Van olyan eurós betét, amely versenyképes az eurós állampapír hozamával?!

Van olyan eurós betét, amely versenyképes az eurós állampapír hozamával?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-28
 

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az alacsony kockázatú befektetések közül a lakossági állampapírok hozama jelentősen meghaladja a lekötött betétek éves kamatát. Most a Gránit Bank új lekötésével – még ha csak az eurós megtakarításoknál is – megtörik a jég.

A lakossági megtakarítók hozzászokhattak ahhoz, hogy az alacsony kockázatú befektetések között a lakossági állampapírok kínálják a legkedvezőbb kamatot.

Forintban jelenleg az évi 15,5 százalékos kamatú prémium állampapírral és az évi 15,9 százalékos kamatszinten elérhető bónusz állampapírral egyik betét sem veszi fel a versenyt. Ez utóbbi esetében mindenképpen el kell mondjuk, hogy a kamat jó eséllyel július végétől érdemben csökkenni fog.

Sőt, még az Egyéves Magyar Állampapír évi 9 százalékos kamatával is nehezen veszik fel a versenyt a jelenlegi betétek. A legjobb betéti kamatok valahol bruttó 11% körül mozognak, ami a szocho bevezetését követően nettó 8% kamatnak felel meg. Szemben az egy éves futamidejű lakossági állampapír 9 százalékos kamatával.

Hirdetés

Hirdetés

Euróban már van versenyképes betét

Más a helyzet akkor, ha euróban van a megtakarításunk és azzal szeretnénk kezdeni valamit. A jelenleg elérhető 2026/U Euró Magyar Állampapír hozama ugyanis nem az inflációhoz, hanem a 3 hónapos EURIBOR-hoz van kötve. (Ilyen kamaton adnak kölcsön egymásnak eurót a bankok 3 hónapos futamidőre.)

A papír 3 éves futamidejű, a kamata negyedévente változhat. Az akk.hu oldalán lévő adatok alapján az aktuális kamatszint 3,572%.

Ezzel szemben a Gránit Banknál találhatunk 3 százalékos kamaton egy éves futamidejű eurós lekötést. A magasabb kamathoz azonban számlát kell vezetni euróban is a pénzintézetnél.

Ránézésre még mindig az állampapírral járunk jobban, a kisördög azonban a részletekben rejlik. Ha ugyanis csak egy évre szeretnénk lekötni a pénzünket, akkor számolnunk kell az állampapír visszaváltási díjával is: az államkincstár 99 százalékos árfolyamot jegyez a papírra jelenleg, vagyis a költség durván 1%. Ez alapján tízezer euró befektetése esetén egy év múlva 10 257,2 euróra hízna a megtakarításunk.

Ezer euró lekötése esetén egy év múlva a bruttó kamat 300 euró lenne, ha pedig levonjuk ebből a kamatadót, akkor 255 euró nyereségre tehetünk szert. Ezt kapnánk akkor, ha hó végéig elindítjuk a lekötést. A jövő hótól ugyanis már szocho is terheli a befektetésünket, azt is figyelembe véve a nettó nyereség már csak 219 euró lenne.

Vagyis jelen helyzet szerint 2 euróval nagyobb nyereséget lehet elérni az állampapír választásával.

Nem szabad megfeledkezni azonban a konstrukciók sajátosságaival.

Eurós állampapírral:

  • Az állampapír visszaváltási költsége nincs kőbe vésve. A Kincstár nem tervezi a feltételeket szigorítását, ettől függetlenül a lehetőség adott.
  • A kamat negyedévente változhat a 3 hónapos futamidejű EURIBOR alakulásának megfelelően. Itt lényeges hogyan fog alakulni az euróövezet inflációja. A helyzet rendeződésekor ugyanis az alapkamat és ezáltal az EURIBOR is mérséklődhet.
  • A papír 3 éves futamidejű, ha elhúzódik az infláció elleni küzdelem, akkor hosszú távon érdemi kamatot kínálhat a befektetőknek.

Lekötött betét:

  • A betétnél a legnagyobb kockázatot az idő előtti feltörés jelenti. Ha a futamidő alatt lenne szükségünk a pénzünkre, akkor a kamat jelentős részét elbuknánk. A bent töltött időre évi 0,01% kamat jár csupán.
  • A minimális leköthető összeg 350 euró, vagyis nagyon kicsi megtakarítást nem is tudunk elhelyezni ilyen betétben.

Ha meg nem is veri az új betét az állampapírt, de mindenképpen egy versenyképes alternatíváról beszélhetünk már. Érdemes ezt a lehetőséget is figyelembe venni az euróval rendelkezőknek. Azonban érdemes sietni: júliustól már jön a szocho, ami a nyereség egy részét elviszi.

Hirdetés
Hirdetés