A Revolut betör a bizniszbe: mostantól ekkora kamatot fizet a megtakarításokra!

A Revolut betör a bizniszbe: mostantól ekkora kamatot fizet a megtakarításokra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-21
 

A Revolut piacra dobta legújabb, saját fejlesztésű megtakarítási termékét, amely elsőként Magyarországon elérhető. Gyorsan megnéztük, hogy mit tud az új funkció.

Elsőként a magyar felhasználók számára mostantól elérhető a Revolut legújabb fejlesztése, az úgynevezett Megtakarítások alszámla. A számlára a nap 24 órájában bármikor lehet befizetni akár eseti jelleggel, akár ismétlődő utalás keretein belül, illetve bármikor ki is vehetők a rajta tárolt összegek. A számlákon elhelyezett megtakarításokat a litván betétbiztosítás védi, minimálisan elvárt megtakarítási összeg nincs.

A Megtakarítások számlát nagyon egyszerűen, néhány kattintással létre lehet hozni. Egy felhasználó több párhuzamos Megtakarítások számlával is rendelkezhet, így a különböző megtakarítási célokhoz (pl. egy utazás vagy egy új elektronikai eszköz árának előteremtéséhez) önálló számlákat is hozzá lehet rendelni. Az új funkció tehát rendkívül könnyen és rugalmasan használható, ráadásul a számlán elhelyezett forintösszegekre napi kamatot fizet a szolgálató.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora kamat jár a Revolut Megtakarításokra?

A Megtakarítások funkció a különböző státuszú felhasználóknak különböző mértékű kamatokat biztosít. Jelenleg az alábbi évesített kamatok tartoznak az egyes előfizetési csomaghoz:

  • Standard csomag (ingyenes): bruttó 1,25%
  • Premium csomag (3 000 Ft/hó): bruttó 3,25%
  • Metal csomag (4 800 Ft/hó): bruttó 4,25%
  • Ultra csomag (16 550 Ft/hó): bruttó 4,75%

A Revolut figyelmeztetése szerint az új Megtakarítások alszámlák csak azok számára biztosítottak, akik magyar adóilletőséggel rendelkeznek. Fontos, hogy a megszerzett kamatjövedelmet adó terheli: a Revolut automatikusan levonja a 15%-os litván forrásadót. Az ezen túl felmerülő magyar adóterhek kiszámításához és az adóbevallás elkészítéséhez érdemes könyvelő vagy adótanácsadó segítségét kérni.

Mennyire versenyképes a Revolut ajánlata?

Befektetési döntéshozatal előtt mindig érdemes körülnézni a piacon, hogy milyen alternatívák közül választhatunk. Az elérhető bankbetéti ajánlatokat könnyedén össze lehet hasonlítani a Bankmonitor kalkulátorával: eszerint most a legkedvezőbb kamat 1 éves lekötéssel évi 8,25%-nál jár, de a 15% személyi jövedelemadó és a 13% szociális hozzájárulási adó levonása után már csak nettó 5,94% éves hozamról beszélhetünk.

Hasonló kockázati szintű befektetést kínálnak az 1 évnél nem hosszabb futamidejű állampapírok is. A Diszkont Kincstárjegyek hozamai most évi 6,3-6,5% között mozognak, az Egyéves Magyar Állampapír kamata 6,5%, a nemrég bevezetett Fix Magyar Állampapír évi 7% kamatot termel, a Prémium Magyar Állampapír pedig 7,9% kamattal csábítja éppen a megtakarítókat. Hab a tortán, hogy ezek az állampapírok mind adómentesek, ami nagy előnyt biztosít számukra a bankbetétekkel szemben.

A fentiek alapján tehát azt mondhatjuk, hogy a Revolut ajánlata egyelőre nem képes labdába rúgni a legkedvezőbb forintkamatok mellett.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és válaszd ki az akár teljesen ingyenes új bankszámládat!

Hirdetés
Hirdetés