A Revolutnál is találkozhatsz meghökkentő költségekkel

A Revolutnál is találkozhatsz meghökkentő költségekkel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-01 Frissítve: 2019-08-09
 

Ingyenes készpénzfelvétel havi 200 EUR összegig. Az ingyenes szolgáltatások listáján ez egy valóban vonzó tétel a Revolut esetében. A valóság azonban érdekes kanyarokat vehet néha. Bemutatjuk, hogyan kerülhet 2 euróba az ingyenes külföldi készpénzfelvétel. Sándorfi Balázs írása.

Pár hete Ausztriában jártam. Tekintettel arra, hogy Bankmonitor alapítójaként magam is nagy rajongója vagyok a költséghatékony és jó szolgáltatásoknak, van egy Revolut számlám és egy hozzá tartozó bankkártyám. Általában mindenhol kártyával fizetek, de még Ausztriában is akadnak helyek, ahol ez nem lehetséges. Szükségem volt tehát egy kis készpénzre.

Egy kis faluban egy Magyarországon is jelenlévő osztrák bank által üzemeltetett automatából szerettem volna 180 euró készpénzt felvenni. Az automatán a következő kérdés jelent meg: „Az Ön számláját 2 euró költséggel fogjuk megterhelni a készpénzfelvétel miatt. Folytatni kívánja a tranzakciót? Igen/Nem” A pénzre szükségem volt, így benyeltem a 2 euró költséget az elvileg ingyenes pénzfelvételhez kapcsolódóan.

A következő meglepetés akkor ért, amikor megnéztem a Revolut mobil app-ján a napi forgalmamat. Itt konkrétan 182 euró készpénzfelvétel szerepelt 0 euró költséggel. Vagyis a költség úgy jelent meg, mintha azt az összeget én megkaptam volna.

Írtam egy e-mailt a Revolutnak, hogy ez így azért nem annyira kóser… A válaszban az szerepelt, hogy a 2 euró költséget az osztrák bank terhelte rá a tranzakcióra és nem a Revolut. Ez így persze sejthető is volt, de az ügyfél számára kevésbé érdekes, hogy a Revolut vagy egy másik szolgáltató terheli meg költséggel az ingyenes szolgáltatást. A lényeg az, hogy végül mégis fizetni kell.

A Revolut a történet végén korrekt volt: visszakaptam a 2 euró beterhelt költséget a banktól. Ez így rendben is van, viszont a jövő vonatkozásában továbbra is nyitott kérdés marad, hogy (előre) nem tudhatom, ugyan mennyi díjat szeretne terhelni az adott automatát üzemeltető bank majd ez esetleges készpénzfelvételekre. Így az ingyenes szolgáltatásra egy kisebb árnyék vetül.

A Bankmonitor egyelőre a hazai bankok által kínált bankszámlák összehasonlításával foglalkozik. Ezt viszont úgy tesszük, hogy teljes egészében átláthatók legyenek a bankok által érvényesített költségek. A magyar bankszámlák közötti költségkülönbségekről teljes képet kaphatsz a bankszámla kalkulátorunk segítségével.

Hirdetés
Hirdetés