A Sberbank ügyfelei legfeljebb 7 millió forint összeghatárig tudnak pénzt kivenni a bankból!

A Sberbank ügyfelei legfeljebb 7 millió forint összeghatárig tudnak pénzt kivenni a bankból!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-01 Frissítve: 2022-03-02
 

Az MNB 7 millió forintban maximalizálta az ügyfelek által a Sberbankból kivehető összeget. Az intézkedés jelen ismereteink szerint március 2-tól 30 napig lesz érvényben. FRISSÍTÉS: az MNB elrendelte a pénzintézet végelszámolását.

A jegybank 7 millió Ft értékben maximalizálja a Sberbank Magyarország Zrt-től egy ügyfél által felvehető összeget. Az MNB közleménye alapján a rendelkezés 30 napig lesz érvényben. A változás a forint és deviza tranzakciókra is érvényes. A módosítás nem csak a lakossági ügyfeleket érinti, a Sberbank valamennyi ügyfele hozzájuthat a korábban említett értékhatárig a banknál tartott pénzéhez.

A korlátozás a bankon belüli átvezetésekre is érvényes, vagyis más Sberbankos ügyfélnek sem lehet ennél nagyobb összeget utalni. Illetve az ügyfél saját vagy más ügyfél részére befektetési szolgáltatási ügyfélszámlára sem helyezhet át ennél nagyobb összeget.

Emellett az MNB felügyeleti biztost is kirendelt a pénzintézethez 2022.02.28-ától.

Mi történt eddig?

A Sberbank Magyaroroszág Zrt-nél két bankszünnapot rendelt el február 28-án az MNB. A döntésre azért volt szükség, mert a hazai bank tulajdonosának, a Sberbank Europe AG-nek az orosz-ukrán háború miatt bizonytalanná vált a helyzete, az osztrák pénzintézet várhatóan fizetésképtelen lesz.

Az MNB folyamatosan vizsgálja a helyzetet és az egyes változásokról, előirásokról a honlapján tájékoztatja az ügyfeleket.

Mit érdemes tenni a kialakult helyzetben?

A megtakarítással rendelkezőket – legyen szó bankszámlán tartott, vagy lekötött összegről – végső soron az OBA biztosít 100 ezer euró összeghatárig. Vagyis még egy bankcsőd esetén is védve van nagyságrendileg 37 millió forint összeghatárig a számlatulajdonosok pénze.

Az egyéb befektetéseket pedig a BEVA védi, szintén 100 ezer eurós értékhatárig.

A hitelek adósainak a törlesztőrészleteket érdemes tovább fizetni, ugyanis a szerződésekből eredő kötelezettség nem szűnik meg. A törlesztőrészletek elmaradása miatt a pénzintézet késedelmi kamatot számolhat fel, végső soron pedig akár felmondásra is kerülhet a kölcsönszerződés.

Hirdetés
Hirdetés