először ezt leüríteni. Sok szállásadónál akár három forrásból is rendezhetjük a cechet, úgyhogy nem kell aggódni, ha ez önmagában nem fedezi a teljes összeget.

Számítások szerint a szép kártyákra feltöltött összeg 1,3%-a, kártyabirtokosonként alig 800 forint maradt elköltetlen, ami nem tűnik soknak, de egy kis odafigyeléssel elkerülheted, hogy a Te pénzed ragadjon be.

Betéti- vagy hitelkártya: figyelj a limitekre

Bankkártyás vagy hitelkártyás fizetésnél is érdemes egy-két dolgot ellenőrizni, mielőtt a recepció elé járulunk. Egyrészt meg kell vizsgálni, hogy mekkora felhasználható kerettel rendelkezünk, de a napi vásárlási limitre is érdemes egy pillantást vetni. Biztonsági okokból számos kártyahasználó a saját felhasználási szokásaihoz mért készpénzfelvételi és vásárlási limitet állít be. A nyaralás végösszege azonban nem egy átlagos kiadás, egyes helyeken pár nap alatt hat számjegyűre rúghat a végösszeg. Ilyenkor hiába a magasabb egyenleg, vagy hitelkeret, ha a napi limit százezer forint, vagy az alatti.

A limitet bankfiókban, telefonos bankon, netbankon vagy mobil alkalmazáson keresztül is pillanatok alatt felemelhetjük, az új limit a jóváhagyást követően azonnal elérhető. A várható kiadások végösszegének ismeretében érdemes előre gondolkodni és nem a recepció előtt más vendégek tekintetének kereszttüzében pironkodni, ha a szűkebb napi limit miatt elutasításra kerül a tranzakció.

A hitelkártyával időt nyerhetünk! Amennyiben a nyaralás miatt megnövekedett havi kiadásokat a jövőben Te is ilyen módon kívánod rendezni, akkor a kalkulátorral megkeresheted a pénzügyeidhez leginkább passzoló hitelkártyát! Az elszámolási hónapot követő türelmi időnek köszönhetően a fizetési határidőre várhatóan beérkezik a következő fizetésünk is, így a nyaralás ára nem azonnal és nem csak egy havi bevételt terhel.

Készpénzre is szükségünk lehet a nyaraláson, de próbáljuk meg minél kevesebb bankó használatával megúszni a kiruccanást! Ha százezreket tartunk magunknál és összehoz a sors egy szarkával, akkor az ezzel járó bosszúságon túl (rendőrség, feljelentés, okmányok és kártyák újragyártása) duplán megfizethetjük a nyaralás árát!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés