A rövidebb futamidő lakáshiteleknél csökkenti a költségeket és a kockázatot

A rövidebb futamidő lakáshiteleknél csökkenti a költségeket és a kockázatot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-24 Frissítve: 2019-10-23
 

Minél rövidebb a futamidő, annál kevesebbet kell visszafizetnünk egy hitelre, hiszen kevesebb ideig használjuk a bank pénzét. Mivel a törlesztőrészlet magasabb, ezért tartozásunk is gyorsabban lecsökken. Emiatt kamatemelkedés hatása is jóval kisebb, hiszen rövidebb futamidőre és kevesebb tartozásra fejti ki negatív hatását. Sőt fixálni is jóval olcsóbban tudjuk a hitelünket. A kérdés csupán az, hogy be tudjuk-e vállalni a magasabb törlesztőrészleteket?

Amikor a kamatváltozás kockázatáról beszélünk mindenki a kamatperiódust emeli ki, mint amivel befolyásolhatjuk a törlesztőrészlet emelkedésének mértékét. Teljesen jogosan, hiszen a kamatperiódus az az időszak, amely alatt a bank egyoldalúan nem emelheti meg kamatunk mértékét. Hiteligényléskor pedig mi magunk választhatjuk meg ezen időszak hosszát, ezzel befolyásolva hitelünk kamatkockázatát. A hosszabb kamatperiódus azonban drágább, többet kell fizetnünk hitelünkre havonta, mint egy változó kamatozású hitelnél. Sőt, ha nem változik meg a kamatkörnyezet a futamidő alatt, akkor összességében is többet kell fizetnünk a hitelünkre.

Hirdetés

Hirdetés

A futamidő megválasztásával is csökkenthetjük a visszafizetendő összeget és a kamatkockázatot is

Más módon is tudjuk csökkenteni kockázatunk, ez pedig a futamidő megválasztása. Rövidebb futamidő esetén kevesebb ideig használjuk a bank pénzét, emiatt kevesebb pénzt kell visszafizetünk. Ez viszont magasabb fizetési kötelezettségekkel jár, amit nem biztos, hogy be tudunk vállalni.

Nem csak azért járhatunk jól, mert hamarabb visszafizetjük a tartozásunk, rövidebb futamidő esetén a kamatfixálás is olcsóbb. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján  10 millió forint hitelösszeg és 400 000 forint nettó jövedelem beállítása esetén – a legolcsóbb fix kamatozású lakáshitelnek 5 évre 2,94 százalék míg egy 20 éves kölcsönnek 4,52 százalék a kamata.

Egy 10 millió forint összegű fix kamatozású lakáshitelre 20 éves futamidőnél közel 5 millió forinttal kell többet visszafizetni, mint egy 5 éves lejáratú kölcsönre. Ez a különbség magába foglalja a rövidebb idő és a kedvezőbb kamatozás előnyeit is.

Természetesen az induláskori kamata mindig kedvezőbb egy változó kamatozású hitelnek, a konkrét induló kamatszint attól függ, hogy milyen hosszú a kamatperiódus – 1, 5, 10 év. Egy kamatemelkedés azonban igen könnyen eltűntetheti a kedvezőbb induló kamatozású hitel előnyeit. Nem mindegy azonban mekkora növekedés szükséges ahhoz, hogy jobban járjunk a fix kamatokkal.

Megvizsgáltuk, hogy mekkora kamatemelkedés esetén lesz egyenlő egy változó és egy fix kamatozású hitelre visszafizetendő összeg. Azt feltételeztük, hogy az első kamatperiódus végén bekövetkezik a kamatemelkedés és utána tovább nem módosulnak a hitelek kondíciói. 5 és 10 éves futamidő esetén érdemes lehet fix kamatozású hitelt igényelni, már relatív alacsony – 0,43-1,27 százalékos – kamatemelkedésnél kedvezőbb lehet a futamidő végéig változatlan törlesztőrészletű hitel.

A hosszabb, 15-20 éves lejáratú kölcsönöknél viszont már egy hosszú kamatperiódusú kölcsön lehet jó választás. 10 éves kamatperiódusnál már 3,46-4,01 százalékos kamatemelkedésre lenne szükség, ahhoz, hogy jobban járjunk a fix hitelekkel.

A megvizsgált legrövidebb kamatperiódusú kölcsön – 12 havi BUBOR-hoz kötött kamatozás – esetén már 2 százalékos növekedés elég valamennyi futamidőnél ahhoz, hogy elveszítsük az induló alacsony kamatok nyújtotta előnyt.

Miből ered a rövid futamidő előnye?

Önmagában abból, hogy a rövidebb futamidő miatt gyorsabban fizetjük ki a tőkét a hitelünkre. Egy 5 éves futamidejű hitel lejárata után bekövetkezett gazdasági változás már nem érvényesül a kölcsönünkre. Sőt ezen időszakon belül is számít a tartozásunk „fogyásának” az üteme.

Egy 10 millió forintos hitel törlesztőrészlete 20 évre havi 53 773 forint, ennél 120 ezer forinttal kell többet fizetünk egy hasonló 5 éves lejáratú kölcsönre. A fenti példánkban mindkét hitel 1 éves kamatperiódusú – a kamat mértéke is azonos, 2,66% – így a teljes különbözet a tőkét csökkenti. Egy év alatt 1,5 millió forint lesz a különbség a két hitel tőketartozásában. Ez pedig egy esetleges kamatemelkedésnél is számíthat.

Fixálni is olcsóbb egy rövid futamidejű kölcsönt. A banknak ugyanis a hitel kamatköltsége attól függ, hogy milyen időszakra kell biztosítani az adott kamatszintet – minél hosszabb ez az időszak, annál drágábban tudja a bank fedezni a fix kamatot. Egy 5 éves futamidejű fix kamatozású hitel nagyon hasonló ebből a szempontból egy 5 éves kamatperiódusú kölcsönhöz. Sőt a banknak nem kell tartani a kamatváltozásától. Ezért például egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású hitel olcsóbb is lehet, mint egy 5 éves kamatperiódusú kölcsön.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján a legolcsóbb 5 éves futamidejű fix kamatú hitel – 10 millió hitelösszeg és 400 000 forint nettó jövedelem beállítása esetén – 2,94% kamattal érhető el. Ez jóval olcsóbb, mint egy 20 évre fix kamatozású kölcsön kondíciója. Sőt nem sokkal drágább a legolcsóbb egy éves kamatperiódusú kölcsön kamatánál.

Miért nem választ mindenki rövid futamidőt?

Ahogy rövidül a futamidő úgy emelkedik a törlesztőrészlet. Nem mindenkinek a jövedelme bírja el a megnövekedő terhet, vagyis nem mindenkit hitelezne meg a bank. Azt is érdemes átgondolni, hogy szerintünk mennyit tudnánk havonta egy hitelre kiadni, ha úgy érezzük nem tudnánk kifizetni az adott összeget, akkor keressünk más megoldást – akár a futamidő megnövelésével.

Bankmonitor tipp: Érdemes az általunk még bevállalhatónak tartott legmagasabb törlesztőrészlettel fizetni hitelünk. Ehhez meg kell keresnünk azt az ideális futamidő és kamatperiódus kombinációt mellyel a kockázatot kordában tartjuk, mégsem fizetünk ki feleslegesen magas havi részleteket.

Az ideális hitel megtalálása nem egyszerű, a Bankmonitor „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok” Kalkulátora segíthet a legolcsóbb, legkedvezőbb konstrukció kiválasztásában.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés